Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
Rusų okupuotoje Ukrainos Zaporižios AE katastrofos pavojus „kasdien didėja“
BNS
Nexta/Twitter
Zaporižios AE.

Rusijos karių okupuotoje Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje katastrofos pavojus „kasdien didėja“, sekmadienį pareiškė miesto, kuriame įsikūręs šis objektas, meras.

„Tai, kas ten vyksta, yra atviras branduolinis terorizmas, kuris bet kurią akimirką gali baigtis neprognozuojamai“, – naujienų agentūrai AFP iš Zaporižios, kurią kontroliuoja ukrainiečiai, sakė Enerhodaro meras Dmytro Orlovas.

„Rizika kasdien didėja“, – pabrėžė jis.

Zaporižios AE – didžiausia atominė elektrinė Ukrainoje ir Europoje – nuo kovo yra užimta Rusijos pajėgų, ir Ukraina yra apkaltinusi Maskvą laikant tame komplekse šimtus karių bei sandėliuojant ginklus.

Pastarosiomis savaitėmis Zaporižios AE vėl atsidūrė kovų centre. Antradienio naktį rusams sudavus smūgių netoli elektrinės žuvo mažiausiai 14 žmonių.

Kyjivas ir Maskva šį mėnesį jau ne kartą apsikeitė kaltinimais dėl atominės elektrinės apšaudymo, dėl kurio kilo nuogąstavimų dėl galimos branduolinės katastrofos, o ketvirtadienį buvo sušauktas skubus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis.

Vakarų sąjungininkų palaikoma Ukraina yra paraginusi nustatyti demilitarizuotą zoną aplink elektrinę ir užtikrinti rusų pajėgų pasitraukimą iš šios teritorijos.

Šeštadienį per televiziją transliuotame kreipimesi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Rusiją branduoliniu šantažu ir tuo, kad ši jėgainė naudojama „itin ciniškai įbauginti žmones“.

„Padėtis pavojinga, o didžiausią nerimą kelia tai, kad nėra deeskalacijos proceso“, – savo ruožtu sakė D. Orlovas.

2022 08 14 20:13
Spausdinti