Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Rusijoje valiutų grynaisiais rinka uždaroma pusmečiui
BNS
Scanpix

Rusijos centrinis bankas naktį į trečiadienį priėmė drastišką sprendimą pusmečiui iki rugsėjo 9-osios faktiškai uždaryti valiutų grynaisiais rinką, šaliai patiriant precedento neturinčias finansines ir ekonomines sankcijas dėl jos karinės agresijos prieš Ukrainą.

Šiuo laikotarpiu šalyje uždraustas užsienio valiutų grynaisiais pardavimas bei apribotas lėšų atsiėmimas iš indėlių užsienio valiuta suma iki 10 tūkst. JAV dolerių ekvivalento. Pinigus iš tokių sąskaitų bus leidžiama atsiimti tik JAV doleriais, nepriklausomai nuo to, kokios užsienio valiutos sąskaita yra. Kita vertus, tokiomis „lengvatomis“ galės naudoti tik „senieji indėlininkai“.

Rusijos centrinis bankas „ramina“ turistines keliones į užsienį planuojančius rusus – JAV dolerių, eurų ar kitos užsienio tvirtos valiutos jie galės išsiimti per „Mir“ mokėjimo korteles, bet nutyli, kad jos kol kas veikia tik Turkijoje ir Vietname.

Rublio kursas Vakarų valiutų atžvilgiu pirmadienį pasiekė istorines žemumas po to, kai Rusijai buvo pritaikytos precedento neturinčios Vakarų sankcijos, nukreiptos prieš jos centrinį banką ir pagrindines finansų institucijas.

Antradienį Rusijos ekonomikai buvo suduotas dar vienas smūgis, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė embargą rusiškai naftai ir dujoms.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 09 09:03
Spausdinti