Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 1 d.


Rusijos agresija prieš Ukrainą: naujausia informacija
Alfa.lt
Scanpix
Protestas prie Rusijos konsulato Edinburge.

20:58 Tęsiasi kautynės dėl Gostomelio oro uosto. Nacionalinė gvardija praneša, kad nukovė bent keliasdešimt priešų, o likusius laiko apsuptyje. Gvardiečius remia artilerija, bet jiems trūksta priešlėktuvinių sistemų grumtis su Rusijos sraigtasparniais.

20:12 Rusijos Gynybos ministerija pareiškė, kad agresiją vykdantys jos daliniai „įvykdė šiandien jiems skirtas užduotis“. Šią propagandinę klišę neigia tiek iš visų frontų ateinanti informacija, tiek ekspertų komentarai, tiek ir desperatiškai Rusijos propagandos nuo ryto kartojamas niekuo neparemtas tvirtinimas, kad ukrainiečių kareiviai masiškai bėga ir pasiduoda.

19:20 Iš Baltarusijos įsiveržę rusų daliniai užėmė Černobylio atominę jėgainę. Tai patvirtino Ukrainos kariuomenė. Teigiama, kad agresorių nelaisvėje laikomi komplekso darbuotojai.

19:08 Ukraina praneša apie Rusijos vykdomą apšaudymą visame Luhansko – Donecko fronte. Mėginta prasiveržti ties Piščeviko gyvenviete, tačiau ukrainiečių pajėgos puolimą atrėmė. Sunaikinti 4 rusų tankai.

19:06 Dvidešimt Rusijos sraigtasparnių iš Baltarusijos teritorijos atskraidino į Gostomelio oro uostą pastiprinimą jį užgrobusiems rusų desantininkams. Tęsiasi mūšis su ukrainiečių Nacionaline gvardija.

18:23 Tiriamosios žurnalistikos centras „Bellingcat“ praneša, kad iš Pskovo link Kijevo skrenda 18 Rusijos lėktuvų IL-76. Ukrainos sostinę jie turėtų pasiekti maždaug po valandos.

17:58 Černigovo rajone ukrainiečiams į nelaisvę pasidavė visas 74-oios Rusijos motošaulių brigados žvalgybos būrys. Vienas iš pasidavusių kariškių pareiškė: „Nemanėme, kad vykstame čia žudyti. Kariauti mes nesiruošėme“.

17:45 Ugledare (Donecko sritis) Rusijos pajėgos apšaudė ligoninę. 4 žmonės žuvo, 10 sužeisti.

17:34 Chersono srities administracija praneša, kad dalį jos teritorijos, įskaitant perkėlą per Dnieprą, pilnai kontroliuoja okupantų pajėgos.

Ukrainos kariuomenė
Sunaikinta rusų technika.

17:26 Ukrainos prezidento administracija pareiškė, kad Rusijos operacija vyksta „ne taip, kaip tikėjosi Putinas“. Staigus puolimas sustabdytas, o beveik visuose frontuose vyksta pozicinės kovos.

17:11 Ukrainiečių artilerija apšaudė Gostomelio aerodromą netoli Kijevo užgrobusius rusų desantininkus.

16:54 Ukrainos geležinkeliai jau evakavo 8 000 taikių gyventojų iš Donecko ir Luhansko sričių.

16:48 Odesos srityje apšaudytas karinis dalinys. Ukrainos nuostoliai – 22 žuvę ir 6 sužeisti.

16:43 Rusijos pajėgos įžengė į Černobylio atominės jėgainės zoną. Joms priešinasi Ukrainos Nacionalinės gvardijos kariai. Kyla pavojus, kad Rusijos artilerijos ugnis pažeis pavojingų branduolinių atliekų saugyklą.

16:29 Mariupolio miesto taryba pranešė, kad miestą apšaudė Rusijos pajėgos. Sviediniai smogė į daugiabučius ir privačius gyvenamuosius namus viename iš miesto rajonų.

16:22 Ukrainos pajėgos praneša, kad prieštankinėmis sistemomis Javelin buvo sunaikinta 15 Sumus puolusių Rusijos tankų T-72.

Ukrainos kariuomenė

16:05 Rusijos Kareivių motinų komitetas praneša, kad šauktiniai kareiviai masiškai verčiami pasirašyti kontraktus ir siunčiami į Ukrainos pasienį. Teigiama, kad prieš juos naudojamas smurtas, nesutinkančius tai daryti kareivius žiauriai muša.

15:57 Baltarusijos sieną mėgino kirsti dar viena karinės technikos kolona. Ukrainos kariuomenės teigimu, priešas neteko 5 šarvuočių ir vieno automobilio bei atsitraukė. Taip pat pranešama, kad pietiniame fronte ukrainiečiai panaudojo „Bayraktar“ dronus ir sustabdė Rusijos tankų puolimą.

15:45 Nobelio premijos laureatas, Rusijos leidinio „Novaja gazeta“ vyr. redaktorius Dmitrijus Muratovas paskelbė, kad rytoj šis laikraštis bus išleistas dviem kalbomis – rusų ir ukrainiečių. „Šiandien mes gedime. Kartu su nuoskauda jaučiame gėdą. Kitas žingsnis – branduolinė salvė?“, – rašė jis „Telegram“ kanale.

15:37 Oficialūs Ukrainos šaltiniai praneša, kad iš Baltarusijos teritorijos į Ukrainą paleistos 4 balistinės raketos.

15:34 Ukrainos kariuomenė praneša, kad sėkmingai atmušta dar viena priešo ataką Luhansko srities gyvenvietėse Sčiastjė ir Luhanskoje. Ukrainiečių teigimu, priešas neteko daug kareivių. Keletą jų ukrainiečiai paėmė į nelaisvę.

Ukrainos kariuomenė
Į nelaisvę paimti rusų kareiviai.

15:26 Ukrainos kariuomenė praneša, kad gausios Rusijos pajėgos (tankai, šarvuočiai ir pėstininkai) puola Starobelską. Ukrainiečių kariai kol kas atremia puolimą. Pranešama apie sunaikintus 2 priešo tankus ir 1 šarvuotį.

15:24 Nepatvirtintais duomenimis, Ukrainos pajėgos praranda pozicijas Chersono kryptimi.

...

15:07 Ukrainos kariuomenė pateikė vaizdo medžiagą, kaip Vyšgorode buvo numuštas jau septintas Rusijos sraigtasparnis.

...

14:51 Rusijos žiniasklaidos prievaizdas Roskomnadzor įpareigojo visus informacijos kanalus perdavinėti tik oficialių šaltinių informaciją apie karą Ukrainoje. Kitų šaltinių informaciją perdavę kanalai bus blokuojami.

14:41 Patvirtinta informacija apie Gostomelio aerodromo užgrobimą. Situacija pavojinga – aerodromas yra vos 15 kilometrų nuo Kijevo. Šaltiniai kariuomenėje agentūrai UNIAN pranešė, kad Gostomelyje gali būti išlaipintas desantas, kurio užduotis – įsiveržti į Kijevą ir pulti vyriausybinių įstaigų kvartalą.

14:39 Ukrainos šaltiniai patvirtina, kad Rusijos pajėgos užėmė Kachovkos hidroelektrinę.

...

14:23 Ukrainos generalinis štabas praneša, kad iki šiol Rusijos raketos ir artilerija smogė daugiau nei 30-iai objektų visoje šalyje. Rusijos pajėgos tęsia puolimą Chersono ir Kachovkos kryptimis. Įnirtingas mūšis vyksta ir ties gyvenviete Sčiastjė (Luhankso sritis), kur ukrainiečių kariai jau atrėmė ne vieną priešo ataką.

14:17 Kijevo srityje sudužo Ukrainos karinis transportas AN-26. Lėktuve buvo 14 žmonių, 5 iš jų žuvo.

Ukrainos VRM

13:59 Rusijos naujienų agentūra TASS praneša, kad V. Putinas išreiškė norą derėtis su V. Zelenskiu dėl Ukrainos neutraliteto ir atsisakymo siekti narystės NATO.

13:44 Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas neatsakė į žurnalistų klausimą, kiek laiko truks invaziją į Ukrainą. Jis pasiaiškino tuo, kad „negali atskleisti karinės informacijos“, tačiau leido suprasti, kad sprendimas priklauso asmeniškai nuo V. Putino.

...

13:35 Rusijos pajėgos perėjo valstybės sieną dar vienoje vietoje ir veržiasi link Kijevo, pranešė Ukrainos kariuomenė. Juos stabdo jungtinės Ukrainos pasieniečių ir kariuomenės pajėgos. Apie mūšio eigą detalesnės informacijos kol kas nėra.

...

13:13 Ukrainos Sausumos pajėgos savo paskyroje feisbuke praneša apie pirmuosius į nelaisvę paimtus rusų kareivius.

Ukrainos kariuomenė

13:00 Strateginės komunikacijos ir saugumo centras praneša, kad Mežigorėje (Kijevo sritis) numuštas Rusijos sraigtasparnis Ka-52. Dar 3 Rusijos sraigtasparniai numušti prie Gostomelio oro uosto netoli Kijevo.

12:57 Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad V. Putinas „neketina okupuoti Ukrainos, o V. Zelenskis turėtų už to „užsikabinti“ ir pradėti derybas“. Derybas A. Lukašenka pasiūlė surengti Minske.

12:47 Ukrainos Nacionalinė gvardija praneša, kad iš perimtų Rusijos kareivių pokalbių matyti, jos daugelis jų pasimetę ir visiškai nesitikėjo nuožmaus ukrainiečių pasipriešinimo. „Jie šoke nuo to kas vyksta. Tikėjosi, kad mes mesime ginklus. Jie šoke nuo patirtų nuostolių“, – agentūrai UNIAN sakė Nacionalinės gvardijos atstovas Charitonas Starskis.

12:34 Rusijos pajėgos sudavė smūgį gyvenvietei Lipeckoje (Odesos sritis). Žuvo 18 žmonių. Brovarus (Kijevs) apšaudė sparnuotosiomis raketomis, pranešė Ukrainos Generalinis štabas.

12:07 Ukrainos kariuomenė praneša, kad atremtas Rusijos pajėgų puolimas Mariupolyje. Miestą visiškai kontroliuoja ukrainiečiai. Pranešama apie agresorių nuostolius: 6 lėktuvai, 2 sraigtasparniai ir „dešimtys karinės technikos vienetų“. Padėtis Chersono srityje apibūdinama, kaip „sudėtinga“.

...

12:02 V. Zelenskis paragino Rusijos žmones išeiti į protestus. „Visiems, kas dar neprarado sąžinės, dabar laikas išeiti ir pasakyti, kad esate prieš šį karą“, – sakė Ukrainos prezidentas.

...

11:51 Ukrainos generalinis štabas praneša apie įnirtingus mūšius Charkivo prieigose. Ukrainiečiai atrėminėja tankų atakas.

...

11:49 Prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė apie diplomatinių santykių su Rusija nutraukimą.

11:45 Naujienų agentūra UNIAN praneša apie keletą sprogimų Odesos mieste. Informacijos apie aukas kol kas nėra.

11:41 Ukrainos paštas skelbia apie veiklos sustabdymą.

11:30 Rusijos pajėgoms apšaudžius Čugujevo miestą (Charkivo sritis), sviedinys pataikė į gyvenamąjį namą. Žuvo nepilnametis berniukas, keletas namo gyventojų sužeisti.

...

Twitter
Po antskrydžio Charkivo priemiestyje.

11:17 Į Umanės miesto (Čerkasų sritis) centrą pataikius artilerijos sviediniui, žuvo 1 taikus gyventojas, keletas sužeisti.

11:14 Ukrainos pasieniečiai praneša, kad prie jų garnizonos Zmeinyj saloje Juodojoje jūroje priartėjo kol kas neidentifikuoti Rusijos kariniai vienetai ir reikalauja pasieniečių pasidavimo.

10:56 Ukrainos kariuomenė praneša, kad šiaurinę šalies sieną kirtusios Rusijos pajėgos sugebėjo pasistūmėti tik apie 5 kilometrus į Ukrainos gilumą. Pietuose agresoriaus puolimas Volynės kryptimi atremtas.

10:42 Ukrainos Sausumos pajėgos skelbia, kad Kramatorsko rajone rytų Ukrainoje numuštas jau šeštas Rusijos lėktuvas.

...

10:31 Chersono srityje Rusijos sraigtasparniai apšaudo ukrainiečių pasieniečius. Pranešama apie 3 žuvusius karius. Ukrainos kariuomenė kaunasi su priešu Kopanės ir Ivanovo gyvenvietėse.

10:21 Ukrainos Teritorinės gynybos pajėgų (savanorių) vadas brigados generolas Jurijus Galuškinas paskelbė, kad savanorių daliniai šiuo metu komplektuojami ir ruošiasi pajudėti į paskirtas dislokacijos vietas.

10:19 Ukrainos pasieniečiai praneša, kad Rusijos tankų kolonų priekyje Luhansko srityje važiuoja balti automobiliai su ESBO simbolika.

10:13 Ukrainos geležinkeliai praneša, kad šiandien pradės gyventojų evakuaciją iš Luhansko, Donecko ir Odesos sričių.

9:52 Ukrainos pajėgos perėjo į kontrpuolimą šalies rytuose. Strateginės komunikacijos ir saugumo centras praneša, kad Luhansko srityje atkovota gyvenvietė Sčastjė. Mūšyje nukauta 50 priešo kareivių.

...

9:43 Rados pirmininkas Ruslanas Stefančiukas pareiškė, kad bet kuris iš Kijevo išvykęs parlamentaras „bus laikomas išdaviku“.

9:25 Ukrainos VRM praneša, kad Mirgorodo miestui (Poltavos sritis) smogė dvi Rusijos pajėgų paleistos raketos.

9:20 Naujienų portalas meduza.io, remdamasis Ukrainos pasieniečių informacija, praneša, kad iš Baltarusijos pusės agresiją vykdančias Rusijos pajėgas remia baltarusių kariuomenė.

9:16 Ukrainos Vidaus reikalų ministerija praneša, kad aviacijos smūgiai Brovarų kariniame miestelyje nusinešė 1 žmogaus gyvybę. 5 žmonės sužeisti.

9:05 Ukrainos pasieniečiai patvirtino, kad Rusijos pajėgos iš Krymo įžengė į Chersono sritį.

8:57 Ukrainos Aukščiausioji Rada skelbia, kad tęsia darbą. Parlamentarai lieka Kijeve.

8:50 socialiniuose tinkluose paskleista informacija apie rusų desantininkus Kijevo Borispolio tarptautiniame oro uoste paneigta. Oro uosto tarnybos praneša apie veiklos sustabdymą ir keleivių evakuaciją.

8:46 Ukrainos Sausumos pajėgos praneša, kad Luhansko srityje sunaikinti 2 Rusijos tankai ir keletas sunkvežimių.

8:41 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad numušti 5 Rusijos lėktuvai ir sraigtasparniai. Rusija pranešimą neigia.

8:00 Rusijos Gynybos ministerija praneša, kad nuslopino ukrainiečių priešlėktuvinės gynybos sistemas. Ukraina šią informaciją neigia.

Ukrainos pusė praneša apie karinių aerodromų bombardavimus. Teigiama, kad su okupantų oro pajėgomis kaunasi ukrainiečių lakūnai.

7 val. duomenimis, Rusijos kariuomenė užgrobė Gorodiščės ir Melovojos kaimus Luhansko srityje ir susprogdino televizijos bokštą Lucko mieste.

Chmelnickio srityje agresoriaus artilerija apšaudė ukrainiečių karinį dalinį Starokonstantinovo kaime.

Dnipro, Kijevo ir Vinicos srityse – gaisrai penkiuose ukrainiečių kariniuose sandėliuose.

2022 02 24 08:16
Spausdinti