Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


KARAS IZRAELYJE
R. Lopata: „To, ką daro žydų gydytojai, pasaulis nėra matęs“
Karolis Juršys
Scanpix
Namas kibuce Kfar Aza.

Per tris mėnesius vykstantį konfliktą tarp Izraelio ir Palestinos pasaulis išgirdo gausybę karo žiaurumo istorijų, bet šią savaitę su oficialiu vizitu Izraelyje lankęsis Seimo narys Raimundas Lopata teigė, kad vaizdas žudynių vietose liudija apie tikrą katastrofą.

„Masės sudegusių namų, vietos, kuriose vyko susišaudymai“, – R. Lopata dalijosi įspūdžiais iš kibuco Kfar Aza, kuris žinomas dėl tragiškų žudynių spalio 7-ąją, kai teroristinė grupuotė „Hamas“ pradėjo plataus masto išpuolį prieš civilius gyventojus.

„Man, buvusiam Bučoje, natūraliai norisi lyginti. [Tragedijų] pobūdžiai, aišku, skiriasi – viena yra reguliarios kariuomenės nesuprantamas žvėriškumas prieš civilius, bet čia išvis nesuprantami dalykai. Ypač sukrečia tas faktas, kad žudė ir smurtavo ne tik grupei „Hamas“ priskiriami teroristai, bet ir tie palestiniečiai, kurie dirbo tame kibuce ir bėgo paskui teroristus tam, kad galėtų pasitenkinti, paprievartauti ir žudyti. Tai protu nesuvokiamas veiksmas“, – sakė Seimo narys.

Kitas garsus spalio 7-osios taikinys, kuriame „Hamas“ įvykdė kruviną išpuolį, buvo jaunimo festivalis „Nova music“. Šios atakos metu žuvo per 250 žmonių. R. Lopata bendravo su sužeistais festivalio dalyviais.

Kitaip tariant, civiliniais objektais karo metu naudotis negalima, bet ką daryti tokiu atveju, kai tenai yra teroristų vadavietės?

„Prasidėjus išpuoliui [vienas jaunuolių] su keliais draugais spėjo įšokti į automobilį. Pradėję važiuoti, jie buvo apšaudyti. Jaunuolį sužeidė, o automobilį teko palikti. Po to jie ėjo gal aštuonias valandas, kol sutiko žydų kariuomenės dalinius ir buvo evakuoti į ligoninę. (...) Jaunuolis prisimena tik tuos šūvius ir negyvus žmones aplinkui. Tai ir yra didžiausios traumos: vaizdai, skausmas ir bendrai ta savijauta“, – pasakojo R. Lopata.

Pašnekovas teigė, kad niekas Izraelyje nebijo pripažinti šoko ir baimės – nei policija, nei politikai ar net kariai: „Kariuomenę buvo apėmusi baimė. Jeigu ne pirmieji britų ir amerikiečių pareiškimai dėl pagalbos, tai būtų sunku pasakyti, kaip ten būtų buvę, kol vyko mobilizacija.“

IQ primena, kad vien per spalio 7-ąją grupuotė „Hamas“ nužudė daugiau nei 1100 žmonių, iš kurių beveik 700 – civiliai, moterys ir vaikai.

Ligoninių krūviai milžiniški, bet viskas kontroliuojama

Kaip teigė R. Lopata, sužeistųjų srautai priklauso nuo karo veiksmų intensyvumo Gazos Ruože, bet per dieną į vieną Tel Avivo ligoninę gali atskristi iki šešių sraigtasparnių, gabenančių sužeistuosius.

„Kalbant apie ligoninę, atrodo, kad to, ką daro žydų chirurgai, pasaulis nėra matęs. Žaizdos visiškai netipiškos, praktikoje nematyti atvejai, bet gydytojai sutvarko žmones. Sužeistieji iš Gazos Ruožo skraidinami sraigtasparniu – nuo įkėlimo į jį iki chirurginio stalo viskas užtrunka daugiausia 14 minučių. Chirurgų komandos jau būna pasiruošusios, skrendant gauna pirminę informaciją, o pačios operacijos yra pasaulinio retumo“, – tikino pašnekovas.

Anot politiko, Izraelio gydytojai, atlikę kelerių metų praktiką Amerikos chirurginiuose skyriuose, kurių specializacija – karo sužeidimai, stebisi atkeliaujančių aukų sužeidimais: „Jie sakė, kad tai, ką ten studijavo, ir tai, kas yra čia – nesulyginami dalykai.“

Tarp baimės ir tarptautinių kaltinimų

R. Lopata teigė, kad susitikimo su šalies politikais metu niekas neslėpė sutrikę: „Iš tikrųjų apimti šoko ir bandymų ieškoti išeities iš situacijos. Karine prasme iš karto buvo paskelbti du tikslai: sutriuškinti „Hamas“ ir išvaduoti įkaitus. Praėjo trys mėnesiai, bet nė vienas iš tų tikslų nėra pasiektas. „Hamas“ nesutriuškinta nepaisant valymų Gazoje. Vien labirintų dabar yra aptikta apie 500 kilometrų.“

„Kita vertus, yra humanitariai ir tarptautiniai politiniai aspektai, kurie atsiskleidžia keistai keliamais Vakarų žiniasklaidos klausimais dėl žmogaus teisių, – teigė pašnekovas ir priminė Pasaulio sveikatos organizacijos kaltinimus Izraeliui po smūgių ligoninių infrastruktūrai Gazoje. – Čia ir buvo „Hamas“ strateginis sprendimas prisidengiant civiliniais objektais praktiškai keisti net tarptautinę teisę. Kitaip tariant, civiliniais objektais karo metu naudotis negalima, bet ką daryti tokiu atveju, kai tenai yra teroristų vadavietės?“

2024 01 05 16:14
Spausdinti