Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


V. PUTINO REŽIMAS
Rusijos rinkimų farsas: visi žino, kas laimės, o protestai nepadės
BNS
ELTA
Scanpix
Kai šalia žmogus su ginklu, pasirinkimas už ką balsuoti - nedidelis.

Rusijoje penktadienį prasidėjo tris dienas truksianti demokratijos parodija, kuria Kremlius bando legitimizuoti Vladimiro Putino režimą.

V. Putino rinkimai organizuojami vykstant negailestingam susidorojimui su kitaminčiais, kuris paralyžiavo nepriklausomą žiniasklaidą ir žymias teisių grupes, o režimui suteikė visišką politinės sistemos kontrolę.

Be to, Maskvos karas Ukrainoje tęsiasi jau trečius metus. Rusija turi pranašumą mūšio lauke, kur ji pastarosiomis savaitėmis pasiekė nedidelių laimėjimų.

Visgi dėl Ukrainos veiksmų Maskva atrodo pažeidžiama už fronto linijos: tolimojo nuotolio dronų atakos smogia giliai į Rusijos teritoriją, o dėl aukštųjų technologijų dronų jos Juodosios jūros laivynas atsidūrė gynybinėje padėtyje.

Nuo penktadienio iki sekmadienio rinkėjai balsuos rinkimų apylinkėse 11-oje šalies laiko zonų, taip pat neteisėtai aneksuotuose Ukrainos regionuose. Pirmieji balsavimo punktai penktadienį 8 val. vietos (ketvirtadienį 22 val. Lietuvos) laiku atsidarė labiausiai į rytus nutolusiuose Rusijos regionuose – Čiukotkoje ir Kamčiatkoje.

Rinkimai kelia mažai įtampos, nes 71 metų V. Putinas į penktą kadenciją eina neturėdamas jokių realių varžovų. Jo politiniai oponentai sėdi kalėjimuose arba yra užsienyje, o aršiausias iš jų, Aleksejus Navalnas, neseniai mirė atokioje Arkties įkalinimo kolonijoje.

Trys kiti kandidatai rinkimų biuletenyje yra mažai žinomi politikai, priklausantys simbolinėms opozicinėms partijoms, kurios laikosi Kremliaus linijos.

Be nepriklausomų stebėtojų

Vakarai ir stebėtojai nesitiki, kad rinkimai bus laisvi ir sąžiningi. Be to, kad rinkėjams buvo suteikta mažai pasirinkimų, nepriklausomos stebėsenos galimybės taip pat yra labai ribotos.

Tik registruoti kandidatai arba valstybės remiamos patariamosios institucijos gali skirti stebėtojus į rinkimų apylinkes, o kadangi balsavimas trunka tris dienas beveik 100 tūkst. rinkimų apylinkių, bet kokią tikrą stebėseną vis tiek sunku vykdyti.

„Rinkimai Rusijoje apskritai yra apgaulė. Kremlius kontroliuoja, kas dalyvauja rinkimuose. Kremlius kontroliuoja, kaip jie gali vykdyti rinkimų kampaniją. Jau nekalbant apie tai, kad gali kontroliuoti kiekvieną balsavimo ir balsų skaičiavimo proceso aspektą“, – sakė Europos politikos analizės centro Vašingtone Demokratinio atsparumo direktorius Samas Greenas.

Rinkimai Rusijoje apskritai yra apgaulė. Kremlius kontroliuoja, kas dalyvauja rinkimuose.

Ukraina ir Vakarai taip pat pasmerkė Rusiją už tai, kad ji rengia balsavimą Ukrainos regionuose, kuriuos Rusija sako prisijungusi. Šių aneksijų nei Kyjivas, nei jo sąjungininkai nepripažįsta.

Politikos analitikai ir opozicijos atstovai teigia, kad šių rinkimų centre yra Ukraina. Jie sako, kad V. Putinas nori pasinaudoti beveik užtikrinta pergale rinkimuose kaip įrodymu, kad karas ir jo valdymas sulaukia visuotinio palaikymo. Tuo metu opozicija tikisi pasinaudoti balsavimu, kad parodytų savo nepasitenkinimą tiek karu, tiek Kremliumi.

Kremlius uždraudė rinkimuose dalyvauti dviem politikams, kurie siekė kandidatuoti su antikarine darbotvarke ir sulaukė realios, nors ir ne didžiulės, paramos, taip atimdamas iš rinkėjų galimybę rinktis, už ką balsuoti „pagrindiniu Rusijos politinės darbotvarkės klausimu“, sakė politikos analitikas Abasas Galiamovas, anksčiau dirbęs V. Putino kalbų rašytoju.

Protestas

Sekmadienio vidurdienį, paskutinę trijų dienų balsavimo dieną, prezidento V. Putino oponentai turėtų susirinkti prie balsavimo apylinkių ir taip viešai parodyti savo nepritarimą Kremliaus lyderiui, ketvirtadienį pareiškė opozicijos aktyvistas Leonidas Volkovas, buvęs A. Navalno štabo viršininkas.

„Turime pasinaudoti rinkimų diena, kad parodytume, jog mes egzistuojame, kad mūsų yra daug, kad esame tikri, gyvi, realūs žmonės ir kad esame prieš Putiną. [...] Ką daryti toliau, priklauso nuo jūsų. Galite balsuoti už bet kurį kandidatą, išskyrus Putiną. Galite sugadinti savo balsavimo biuletenį“, – sakė opozicionieriaus našlė Julija Navalnaja.

Rusija turi vienuolika laiko juostų, todėl protestai per dieną pasikartotų kas valandą įvairiose šalies vietose.

Vienas artimiausių L. Volkovas sakė, kad biuleteniuose reikėtų varnele pažymėti bent dvi pavardes, o dar geriau – visus keturis kandidatus. Taip balsavimo biuletenis taptų negaliojantis.

Turime pasinaudoti rinkimų diena, kad parodytume, jog mes egzistuojame, kad mūsų yra daug, kad esame tikri, gyvi, realūs žmonės ir kad esame prieš Putiną.

Neįmanoma tikėtis, kad rinkimai pakeis valdžią Rusijoje, nes rezultatais manipuliuojama, sakė L. Volkovas, tačiau galima daug nuveikti, kad valdžios aparatui būtų daromas spaudimas. Iš Rusijos pabėgęs ir Lietuvoje gyvenantis L. Volkovas šią savaitę buvo užpultas Vilniuje prie savo namų ir sudaužytas plaktuku, jam lūžo ranka.

Garsi Rusijos nepriklausomų rinkimų stebėtojų grupė „Golos“ savo ataskaitoje šią savaitę teigė, kad valdžios institucijos „daro viską, kad žmonės nepastebėtų paties rinkimų fakto“.

Stebėtojų organizacija kampaniją prieš balsavimą apibūdino kaip „praktiškai nepastebimą“ ir blankiausią nuo 2000 metų, kai buvo įkurta „Golos“ ir pradėta rinkimų stebėsena Rusijoje.

Ataskaitoje teigiama, kad V. Putino rinkimų kampanija buvo pridengta prezidentine veikla, o kiti kandidatai buvo „akivaizdžiai pasyvūs“.

Anot „Golos“, valstybinė žiniasklaida rinkimams skyrė mažiau eterio laiko nei 2018 metais, kai V. Putinas buvo išrinktas vėliausią kartą. Vietoj to, kad skatintų balsavimą ir užtikrintų pageidaujamą rinkėjų aktyvumą, valdžia, regis, stato ant rinkėjų, kuriuos gali kontroliuoti, pavyzdžiui, rusų, dirbančių valstybinėse įmonėse ar įstaigose, spaudimo atvykti į rinkimus, sakė grupė.

Šį susidorojimą patyrė ir pati stebėtojų institucija: jos vienas iš pirmininkų Grigorijus Melkonjancas yra kalėjime ir laukia teismo dėl kaltinimų, kurie laikomi bandymu daryti spaudimą grupei prieš rinkimus.

„Dabartiniai rinkimai negalės atspindėti tikrųjų žmonių nuotaikų, – pranešime teigė „Golos“. – Atstumas tarp piliečių ir sprendimų dėl šalies likimo priėmimo tapo kaip niekada didelis.“

Vakarai pasmerkė

Europos Sąjunga ir NATO ketvirtadienį pareiškė, kad rinkimai Rusijoje nebus nei laisvi, nei sąžiningi, nes Kremlius sunaikino visą opoziciją.

„Atsižvelgdami į tai, kaip Rusijoje ruošiamasi balsavimui ir kaip jis organizuojamas valdant dabartinei Kremliaus administracijai ir režimui, žinome, kaip tai atrodys“, – sakė Europos Komisijos atstovas Peteris Stano.

„Labai sunku numatyti, kad tai būtų laisvi, sąžiningi ir demokratiški rinkimai, kuriuose Rusijos žmonės tikrai galėtų rinktis“, – pridūrė jis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paantrino, kad balsavimas „Rusijoje nebus laisvas ir sąžiningas“.

„Jau žinome, kad opozicijos politikai sėdi kalėjimuose, kai kurie yra nužudyti, daugelis yra tremtyje, o iš kai kurių, bandžiusių užsiregistruoti kaip kandidatai, ši teisė buvo atimta“, – sakė jis.

„Rusijoje nėra laisvos ir nepriklausomos spaudos“, – pridūrė jis.

Ir ES, ir NATO pasmerkė Rusijos sprendimą surengti balsavimą Ukrainos teritorijose, kurias Maskva sako aneksavusi. Kyjivas ir jo sąjungininkai pasmerkė šias aneksijas ir jų nepripažįsta.

„Rusijos bandymai organizuoti bet kokią rinkimų dalį okupuotose Ukrainos srityse yra visiškai neteisėti ir pažeidžia tarptautinę teisę“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

ES atstovas P. Stano sakė, kad balsavimas šiose srityse „nėra ir nebus pripažįstamas Europos Sąjungos“.

Jungtinės Amerikos Valstijos irgi pasmerkė Rusijos režimo organizuotus rinkimus laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose ir pareiškė, kad visi šiame procese dalyvaujantys asmenys, taip pat tie, kurie sutiko būti tarptautiniais stebėtojais, bus patraukti atsakomybėn.

Norėčiau pasveikinti V. Putiną su triuškinama pergale šiandien prasidėjusiuose rinkimuose.

„Jungtinės Valstijos smerkia nuolatines Rusijos pastangas pakirsti Ukrainos suverenitetą, teritorinį vientisumą ir politinę nepriklausomybę per imituojamus rinkimus, rengiamus okupuotose Ukrainos teritorijose“, – per spaudos konferenciją ketvirtadienį sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris, pranešė „Ukrinform“.

Jis pabrėžė, kad JAV „nepripažįsta ir niekada nepripažins šių suklastotų rinkimų, rengiamų suverenioje Ukrainoje, teisėtumo ar rezultatų“. „Kad būtų aišku – Luhanskas, Doneckas, Zaporižia, Chersonas ir Krymas yra Ukraina“, – sakė M. Milleris ir pridūrė, jog „šiuos Potiomkino stiliaus rezultatus diktuoja Maskva ir jie negali atspindėti balsuoti verčiamų Ukrainos piliečių laisvos valios“.

Penktadienį, vos prasidėjus V. Putino rinkimams, ES vadovas Charles‘is Michelis sarkastiškai pasveikino diktatorių su perrinkimu.

„Norėčiau pasveikinti V. Putiną su triuškinama pergale šiandien prasidėjusiuose rinkimuose“, – socialiniame tinkle X parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas. „Jokios opozicijos. Jokios laisvės. Jokio pasirinkimo“, – pridūrė jis.

2024 03 15 10:52
Spausdinti