Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


RUSIJOS AGESIJA
Rusų elitui vieno karo per mažai – jau galvoja apie karą su NATO
IQ
Scanpix
Rusijos armija.

Rusijos aukšto rango pareigūnai ir stambūs verslininkai, kurie iš pradžių buvo šokiruoti Vladimiro Putino karo prieš Ukrainą, dabar ne tik prie jo prisitaikė, bet ir diskutuoja, kaip atrodys pergalė, ir mano, kad ji gali apimti ne tik Ukrainą. Karui peraugus į egzistencinę konfrontaciją su Vakarais, V. Putinas yra pasirengęs pulti NATO šalis, taip demonstruodamas Aljanso silpnumą, susiskaldymą ir nuovargį nuo karo, rašo žurnalas „Foreign Affairs“.

Rusijos elitas išmoko nebesijaudinti dėl karo ir dabar tariasi, kaip jis baigsis. O baigtis jis gali tik Rusijos pergale, vienokia ar kitokia forma, pasakojo pareigūnai ir oligarchai žurnalistui Mikhailui Zygarui, tokių knygų kaip „Visa Kremliaus orda“, „Imperija turi mirti“ ir „Karas ir bausmė“ autoriui.

Pasak vieno oligarcho, Rusijoje viskas pasikeitė – požiūris į V. Putiną, Ukrainą ir Vakarus, kurie bando ją izoliuoti: „Blogai būti pariju kaip nugalėtojui, bet dar blogiau būti pariju kaip pralaimėtojui. Mes turime laimėti šį karą. Kitaip jie neleis mums gyventi. Ir Rusija, žinoma, subyrės.“

Biurokratinėje ir verslo aplinkoje diskutuojama, ar Charkivo arba Kyjivo, kuris V. Putinui svarbus kaip Rusijos civilizacijos lopšys, užėmimas būtų pergalė. Daugelis Maskvoje mano, kad pakartotinis Baltarusijos puolimas prieš Ukrainos sostinę būtų sėkmingesnis nei 2022 m., nes Rusijos armija dabar didesnė, geriau apmokyta ir aprūpinta, o ukrainiečiai yra per daug pavargę ir nesugebės efektyviai gintis.

Elito nuomone, labiausiai tikėtinas taikinys būtų Estija arba Latvija. Bus pasinaudota jau nusistovėjusia schema.

Tačiau sėkmės mūšio lauke Ukrainoje gali nepakakti, kad būtų patenkintas V. Putinas, nes Ukrainos frontą jis laiko tik vienu iš kelių į visavertį konfliktą su Vakarais, teigia jam artimi žmonės. Norėdamas nugalėti savo tikruosius priešus Vašingtone ir Briuselyje, V. Putinas gali manyti, kad jam reikia ką nors užpulti NATO.

Elito nuomone, labiausiai tikėtinas taikinys būtų Estija arba Latvija. Bus pasinaudota jau nusistovėjusia schema: FSB suorganizuos rusakalbių vienos iš šalių, kurias neva engia neonacių režimas, gyventojų pagalbos prašymą Kremliui; atsakydama į tai Rusijos armija kirs sieną ir užims kelis miestus, pavyzdžiui, Narvą Estijoje. Tai leistų V. Putinui patikrinti, ar Aljanso šalys iš tiesų nori rizikuoti išprovokuoti Trečiąjį pasaulinį karą dėl kelių kvadratinių kilometrų Rusijos pasienyje.

Daug kas Maskvoje mano, kad NATO nerizikuos. Jų nuomone, Vakarai yra pavargę ir susiskaldę, prezidentas Joe Bidenas ir Europos lyderiai yra silpni. Jie supanikuos ir nieko nedarys, o tai dar labiau pakirs jų patikimumą savo šalyse ir pasaulyje. „Foreign Affairs“ rašo, kad V. Putinas gali surengti išpuolį dar šiais metais, kad pakenktų J. Bideno perrinkimo galimybėms.

Jei mes delsime, nesugebėsime įvykdyti savo įsipareigojimų pagal NATO chartijos 5 straipsnį prives prie Aljanso iširimo.

Tačiau Vakarai tokiam įvykiui ruošiasi, pažymi leidinys. Kariškiai, žvalgybininkai ir politikai šiemet ne kartą sakė, kad V. Putinas gali pradėti konfliktą su NATO – nors, jų vertinimu, tai įvyks ne anksčiau kaip po kelerių metų. Tačiau būtent tokį Rusijos elito aprašytą požiūrį sausį aptarė generolas Benas Hodgesas, 2014-2018 m. vadovavęs JAV kariuomenei Europoje. Rusijos kariai galėtų pulti Baltijos šalis ir, pavyzdžiui, bandyti užimti vadinamąjį Suvalkų koridorių – maždaug 100 km ilgio teritoriją tarp Baltarusijos ir Kaliningrado srities, kuria eina Lenkijos siena su Lietuva. Po to Maskva galėtų padaryti pertrauką, kad įvertintų, kaip NATO šalys yra pasirengusios ginti savo partnerius, sakė B. Hodgesas: „Jei mes delsime, nesugebėsime įvykdyti savo įsipareigojimų pagal NATO chartijos 5 straipsnį prives prie Aljanso iširimo.“

Tačiau karas gali ir visai nesibaigti, mano kai kurie Maskvos gyventojai. V. Putinas pernelyg pamėgo karą, kuris padėjo jam mobilizuoti visuomenę, įkalinti kai kuriuos disidentus, nužudyti kitus ir išvyti iš šalies daugybę kitaip manančiųjų, M. Zygarui sakė Kremliui artimas verslininkas. Karas taip pat sutelkė elitą, kuris dabar jaučiasi nepageidaujamas Vakaruose ir kuriam tolesnė V. Putino valdžia teikia vienintelę gero gyvenimo viltį.

2024 06 28 16:25
Spausdinti