Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KARAS UKRAINOJE
Rusija sako užėmusi Ukrainos Lysyčansko miestą ir kontroliuojanti visą Luhansko sritį
BNS
Twitter
Lysyčanskas.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu sekmadienį pareiškė, kad Maskvos pajėgos užėmė strategiškai svarbų Ukrainos miestą Lysyčanską ir dabar kontroliuoja visą Luhansko regioną, kuriame pastarosiomis savaitėmis vyko įnirtingi mūšiai.

„Sergejus Šoigu informavo Rusijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiąjį vadą Vladimirą Putiną apie Luhansko liaudies respublikos išlaisvinimą“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Rusijos pajėgos ir jų sąjungininkai separatistai perėmė „visišką Lysyčansko ir kitų netoliese esančių miestų, tokių kaip Bilohorovka, Novodružeskas, Maloriazancevė ir Bila Hora, kontrolę“, sakoma pareiškime.

Naujienų agentūra AFP negali patvirtinti šių pareiškimų iš nepriklausomų šaltinių, o Ukraina oficialiai jų nekomentuoja.

Kelios minutės iki šio pranešimo Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai sakė, kad Lysyčanske vyksta mūšiai ir kad Ukrainos pajėgos yra „visiškai“ apsuptos.

Luhansko regiono administracijos vadovas Serhijus Haidajus anksčiau sekmadienį pareiškė, kad Rusijos pajėgos stiprina savo pozicijas įtemptoje kovoje, siekdamos užimti Lysyčanską.

Ukrainos kariai jau kelias savaites bando apginti Lysyčansko miestą ir neleisti, kad jis atitektų į Rusijos, prieš savaitę užėmusios kaimyninį Sjevjerodonecką, rankas.

„Okupantai metė visas savo pajėgas į Lysyčanską. Jie puolė miestą naudodami nesuvokiamai žiaurią taktiką“, – pranešė S. Haidajus platformoje „Telegram“.

„Jie patiria didelių nuostolių, bet atkakliai žengia pirmyn. Jie įsitvirtina mieste“, – pridūrė jis.

Lysyčanską nuo Sjevjerodonecko skiria upė. Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius vėlai šeštadienį interviu teigė, kad Rusijos pajėgoms pirmą kartą pavyko kirsti upę iš šiaurės, ir dėl to susidarė „grėsminga“ situacija.

O. Arestovyčius sakė, kad rusai dar nepasiekė miesto centro, tačiau kovos eiga rodo, kad mūšio dėl Lysyčansko baigtis paaiškės iki pirmadienio. Gegužę Ukrainos ir Britanijos pareigūnai pranešė, kad Rusija prarado beveik visą batalioną, bandydama kirsti Doneco upę ir įrengti priešakinį placdarmą.

Užėmusi Lysyčanską Maskva, ankstesniais mėnesiais atitraukusi savo pajėgas iš Ukrainos šiaurės ir šiaurės rytų, įskaitant sostinės Kyjivo prieigas, priartėtų prie savo deklaruojamo tikslo užimti visą Ukrainos Donbaso regioną, kurį sudaro rytinės Luhansko ir Donecko sritys.

Nuo 2014 metų dalį Luhansko ir Donecko sričių teritorijų kontroliuoja prorusiški separatistai. Maskva abiejų sričių visas teritorijas laiko separatistų įkurtų „liaudies respublikų“ dalimi.

Sirijos vyriausybė trečiadienį taip pat paskelbė pripažįstanti šių abiejų darinių „nepriklausomybę ir suverenitetą“ bei sieksianti užmegzti diplomatinius santykius su separatistais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 03 13:29
Spausdinti