Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TURKIJA
R. T. Erdogano varžovas Turkijos prezidento rinkimuose padavė dabartinį lyderį į teismą
BNS
Scanpix
Rinkimų naktis Turkijoje.

Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano varžovas prezidento rinkimuose pateikė jam maždaug 47 tūkst. eurų ieškinį už sumontuoto vaizdo įrašo, kuriame opozicija siejama su kurdų kovotojais, rodymą.

„Pateikėme ieškinį dėl suklastoto vaizdo įrašo“, – ketvirtadienį pareiškė pasaulietinės opozicijos lyderio Kemalio Kilicdaroglu advokatas Celalas Celikas.

Gegužės 14-ąją vykusiame pirmajame rinkimų ture K. Kilicdaroglu nuo R. T. Erdogano atsiliko beveik 5 procentiniais punktais.

Tačiau tai vis tiek buvo geriausias opozicijos pasirodymas per du dešimtmečius trunkantį R. T. Erdogano buvimą valdžioje, o sekmadienį šioje itin poliarizuotoje šalyje pirmąkart modernioje jos istorijoje įvyks antras prezidento rinkimų turas.

K. Kilicdaroglu prieš R. T. Erdoganą ir anksčiau buvo pateikęs keletą simbolinių ieškinių, tačiau šiuo atveju reikalaujama milijono lirų (apie 47 tūkst. eurų) kompensacijos, kurią buvęs valstybės tarnautojas žada paaukoti fondui, prižiūrinčiam žuvusių Turkijos karių vaikų išsilavinimą.

R. T. Erdoganas per savo susitikimus su rinkėjais ne kartą rodė vaizdo įrašą, kuriame oponentą bandė susieti su Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kariniu vadu.

Turkija ir jos Vakarų sąjungininkės PKK yra įtraukusios į teroristinių organizacijų sąrašą dėl dešimtmečius trunkančio sukilimo, nusinešusio dešimtis tūkstančių gyvybių.

Minėtame vaizdo įraše gretinama vaizdo medžiaga, kurioje K. Kilicdaroglu ragina turkus paremti jo kandidatūrą, o PKK vadas, kaip atrodo, tą paramą išreiškia.

Šią savaitę R. T. Erdoganas pripažino, kad vaizdo įrašas buvo montažas, o ne tikras opozicijos sukurtas rinkimų kampanijos klipas.

K. Kilicdaroglu apkaltino dabartinį Turkijos vadovą pažeidus etikos normas.

„Kaip asmuo, sėdintis prezidento kėdėje, gali būti nesąžiningas?“ – klausė jis.

2023 05 25 17:22
Spausdinti