Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TURKIJA
R. T. Erdogano ultimatumas: Europa privalo paremti Turkiją Sirijoje, jei nori sprendimo dėl migrantų
BNS

Europos šalys privalo palaikyti Turkijos „sprendimus“ Sirijoje, jei nori išspręsti migrantų krizę, trečiadienį pareiškė turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas , apkaltinęs Europą „trypiant“ pabėgėlių teises.

Tūkstančiai migrantų plūstelėjo prie Graikijos sienos, R. T. Erdoganui praėjusią savaitę paskelbus, kad jiems bus nebetrukdoma keliauti į Europą. 

Vienas turkų pareigūnas trečiadienį pareiškė, kad nuo graikų ugnies prie Turkijos ir Graikijos sienos vienas migrantas žuvo ir dar penki buvo sužeisti. 

Atėnai šią informaciją paneigė, tačiau naujienų agentūros AFP fotografas anksčiau pranešė matęs, kaip buvo į koją pašautas migrantas, kai jis su grupe pabėgėlių bandė lipti per tvorą šalia oficialaus sienos kirtimo punkto Pazarkulėje.  

Tada pabėgėliai ėmė svaidyti akmenis į graikų policininkus, kurie atsakė ašarinėmis dujomis, aidint šūviams ir riksmams. 

„Jeigu Europos šalys nori išspręsti šią problemą, jos privalo paremti Turkijos pastangas dėl politinių ir humanitarinių sprendimų Sirijoje“, – pareiškė Turkijos prezidentas, kurio kalba buvo transliuojama per televiziją.

„Visos Europos šalys, šiandien uždarančios savo sienas pabėgėliams, bandančios nustumti juos atgal smogdamos jiems ir skandindamos jų valtis, faktiškai net į juos šaudydamos, trypia visuotinę žmogaus teisių deklaraciją“, – kalbėjo R. T. Erdoganas Ankaroje.

Turkija jau yra priėmusi apie 4 mln. pabėgėlių, daugiausia sirų, ir kovoja su Sirijos režimu, siekdama užkirsti kelią naujam pabėgėlių antplūdžiui iš Idlibo - paskutinio sukilėlių bastiono, kurį nuo gruodžio intensyviai atakuoja Rusijos aviacijos palaikomos Damasko režimo pajėgos.  

Nuo puolimo pradžios beveik milijonas Idlibo gyventojų paliko savo namus, tačiau šiuo metu jie negali patekti į Turkiją.  

R. T. Erdoganas išreiškė viltį, kad ketvirtadienį Maskvoje numatytas jo susitikimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu atvers kelią greitoms paliauboms. 

Paliaubos? 

Nors yra skirtingose fronto pusėse, Damasko sąjungininkė Maskva ir opozicijos kovotojus remianti Ankara palaikė kontaktus. Tačiau šalių santykiai smarkiai pablogėjo, pastarosiomis savaitėmis Idlibe žuvus daugiau kaip pusšimčiui turkų karių.  

Gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad pastarąją parą nuo Damasko režimo ugnies žuvo trys turkų kariai. 

Turkija pranešė "iškart" surengusi atsakomąją ataką, o padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) informavo, kad per turkų bepilotės skraidyklės smūgius Idlibo provincijos Sarakibo rajone žuvo devyni Damasko režimo pajėgų nariai.  

Ankara praėjusį savaitgalį oficialiai paskelbė apie karinius veiksmus prieš Sirijos pajėgas ir pareikalavo, kad jos atsitrauktų iki pozicijų, numatytų 2018 metais Sočyje su Rusija pasirašytame susitarime.  

"Tikimės, kad Rusija vykdys savo, kaip šalies garantės, pažadus ir sustabdys režimo atakas, taip pat pasinaudos savo įtaka režimui ir įtikins jį laikytis Sočio susitarime numatytų sienų", - sakė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras, kurį citavo transliuotojas NTV.  

Tačiau daugelis ekspertų sako, kad Rusija pasiryžusi padėti Damasko vyriausybei susigrąžinti visos šalies teritorijos kontrolę.   

"Po V. Putino ir R. T. Erdohano susitikimo gali būti paskelbtos paliaubos, tačiau jos būtų tik dėl akių", - naujienų agentūrai AFP sakė vienas Vakarų diplomatas

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 04 15:59
Spausdinti