Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


RUSIJOS ANEKSUOTAS KRYMAS
Rusijos kariuomenė pranešė apie sprogimą šaudmenų sandėlyje Kryme
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Rusijos aneksuotame Kryme antradienį „kilus gaisrui“ viename ginkluotės sandėlyje detonavo šaudmenys, pranešė Gynybos ministerija Maskvoje.

Ministerija, kurios pranešimą citavo Rusijos naujienų agentūros, nurodė, kad gaisras įsiplieskė apie 6 val. 15 min. vietos (ir Lietuvos) laiku laikiname kariniame sandėlyje netoli Maiskojės gyvenvietės Džankojaus rajone, ir galiausiai jame detonavo šaudmenys.

Tuo metu Krymo totorių Medžliso (parlamento) pirmininkas Refatas Čubrakovas per „Facebook“ parašė, kad sprogimai šioje karinėje bazėje griaudi jau apie valandą ir kad jų priežastis yra Ukrainos kariuomenės smūgis.

„Okupuoto Krymo gauleiteris [Sergejus] Aksionovas skubiai išvyko į Maiskojės kaimą Džankojaus rajone“, – pridūrė jis.

Per socialinius tinklus paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti virš įvykio vietos kylantys dideli liepsnų kamuoliai ir tiršti dūmų debesys.

Gynybos ministerija teigė, kad per sprogimus niekas nebuvo sunkiai sužeistas ir kad atliekamas tyrimas gaisro priežastims nustatyti.

Įvykio vietoje apsilankęs Maskvos paskirtos Krymo administracijos vadovas S. Aksionovas sakė, kad buvo sužeisti du civiliai, bet jų gyvybėms pavojus negresia.

Vietos pareigūnai naujienų agentūroms sakė, kad iš bazės apylinkių prevenciškai buvo evakuoti apie 2 000 žmonių.

Rusija aneksavo Krymą 2014 metais po Kyjive įvykusios provakarietiškos Maidano revoliucijos, nuvertusios Kremliui palankų Ukrainos prezidentą.

Vėliau tais metais Ukrainos rytuose įsiplieskė karas tarp kariuomenės ir Maskvos remiamų separatistų, tapęs įžanga į šių metų vasario 24-ąją Rusijos pradėtą didelio masto karinę invaziją.

Lygiai prieš savaitę galingi sprogimai griaudėjo Kryme esančioje Sakų aviacijos bazėje. Kyjivo teigimu, per tą incidentą buvo sunaikinti devyni lėktuvai ir šaudmenų atsargos.

Atsakomybės už incidentą Sakų bazėje, iš kurios Rusijos kariniai lėktuvai kildavo atakuoti taikinių Ukrainos pietuose, oficialiai niekas neprisiėmė, bet, daugelio nuomone, tai irgi buvo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgis.

Rusija incidentą vadina nelaimingu atsitikimu, bet analitikai sako, jog iš palydovų darytos nuotraukos ir ant žemės nufilmuota medžiaga rodo, kad veikiausiai bazė buvo atakuota.

Antradienį Ukrainos prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas sakė, kad vėliausi sprogimai Džankojaus rajone yra „priminimas“, jog Rusijos okupacija Kryme reiškia „sprogimus sandėliuose ir didėjančią mirtiną grėsmę grobikams“.

2022 08 16 11:02
Spausdinti