Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
R. DeSantiso transliaciją socialiniame tinkle „Twitter“ lydėjo techniniai trikdžiai
BNS
Twitter
R. DeSantisas.

Ilgai lauktas Floridos gubernatoriaus Rono DeSantiso įsitraukimas į 2024 metų prezidento rinkimų kampaniją trečiadienį patyrė fiasko, kilus transliacijos, skirtos jo kandidatūrai paskelbti, socialinio tinklo „Twitter“ garso platformoje techniniams trikdžiams.

Pokalbis ne kartą sutriko, nes platformos serveriai, matyt, buvo perkrauti, ir dauguma iš daugiau nei 400 tūkst. vartotojų negalėjo realiu laiku klausytis 44 metų konservatorių pretendento į prezidentus, metusio iššūkį respublikonų favoritui Donaldui Trumpui.

Po beveik pusvalandį trukusios sumaišties ir chaoso R. DeSantisas pagaliau pradėjo kalbėti.

„Kandidatuoju į Jungtinių Valstijų prezidentus, kad vadovaučiau mūsų didžiajam Amerikos sugrįžimui“, – paskelbė jis, bet dešimtys tūkstančių klausytojų tuo metu jau buvo palikę „Twitter“.

Interneto svetainei stengiantis sugrąžinti transliaciją į vėžes, girdėjosi, kaip jos savininkas Elonas Muskas, renginio vedėjas, sako, kad „didžiulis prisijungusių žmonių skaičius“ pernelyg apkrovė serverius.

Nors organizatoriai stengėsi pabrėžti renginio populiarumą – R. DeSantiso stovykla teigė, kad per vieną valandą internete surinko 1 mln. dolerių (930 tūkst. eurų) – J. Bideno komanda greitai pasinaudojo trikdžiais: tviteryje paskelbė nuorodą į lėšų rinkimo puslapį ir pareiškė, kad „ši nuoroda veikia“.

D. Trumpas savo socialinėje platformoje „Truth Social“ juokavo: „Mano raudonasis mygtukas yra didesnis, geresnis, stipresnis ir veikia.“ Tai buvo netiesioginė užuomina apie kadaise įvykusį jo žodžių karą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

R. DeSantiso ir E. Musko pokalbis galiausiai tęsėsi daugiau nei valandą, tačiau techninės problemos neišsisprendė. Ši nesėkmė buvo pašiepiama kaip gubernatoriaus įvaizdžio nuosmukio pastaruoju metu atspindys.

„Karas prieš tiesą“

Ilgą laiką rimčiausiu D. Trumpo varžovu laikytas R. DeSantisas gali pasigirti giliomis šaknimis Vidurio Vakaruose, dideliu kampanijos fondu, ultrakonservatyvių įstatymų leidybos laimėjimų sąrašu ir nepriekaištinga rinkimų pergalių istorija.

Kol D. Trumpo pavardė mirga antraštėse dėl teisinių problemų, R. DeSantisas vaizduoja save paprastų amerikiečių kovos prieš progresyviąsias vertybes, kurias jis laiko autoritarinėmis ir skaldančiomis, vėliavnešiu.

Po transliacijos „Twitter“ platformoje gubernatorius davė tradiciškesnį interviu konservatyviam televizijos tinklui „Fox News“ ir bandė susigrąžinti patikimo ir kompetentingo kandidato reputaciją.

„Jei mane nominuosite, pasižadu, kad 2025 metų sausio 20 dienos vidurdienį būsiu tas vaikinas vakarinėje Kapitolijaus pusėje, kuris kaire ranka laikys Bibliją, o dešinę kels aukštyn ir duos 47-ojo Jungtinių Valstijų prezidento priesaiką“, – sakė jis.

„Jokių pasiteisinimų – turime tai padaryti“, – pridūrė jis.

R. DeSantisas pasinaudojo savo, kaip Floridos vyriausiojo vykdomojo pareigūno, padėtimi, kad sukauptų daugybę konservatyvių pasiekimų, pasirašydamas apie 80 valstijos įstatymų, nukreiptų prieš tai, kas vadinama „rasinių prietarų ir diskriminacijos indoktrinacija“, mokyklose ir kitose valstybinėse institucijose.

Tarp jų – draudimas mokyklose diskutuoti apie lytinę tapatybę ir seksualinę orientaciją, draudimas finansuoti pastangas skatinti įvairovę valstybiniuose universitetuose ir vienas griežčiausių abortų įstatymų šalyje.

„Progresyvios pažiūros į rasę ir lytį veikia kaip virusas ir iš esmės yra kultūrinio marksizmo forma. Galų gale, tai išpuolis prieš tiesą, o kadangi tai karas prieš tiesą, manau, kad neturime kito pasirinkimo, kaip tik kariauti prieš tai“, – sakė jis „Fox News“.

D. Trumpas beveik kasdien užsipuola R. DeSantisą

Susilaikydamas nuo akivaizdžios kritikos D. Trumpui, gubernatorius pasinaudojo transliacija, norėdamas atskirti savo pasiekimus įgyvendinant politines iniciatyvas įstatymuose ir buvusio prezidento reputaciją, susijusią su įstatymų leidybos neveiklumu ir chaosu jo asmeniniame ir profesiniame gyvenime.

Tačiau R. DeSantisas kampaniją oficialiai pradeda sumažėjus jo populiarumui, virtinei politikos klaidų sukėlus susirūpinimą jo pasirengimu susigrumti su D. Trumpu.

R. DeSantiso laukia sunki užduotis prisivyti populiarumu smarkiai – iki 40 procentinių punktų – jį lenkiantį eksprezidentą. Šis pirmauja nepaisant to, kad jam dukart buvo surengta apkalta, kad jis kaltinamas finansiniais nusikaltimais ir buvo pripažintas atsakingu dėl lytinio smurto civilinėje byloje.

Užkulisiuose D. Trumpo ir R. DeSantiso stovyklos varžosi dėl valstijos įstatymų leidėjų politinės paramos. Tuo metu nacionaliniu lygmeniu Floridos atstovai Kongrese daugiausia palaiko D. Trumpą.

Tačiau manoma, kad R. DeSantisui trūksta charizmos, reikalingos tam, kad jis perimtų dalį iš 14 milijonų rinkėjų, kurie per pirminius rinkimus 2016 metais palaikė D. Trumpą.

D. Trumpas nieko neskelbia platformoje „Twitter“ nuo lapkričio, kai baigėsi dvejus metus trukęs draudimas dėl 2021 metų riaušių JAV Kapitolijuje, tačiau beveik kasdien naudojasi savo socialiniu tinklu, kad užsipultų R. DeSantisą.

Trečiadienio rytą paskelbtame pranešime D. Trumpas teigė, kad gubernatoriui „desperatiškai reikia asmenybės transplantacijos ir, mano žiniomis, jos dar nėra mediciniškai prieinamos“.

2023 05 25 10:26
Spausdinti