Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ŽODŽIO LAISVĖ
Rusija „Meta“ įtraukė į savo „teroristinių ir ekstremistinių“ organizacijų sąrašą
BNS
Unsplash

Rusija antradienį įtraukė JAV technologijų milžinę „Meta“, socialinių tinklų „Instagram“ ir „Facebook“ patronuojančiąją bendrovę, į savo „teroristinių ir ekstremistinių“ organizacijų sąrašą, rodo Federalinės finansinės stebėsenos tarnybos („Rosfinmonitoring“) duomenų bazė.

Kovo pabaigoje Rusija uždraudė „Facebook“ ir „Instagram“ dėl „ekstremistinės veiklos“, valdžios institucijoms apkaltinus „Metą“ toleruojant „rusofobiją“ Rusijos karo Ukrainoje metu. Draudimas netaikomas populiariai susirašinėjimo programai „WhatsApp“.

Kovo 10-ąją „Meta“ paskelbė, kad platformose bus leidžiama skelbti tokius teiginius kaip „mirtis rusų okupantams“, bet ne realius grasinimus civiliams gyventojams, o vėliau pranešė, kad šis pakeitimas taikomas tik naudotojams, skelbiantiems pranešimus iš Ukrainos vidaus.

Nuo kovo „Facebook“ ir „Instagram“ Rusijoje neprieinami, tačiau daugelis rusų, norėdami toliau naudotis šiais socialiniais tinklais, prie jų jungėsi pasitelkdami VPN (virtualų privatų tinklą).

Žymus žmogaus teisių advokatas Pavelas Čikovas sakė, kad naujausias žingsnis „pats savaime nieko nepakeitė“, bet priminė apie riziką, susijusią su „Meta“ programėlių naudojimu, „atsižvelgiant į tai, kad prokurorai veikia proaktyviai“.

„Telegram“ platformoje advokatas teigė, kad vartotojai gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn už „Meta“ paminėjimą ignoruojant jos veiklos uždraudimą Rusijoje arba už bet kokių „Meta“ priklausančių organizacijų logotipų demonstravimą.

Anot P. Čikovo, Rusijos įmonės, besireklamuojančios „Meta“ platformose, taip pat gali būti apkaltintos dalyvavimu ekstremistinės organizacijos veikloje.

„Instagram“ yra ypač populiarus Rusijoje ir anksčiau buvo svarbi reklamos ir pardavimų platforma. Milijardai žmonių visame pasaulyje naudojasi šia „Meta“ programėle.

Šiuo sprendimu „Meta“ buvo pastatyta į vieną gretą su dešiniųjų nacionalistų grupėmis ir užsienio teroristinėmis organizacijomis, įskaitant Talibaną ir džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“.

2022 10 11 16:18
Spausdinti