Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


TURKIJA IR ŠVEDIJA
R. T. Erdoganas: Turkija pritars Švedijos stojimui į NATO mainais į narystę ES
ELTA
YouTube
Recepas Tayyipas Erdoganas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad pritars Švedijos stojimui į NATO, jei Europos Sąjunga (ES) atnaujins jau kurį laiką įstrigusias derybas dėl jo šalies narystės bendrijoje.

„Iš pradžių atverkite kelią Turkijos narystei ES, o tada mes atversime kelią Švedijai, lygiai taip pat, kaip atvėrėme jį Suomijai“, – prieš išvykdamas į NATO viršūnių susitikimą Vilniuje tvirtino R. T. Erdoganas. Valstybės vadovas nurodė, kad apie tai užsiminė JAV prezidentui Joe Bidenui, kai sekmadienį kalbėjosi su juo telefonu.

Turkija 1987 m. kreipėsi dėl galimybės prisijungti prie tuometinės Europos ekonominės bendrijos. 1999 m. šaliai buvo suteiktas kandidatės į ES statusas, o 2005 m. Ankara oficialiai pradėjo derybas dėl stojimo į bloką. 2016 m. derybos įstrigo dėl Europos nuogąstavimų, susijusių su Turkijos žmogaus teisių pažeidimais.

„Noriu atkreipti dėmesį į vieną realybę. Turkija prie ES durų laukia 50 metų“, – kalbėjo R. T. Erdoganas.

„Beveik visos NATO narės yra ES narės. Dabar kreipiuosi į šias šalis, kurios verčia Turkiją laukti daugiau nei 50 metų, ir vėl kreipsiuosi į jas Vilniuje“, – teigė Turkijos prezidentas.

2023 07 10 13:46
Spausdinti