Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


DERYBOS
Rusija: Ukrainos „neutralitetas“ yra pagrindinis derybų su Kyjivu klausimas
BNS
„Nexta“
Charkivas.

Rusija trečiadienį pareiškė, kad Ukrainos neutralitetas yra svarbiausias klausimas tarp Maskvos ir Kyjivo vykstančiose derybose, kuriose ieškoma diplomatinio sprendinio jau beveik tris savaites vykstančiam karui užbaigti.

Maskvos vyriausiasis derybininkas atskirai pareiškė, kad jo delegacija siekia, kad Ukraina įgytų statusą, panašų į Švedijos ar Austrijos – dviejų neutralių Europos valstybių.

Ukraina ir Rusija surengė kelis derybų raundus, organizuotus bandant rasti sąlyčio taškus ir užbaigti karą, kurį vasario 24 dieną pradėjo Vladimiras Putinas.

Vėliausias derybų raundas baigėsi antradienį vėlai vakare. Po jo Kyjivas pareiškė, kad derybose yra iškilę „principinių prieštaravimų“.

„[Ukrainos] neutralus statusas šiuo metu rimtai aptariamas, suprantama, kartu su saugumo garantijomis“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas televizijai RBK.

„Būtent apie tai šiuo metu diskutuojama derybose. Esama visiškai konkrečių formuluočių, dėl kurių, mano požiūriu, artėjama prie sutarimo“, – pridūrė jis.

Anksčiau abi pusės pakurstė viltis dėl galimo proveržio derybose, pareiškusios, kad susitarimai beveik parengti ir gali būti greitai pasirašyti.

Rusijos delegacijos vadovas Vladimiras Medinskis trečiadienį žurnalistams sakė, kad derybos „lėtos ir sunkios“, tačiau pridūrė, jog Kremlius nori taikos „kiek įmanoma greičiau“.

Jis pakartojo, kad esminis derybų klausimas yra „neutrali“ Ukraina, paminėdamas Austrijos ir Švedijos statusą kaip galimą sektiną pavyzdį.

V. Medinskis pridūrė, kad aptariami ir kiti klausimai, įskaitant 2014 metais Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio ir prokremliškų separatistų kontroliuojamų teritorijų statusą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 16 13:25
Spausdinti