Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Rinkimų kampaniją pradėję kandidatai į JK premjero posto ginčijasi dėl mokesčių politikos
BNS
Scanpix
Rishi Sunakas.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss, laikoma favorite užimti ministro pirmininko postą, pažėrė kritikos savo varžovui Rishi Sunakui dėl jo mokesčių politikos, kai ėjo iždo kanclerio pareigas, ketvirtadienį jiems pradėjus šešias savaites truksiančią rinkimų kampaniją.

L. Truss laikraštyje „Daily Mail“ rašė, kad „mokesčių srityje einame klaidinga kryptimi, o mokesčių našta yra didžiausia per 70 metų“.

Ji pažadėjo atšaukti mokesčių padidinimą ir sustabdyti žaliųjų mokesčių už energiją taikymą.

R. Sunakui einant iždo kanclerio pareigas buvo padidinti mokesčiai, Jungtinei Karalystei stengiantis sutvarkyti viešuosius finansus po koronaviruso pandemijos ir sparčiai augant infliacijai. Jis tvirtina, kad pažadai mažinti mokesčius yra „fantazijų ekonomika“.

Po trečiadienį įvykusio paskutinio konservatorių parlamentarų balsavimo turo L. Truss ir R. Sunakas liko tęsti kovos dėl Konservatorių partijos pirmininko ir šalies premjero postų. Likusią vasaros dalį jie vykdys rinkimų kampaniją iki lemiamo maždaug 200 tūkst. Konservatorių partijos narių balsavimo, kurio rezultatai paaiškės rugsėjo 5-ąją.

R. Sunakas pastangas palenkti į savo pusę eilinius partijos narius pradėjo pareikšdamas, kad jis yra vienintelis kandidatas, galintis laimėti visuotinius rinkimus, kurie turi įvykti per ateinančius pusantrų metų.

„Dabar turime paskleisti tikrai pozityvią žinią visiems savo nariams – visų pirma, kas yra tinkamiausias žmogus nugalėti Keirą Starmerį ir Leiboristų partiją per kitus rinkimus?“ – rašė jis laikraštyje „The Daily Telegraph“.

„Manau, esu vienintelis kandidatas, galintis tai padaryti“, – teigė jis.

Tačiau R. Sunako laukia sunki kova, viešosios nuomonės apklausoms rodant, kad labiau dešiniųjų pažiūrų L. Truss populiaresnė tarp eilinių partijos narių.

Televizinių debatų metu jau buvo pereita prie asmeniškumų, tačiau ketvirtadienį R. Sunakas leido suprasti linkstąs laikytis paliaubų, parašęs, jog L. Truss „man patinka ir aš ją gerbiu“.

Ketvirtadienį abu pretendentai pirmą kartą tiesiogiai agituos partijos narius palaikyti jų kandidatūras, o per kelias ateinančias savaites surengs keliolika susitikimų visoje šalyje.

„Buvau neteisi“

L. Truss sieks įtikinti partijos narius, kad ji yra politikė, kuri tvirtai laikosi savo įsitikinimų bei vertybių ir nebijos mesti iššūkio institucijoms, trukdančioms vykdyti reformas.

Tačiau ji buvo priversta teisintis dėl savo ideologinio ir politinio blaškymosi, įskaitant ankstesnę paramą liberalams demokratams ir nepritarimą „Brexitui“, kurį dabar palaiko.

„Buvau neteisi ir esu pasirengusi pripažinti, kad klydau“, – sakė L. Truss ketvirtadienį „BBC Radio 4“.

„Ugdžiau savo politines pažiūras ir idėjas. Manau, mintis, jog asmuo, būdamas 17 metų, turėtų būti tokių pat pažiūrų kaip ir sulaukęs 46-erių, yra absurdiška“, – sakė ji.

R. Sunako atsistatydinimas anksčiau šį mėnesį padėjo nuversti ministrą pirmininką Borisą Johnsoną po virtinės skandalų, be kita ko, ir dėl pasilinksminimų Dauningo gatvėje, kai šalyje galiojo griežti COVID-19 pandemijos suvaržymai.

Teigiama, kad Dauningo gatvė aktyviai vykdo kampaniją „bet kas, tik ne Rishi“, kaltindama buvusį iždo kanclerį organizavus ministrų kabineto maištą.

Trečiadienį per paskutinę savo, kaip vyriausybės vadovo, klausimų ir atsakymų sesiją parlamente B. Johnsonas leido suprasti palaikąs L. Truss „tečeristinę“ programą.

Jis paragino savo būsimą įpėdinį „mažinti mokesčius ir panaikinti reguliavimą visur, kur tik galima, kad ši šalis taptų geriausia vieta gyventi ir investuoti“.

BBC ir „Sky News“ planuoja surengti tiesioginius R. Sunako ir L. Truss debatus – pirmieji vyks pirmadienį. Iki rugsėjo 2 dienos, kai baigsis partijos narių balsavimas paštu, galimi ir kiti debatai.

Remiantis apklausomis, R. Sunakas laimėjo dvejus ankstesnius televizijos debatus, o antruosiuose vyko atkakli kova tarp jo ir L. Truss.

Tačiau jo populiarumas tarp paprastų torių išblėso, kilus klausimų dėl jo šeimos mokesčių ir birželį infliacijai išaugus iki didžiausio lygio per keturis dešimtmečius – 9,4 procento.

2022 07 21 15:31
Spausdinti