Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PRANCŪZIJA
Rusijai Ukrainoje panaudojus branduolinį ginklą, Paryžius neatsakytų Maskvai tuo pačiu
IQ
Scanpix
E. Macronas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad Rusijai užpuolus Ukrainą branduoliniu ginklu, Paryžius neatsakys Maskvai tuo pačiu.

„Mūsų doktrina remiasi fundamentaliais mūsų tautos interesais, – prancūzų visuomeniniam kanalui „France 2“ trečiadienį teigė E. Macronas. – Jie yra aiškiai apibrėžti ir jų nė kiek neįtakotų galima balistinė ataka Ukrainoje ar tame regione“.

Tai – pirmas kartas, kai Prancūzijos prezidentas užsiminė apie Prancūzijos branduolinio atgrasymo strategiją Rusijos karo Ukrainoje kontekste.

Prancūzijos branduolinio atgrasymo doktrina remiasi galimybe valstybei pirmai panaudoti branduolinį ginklą, jei kyla grėsmė valstybei arba jos piliečiams.

Anksčiau trečiadienį E. Macronas taip pat teigė, kad Rusijos ir Ukrainos vadovai turėtų susėsti prie bendro derybų stalo dėl galimos taikos Ukrainoje. Jo teigimu, Kyjivui tai – neišvengiamas žingsnis.

„Konfliktui eksaluojantis kažkuriuo metu [Rusija ir Ukraina] turės susėsti prie stalo“, – kalbėjo Prancūzijos prezidentas, žurnalistų spaudos konferencijoje paklaustas dėl dar 2014 m. Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Paryžiaus palaikymo Kyjivui bandant šias teritorijas atsikovoti.

2022 10 13 14:53
Spausdinti