Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2024
R. Sunakas prieš K. Starmerį: dėl valdžios susigrums du visai nekovingi vyrai
Matthew Holehouse’as
The Economist

2023 m. spalį Liverpulyje vykusioje Leiboristų partijos konferencijoje seras Keiras Starmeris kalbėjo per verslo lyderiams skirtus pusryčius. Renginio vedėjas paprašė leiboristų lyderio paprognozuoti ateinančius metus.

Seras K. Starmeris visų pirma patikino, kad 2024 m. gegužę jo partija bus pasirengusi kovai parlamento rinkimuose. Šie rinkimai turi įvykti iki 2025 m. sausio, bet tikslią datą paskirs ministras pirmininkas Rishi Sunakas. Daugelis Konservatorių partijos narių mano, kad geriausias laikas – spalis, nes iki tol greičiausiai pavyktų sumažinti infliaciją ir atgaivinti rinkėjų pajamas. Vis dėlto leiboristų atstovai mano, kad R. Sunakas veikiausiai norės surengti parlamento rinkimus drauge su gegužę vyksiančiais savivaldos rinkimais, nes menki konservatorių pasiekimai juose pakenktų rudeninei kampanijai.

Antra, seras K. Starmeris įsitikinęs, kad kova bus nuožmi. Ši prognozė atrodo gana patikima. Konservatoriai serą K. Starmerį vaizduoja kaip neryžtingą miesčionį, nenusiteikusį kovoti su nusikalstamumu ir migracija. O leiboristai R. Sunaką piešia kaip silpną, atsainų pinigingą vyruką, stebintį šalį iš sraigtasparnio. Nė vienas iš jų – nei santūrus bankininkas, nei pesketaras žmogaus teisių advokatas – nėra kovotojai iš prigimties, bet grumtynės tikrai bus.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 30 15:00
Spausdinti