Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


RINKIMAI LENKIJOJE
Rinkimai Lenkijoje: populistai prieš liberalus
IQ
Scanpix
J. Kaczyńskis nusiteikęs dar pasėdėti...

Spalio 15 d. Lenkijoje vyksiančių parlamento rinkimų favoritė, kaip rodo leidinio „Politico“ apklausos, yra dabartinė Jarosławo Kaczyńskio vedama valdančioji populistinė partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS, 39 proc.). Antroje vietoje – Donaldo Tusko vadovaujama opozicinė Pilietinė koalicija (KO, 29 proc.). Rinkimų kartelę turėtų peržengti iš viso penkios partijos ir jų susivienijimai.

Likę varžovai rikiuojasi kur kas žemiau: kraštutinių dešiniųjų koalicija „Konfederacija“ turėjo 11, o kairiųjų koalicija „Kairė“ ir „Trečiojo kelio“ koalicija – po 9 proc.

Manyta, kad „Konfederacija“ po rinkimų gali įgyti ypatingą reikšmę, nes su ja laimėjusiesiems būtų naudinga formuoti poziciją. Tačiau iš trijų partijų susidedanti koalicija tokias viltis daužo į šipulius. Anksčiau vienas koalicijos vadovų atvirai demonstravo homofobiškas, rasistines, antiimigracines idėjas ir pasisakė už išstojimą iš ES, nors dabar šių teiginių bando išsižadėti. „Konfederacija“ neslepia, kad priešinasi tiek PiS, tiek KO ir nesibaimins kelti chaoso naujajame parlamente.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 10 14 06:45
Spausdinti