Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


UKRAINOS GRŪDAI
Rusija ir Turkija susitarė dėl nemokamo grūdų tiekimo skurdžiausioms šalims
BNS
Scanpix
R. T. Erdoganas.

Rusija ir Turkija susitarė nemokamai siųsti grūdų toms šalims, kurioms jų itin reikia, įskaitant Džibutį, Somalį ir Sudaną, penktadienį pranešė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „pokalbio telefonu metu pasakė, kad turėtume nemokamai nusiųsti grūdų į šalis, įskaitant Džibutį, Somalį ir Sudaną. Mes susitarėme“, – kalbėjo R. T. Erdoganas per televiziją transliuotame pranešima.

„Susitarėme tai plačiai aptarti Didžiojo dvidešimtuko (G 20) viršūnių susitikime Indonezijoje“, – pridūrė jis.

„Užtikrinsime, kad grūdų laivai pasiektų visas šalis, kurioms reikia pagalbos, ypač Somalį, Džibutį ir Sudaną, susiduriančiais su rimta maisto krize ir badu“, – pažadėjo Turkijos prezidentas.

Šią savaitę Rusija atnaujino dalyvavimą susitarime dėl Ukrainos grūdų eksporto, pagal kurį Ukrainos grūdai išplukdomi per Juodąją jūrą.

Susitarimas, pasiektas liepos mėnesį tarpininkaujant JT ir Turkijai, turėtų būti pratęstas lapkričio 19 dieną, praėjus trims dienoms po G 20 viršūnių susitikimo Balyje.

V. Putinas ne kartą kritikavo susitarimą.

Tuo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis nedalyvaus G-20 aukščiausiojo lygio susitikime Indonezijoje, jei jame dalyvaus Rusijos prezidentas V. Putinas.

Rusijos vadovas dar nepatvirtino savo dalyvavimo.

Viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje Ukraina buvo priversta sustabdyti beveik visus tiekimus, Rusijai įsiveržus į šalį vasario 24 dieną.

V. Putinas tvirtina, kad grūdai daugiausia keliauja į Europos šalis, o ne į skurdesnes šalis.

Ukraina ir Europos šalys šiuos kaltinimus paneigia.

2022 11 04 13:33
Spausdinti