Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SAUGUMAS
Rusija tikisi sausį surengti derybas su JAV ir NATO savo saugumo klausimais
BNS
Scanpix
A. Blinkenas ir S. Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tikisi, kad derybos su Jungtinėmis Valstijomis dėl Maskvos saugumo reikalavimų prasidės sausį.

Ministras kalbėjo trečiadienį, augant susirūpinimui dėl konflikto Ukrainoje ir po JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos Europos ir Eurazijos reikalams Karen Donfried antradienio komentaro, kad derybos su Rusija turėtų prasidėti sausio mėnesį. K. Donfried taip pat įspėjo, kad kai kurie Rusijos pasiūlymai yra nepriimtini.

Maskva praėjusią savaitę pateikė NATO ir JAV dokumentus su ilgu saugumo reikalavimų sąrašu.

„Sutarta, kad pačioje kitų metų pradžioje pirmuoju [derybų] ratu taps dvišaliai mūsų ir amerikiečių derybininkų kontaktai“, – sakė S. Lavrovas interviu Rusijos valstybės finansuojamai naujienų televizijai RT.

Pasak S. Lavrovo, planuojama, kad po šių derybų vyks Rusijos ir NATO derybos. Ministras pridūrė: „Norime tai taip pat padaryti sausio mėnesį.“

Tačiau jis perspėjo Jungtines Valstijas neužvilkinti derybų ir pakartojo, kad nors Rusija nenori konflikto, ji yra pasirengusi gintis.

„Mes tikimės, kad ir kiti nelaiko konfliktų pageidaujamu scenarijumi. Mes ryžtingai užtikrinsime savo saugumą tomis priemonėmis, kurias laikysime tinkamomis“, – RT žurnalistams sakė S. Lavrovas.

Vakarai kaltina Rusiją invazijos į Ukrainą planavimu. Maskva tai neigia ir savo ruožtu pareikalavo JAV ir NATO teisinių garantijų dėl Rusijos saugumo. Be kitų dalykų, Rusija reikalauja, kad NATO nebesiplėstų į rytus ir nesteigtų karinių bazių buvusiose sovietinėse respublikose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 22 15:11
Spausdinti