Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KARAS UKRAINOJE
Rusija pašalinta iš Europos Tarybos
BNS
BNS foto
Rusijos vėliava.

Europos Taryba trečiadienį žengė beprecedentį žingsnį ir dėl invazijos į Ukrainą pašalino Rusiją iš šios pagrindinės Senojo žemyno žmogaus teisių organizacijos.

Apie 16 val. 30 min. Lietuvos laiku prie Europos Tarybos būstinės Prancūzijos rytiniame Strasbūro mieste buvo nuleista Rusijos vėliava ir nuimta nuo koto. Likusių 46 valstybių narių vėliavos ir toliau plevėsavo.

47 valstybes vienijančios organizacijos Ministrų Komitetas išplatintame pareiškime nurodė, kad „Rusijos Federacija nuo šiandien po 26 metų narystės nustoja būti Europos Tarybos nare“.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį teigė, kad jo šalis bet kokiu atveju iš organizacijos būtų pasitraukusi. Duodamas interviu Rusijos transliuotojui RBK jis kaltino NATO ir Europos Sąjungos šalis „piktnaudžiavus Taryboje savo dauguma ir galiausiai ją pavertus antirusiškos politikos įrankiu“.

Ukraina taip pat yra Europos Tarybos narė.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba nedelsdamas pasveikino sprendimą pašalinti Rusiją ir savo „Twitter“ žinutėje pabrėžė, jog „Rusijai nėra vietos Europos institucijose, kol ji kariauja agresyvų, barbarišką karą prieš Ukrainą ir vykdo daugybę karo nusikaltimų“.

Kol kas neaišku, kokio palaikymo sulaukė siūlymas pašalinti Maskvą, kadangi Ministrų Komitetas pasiekė „konsensusą“ už uždarų durų ir nebuvo paskelbta, kaip pasiskirstė balsai.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) – Europos Tarybos teisminė institucija – vėliau trečiadienį pranešė įšaldantis visas su Maskva susijusias peticijas.

„Teismas nusprendė stabdyti visų pareiškimų prieš Rusijos Federaciją nagrinėjimą, kol bus išnagrinėtos šios rezoliucijos teisinės pasekmės teismo darbui“, – nurodoma EŽTT pareiškime, turint omenyje rezoliuciją, dėl kurios Maskva nustojo būti Europos žmogaus teisių gynimo institucijos nare.

Remiantis sausį paskelbtais duomenimis, iš 70 tūkst. bylų, nagrinėjamų Prancūzijos Strasbūre įsikūrusiame teisme, 24 proc. iškeltos rusų iniciatyva.

Kiek daugiau nei 20 proc. bylų inicijavo Turkijos piliečiai, 16 proc. – ukrainiečiai ir 8 proc. – rumunai.

Rusija įstojo į Europos Tarybą 1996 metų vasario 28 dieną.

Šis sprendimas priimtas tarptautinei bendrijai griežtai smerkiant Rusijos karą Ukrainoje. Šios savaitės pradžioje Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) inicijavo Rusijos pašalinimo procesą ir vienbalsiai pasisakė už jos narystės nutraukimą.

Rusijos pašalinimas iš Europos Tarybos reiškia, kad Rusija nebebus Europos žmogaus teisių konvencijos signatarė, o jos piliečiai nebegalės teikti skundų EŽTT.

Europos Tarybos vadovai, įskaitant generalinę sekretorę Mariją Pejčinovič Burič (Mariją Peičinovič Burič), pareiškime pabrėžė, kad Maskva atima iš „Rusijos žmonių galimybę naudotis pažangiausia pasaulyje žmogaus teisių apsaugos sistema“.

Tai tik antras kartas Tarybos istorijoje, kai valstybė narė paskelbė apie savo ketinimą trauktis. Praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio pabaigoje iš institucijos laikinai išėjo Graikija.

Rusijai buvo įšaldytos visos atstovavimo teisės kitą dieną po to, kai vasario 24 dieną į Ukrainą įžengė dešimtys tūkstančių karių.

Mirties bausmės netaikymas yra būtina narystės Europos Taryboje sąlyga. Rusijos eksprezidentas Dmitrijus Medvedevas, šiuo metu einantis nacionalinio saugumo tarybos vicepirmininko pareigas, užsiminė, kad jei Rusija pasitrauktų iš šios organizacijos, šalyje būtų grąžinta mirties bausmė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 16 15:42
Spausdinti