Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SPAUDOS LAISVĖ
Rusijos radijo stotis „Echo Moskvy“ pranešė apie uždarymą
BNS
Scanpix
A. Venediktovas.

Radijo stotis „Echo Moskvy“ – naujai atrastos žiniasklaidos laisvės posovietinėje Rusijoje simbolis – ketvirtadienį pranešė, kad nuspręsta ją ir jos tinklalapį likviduoti.

Toks sprendimas priimtas Rusijai apribojus prieigą prie šios liberalios radijo stoties, dar sugriežtinant naujienų apie Maskvos sukeltą karą Ukrainoje blokavimą vietos žiniasklaidoje.

„Echo Moskvy“ direktorių tarybos balsų dauguma buvo nuspręsta likviduoti radijo stotį „Echo Moskvy“ ir interneto svetainę“, – platformoje „Telegram“ pranešė jos vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Rusija pirmadienį blokavo „Echo Moskvy“ interneto svetainę ir pašalino šią radijo stotį iš eterio už neva „tyčia melagingos informacijos“ apie karą Ukrainoje skleidimą.

A. Venediktovas sakė, kad Rusijos žiniasklaidos priežiūros institucija pareikalavo „Google“ pašalinti „Echo Moskvy“ programėlę iš savo parduotuvės.

„Echo Moskvy“ savo tviteryje skelbia, kad, nepaisant direktorių tarybos sprendimo likviduoti radijo stotį ir interneto svetainę, tęsia darbą „Youtube“ platformoje, taip pat socialiniuose tinkluose „Twitter“, „Facebook“, „Instagram“ ir susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

Pastaraisiais metais Rusijoje vyko beprecedentis susidorojimas su nepriklausomais ir valdžią kritikuojančiais balsais, o prasidėjus invazijai į Ukrainą jis dar labiau suintensyvėjo.

Rusijos žiniasklaidai buvo nurodyta skelbti tik oficialių šaltinių pateikiamą informaciją. Pasak Kremliaus, kaimyninėje Ukrainoje vykstantys veiksmai yra ne invazija, o karinė operacija, kuria siekiama apsaugoti Rusiją nuo Vakarų, o rusakalbius gyventojus – nuo „genocido“.

Maža to, Rusijos vyriausybė ruošiasi didinti turimų teisinių priemonių arsenalą savo represijų vykdymui.

Valstybės Dūma penktadienį vyksiančioje neeilinėje sesijoje nagrinės įstatymo projektą, numatantį 15 metų laisvės atėmimo bausmę už „melagingų naujienų“ apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas skelbimą.

„Echo Moskvy“, kurio didžioji akcijų dalis priklauso Rusijos energijos milžinei „Gazprom“, buvo įkurtas 1990 metais, paskutinėmis Sovietų Sąjungos gyvavimo dienomis.

Ši radijo stotis įgijo vienos pagrindinių rusų liberalios žiniasklaidos priemonių statusą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 03 10:29
Spausdinti