Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
Rusijai skelbiant apie laimėjimus Sjevjerodonecke V. Zelenskis nepraranda ryžto
BNS
Scanpix
V. Zelenskis.

Rusijai paskelbus, kad jos pajėgos užėmė visus Ukrainos rytinio Sjevjerodonecko miesto gyvenamuosius rajonus ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo, kad Donbaso regiono „didvyriška gynyba“ bus tęsiama, kad ir kokios nepalankios būtų aplinkybės.

Šis strategiškai svarbus miestas yra tapęs naujausio Rusijos puolimo epicentru, kai Maskvos pajėgos buvo priverstos atsitraukti iš keleto kitų Ukrainos teritorijų, užimtų per vasario pabaigoje pradėtą invaziją.

Jau kelias dienas Sjevjerodonecke tęsiasi įnirtingi gatvių mūšiai. Operatyvinė padėtis mieste sparčiai mainėsi.

Rusija antradienį paskelbė „visiškai išvadavusi“ miesto gyvenamuosius rajonus, bet Ukrainos pajėgos tebegina pramonės zoną ir aplinkines gyvenvietes.

Ukrainiečių pareigūnai vėliau pareiškė, kad Rusijos pajėgos Sjevjerodonecko dar nekontroliuoja. V. Zelenskis vėlai antradienį paskelbtame įprastame vaizdo pranešime taip pat išlaikė ryžtingą toną.

„Absoliučiai didvyriška Donbaso gynyba tęsiasi, – sakė jis. – Okupantai nesitikėjo, kad mūsų kariuomenės pasipriešinimas bus toks stiprus.“

Šalia vienas kito esantys Sjevjerodonecko ir Lysyčansko miestai, skiriami upės, yra paskutinės Kyjivo tebekontroliuojamos teritorijos Luhansko srityje, kuri kartu su Donecko sritimi sudaro Donbaso regioną.

Išstumta iš Kyjivo prieigų šiaurėje ir šiaurės rytų Ukrainos Rusija dabar siekia užimti dideles teritorijas Rytų Ukrainoje.

Karo poveikis toliau juntamas visame Žemės rutulyje. Pasaulio bankas pablogino pasaulio ekonomikos augimo prognozę ir numato, kad ji augs 2,9 proc. – 1,2 procentinio punkto mažiau negu rodė sausį paskelbta prognozė. Šį sumažėjimą labiausiai lėmė karas Ukrainoje.

Menko augimo ir kylančių kainų toksiškas derinys gali paaštrinti gyventojų kančias dešimtyse neturtingesnių šalių, dar neatsigavusių po COVID-19 pandemijos smūgio, nurodė Pasaulio bankas.

„Stagfliacijos rizika yra reikšminga ir potencialiai gali sukelti destabilizuojamų pasekmių mažų ir vidutinių pajamų ekonomikoms“, – žurnalistams sakė Pasaulio banko prezidentas Davidas Malpassas.

„Daugeliui šalių recesijos bus sunku išvengti“, – pridūrė jis.

Pasaulio bankas paskelbė skirsiantis Ukrainai dar 1,5 mlrd. JAV dolerių (1,4 mlrd. eurų) pagalbos Ukrainai, tad bendras paketas, kaip planuojama, išaugs iki daugiau kaip 4 mlrd. dolerių (3,74 mlrd. eurų).

S. Lavrovas Turkijoje

Skambant neramiems perspėjimams dėl pasaulinio maisto stygiaus, iš dalies siejamo su karu Ukrainoje, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį planuoja susitikti Ankaroje su Turkijos diplomatijos vadovu Mevlutu Cavusoglu.

Per derybas visų pirma planuojama aptarti galimybes atverti saugų koridorių Ukrainoje dėl Rusijos vykdomos uostų blokados įstrigusiems grūdams išplukdyti.

„Šiuo metu pas mus užblokuota apie 20–25 mln. tonų [grūdų]. Rudenį jų gali būti 70–75 mln. tonų“, – pirmadienį sakė V. Zelenskis.

Jungtinių Tautų prašymu Turkija pasiūlė, kad jos kariniai laivai lydėtų prekinių laivų vilkstines iš Ukrainos uostų, nepaisant jūrinių minų pavojaus. Minų anksčiau buvo aptikta netoli Turkijos krantų.

Abi kariaujančios šalys kaltina viena kitą naikinant žemės ūkio plotus ir potencialiai dar labiau aštrinant maisto krizę.

„Apsimetantieji susirūpinusiais dėl pasaulinės maisto krizės iš tikrųjų smogia žemės ūkio laukams ir infrastruktūrai, kur kyla įspūdingo masto gaisrų“, – antradienį pažymėjo Ukrainos kariškiai, atkreipę dėmesį į atakas prie pietinio Mykolajivo miesto.

Įstrigę chemijos įmonėje

Dar prieš kelias dienas atrodė, kad rusai Sjevjerodonecką greitai užims, bet ukrainiečių pajėgos kontratakavo ir iki šiol sugebėjo atsilaikyti, nors V. Zelenskis perspėjo, kad gynėjai turi grumtis su pranašesniu priešininku.

Ukrainiečių oligarcho Dmytro Firtašo advokatas amerikietis Lanny J. Davisas nurodė, kad apie 800 civilių yra prisiglaudę šiam verslo magnatui priklausančios Sjevjerodonecko chemijos įmonės „Azot“ bunkeriuose.

„Tarp šių 800 civilių yra apie 200 iš 3 000 įmonės darbuotojų ir apytikriai 600 Sjevjerodonecko miesto gyventojų“, – pridūrė L. J. Davisas.

Ukrainos kariuomenė antradienį pranešė, kad Rusijos kariai ruošiasi pulti svarbų Slavjansko miestą, esantį maždaug už 65 km į vakarus nuo Sjevjerodonecko.

Jo užėmimas atvertų kelią į Kramatorską – Ukrainos tebekontroliuojamos Donecko srities dalies pagrindinį miestą.

Donecko prorusiškų separatistų lyderis Denisas Pušilinas antradienį patvirtino, kad per kautynes žuvo dar vienas Rusijos generolas.

Savo žinutėje, paskelbtoje per platformą „Telegram“, D. Pušilinas išreiškė savo „nuoširdžią užuojautą“ generolo Romano Kutuzovo, „savo pavyzdžiu parodžiusio, kaip tarnauti tėvynei“, šeimai ir draugams.

Ukrainos pajėgos teigia nukovusios keletą aukščiausio rango Rusijos karininkų, bet jų tikslus skaičius nežinomas, nes Maskva savo nuostolių neatskleidžia.

Antradienį V. Zelenskis paskelbė, kad nuo kitos savaitės bus pradėta pildyti „Kankintojų knyga“ – sistema, fiksuosianti informaciją apie įtariamus karo nusikaltimus ir juos įvykdžiusius Rusijos karius.

„Ne kartą pabrėžiau, kad jie visi bus patraukti atsakomybėn. Artėjame prie to žingsnis po žingsnio“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 08 11:27
Spausdinti