Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUSIJA
Rusijai pradėjus puolimą prieš Ukrainą Kinija sako atidžiai stebinti padėtį
BNS
Unsplash

Kinija ketvirtadienį pareiškė atidžiai stebinti padėtį Ukrainoje ir paragino visas šalis elgtis „santūriai“, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius pradėti karinę operaciją prieš kaimynę.

V. Putinui ketvirtadienį paskelbus didelio karinio puolimo pradžią, rusų sausumos pajėgos keliomis kryptimis įžengė į Ukrainą, jos sostinėje Kijeve girdėjosi sprogimai.

„Kinija atidžiai stebi naujausią situaciją, ir raginame visas šalis išlaikyti santūrumą bei neleisti padėčiai tapti nevaldoma“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying per įprastą spaudos konferenciją, kur jos ne kartą buvo paklausta, ar Pekinas smerkia Rusijos veiksmus.

Pekinas laikosi atsargios pozicijos dėl Ukrainos ir kritikavo Vakarus dėl naujų sankcijų Rusijai, nurodžiusiai savo pajėgoms įžengti į du prokremliškų separatistų kontroliuojamus regionus Rytų Ukrainoje.

Hua Chunying ketvirtadienį atsisakė Rusijos karinius veiksmus pavadinti invazija ir teigė, kad šis žodis reiškia išankstinį nusistatymą. Ji taip pat išsisuko nuo klausimų, ar Kinija palaiko kontaktus su Rusijos ir Ukrainos lyderiais.

„Ukrainos klausimo labai komplikuotas istorinis fonas“, jį nulėmė „įvairūs veiksniai“, sakė Hua Chunying.

Kinija pastarosiomis savaitėmis kaltino Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes Vakaruose dėl Ukrainos krizės „kurstymo“, o Hua Chunying trečiadienio spaudos konferencijoje sakė, kad JAV „pila alyvą į ugnį“.

Kinijos ambasada Ukrainoje ketvirtadienį perspėjo savo piliečius saugotis „didelių neramumų“ ir kuo mažiau eiti iš namų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 24 11:05
Spausdinti