Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Rytų Ukrainoje žuvo naujienų agentūros AFP žurnalistas Armanas Soldinas
ELTA
Scanpix
A. Soldinas Ukrainoje.

Antradienį per raketų apšaudymą netoli Časiv Jaro Rytų Ukrainoje žuvo naujienų agentūros AFP žurnalistas Armanas Soldinas, jis buvo atsakingas už vaizdo medžiagą iš Ukrainos, pranešė incidentą matę AFP žurnalistai.

Ataka įvykdyta apie 16.30 val. vietos laiku netoli Bachmuto esančio miesto pakraštyje, ten jau kelis mėnesius vyksta didžiausios kovos.

AFP komandą, buvusią su grupe Ukrainos karių, apšaudė raketos „Grad“. 32 metų A.Soldinas žuvo raketai pataikius netoli vietos, kur jis gulėjo. Kiti komandos nariai nebuvo sužeisti.

„Agentūra sukrėsta Armano netekties, – sakė naujienų agentūros AFP pirmininkas Fabrice'as Friesas. – Jo mirtis yra baisus priminimas apie riziką ir pavojus, su kuriais kasdien susiduria žurnalistai, nušviečiantys konfliktą Ukrainoje“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas tviteryje gyrė A. Soldiną už drąsą. „Jis buvo fronte nuo pirmųjų konflikto valandų ir rinko faktus, kad mus informuotų“, - parašė E. Macronas.

Ukrainos gynybos ministerija tviteryje pareiškė „nuoširdžią užuojautą“ A. Soldino šeimai ir bendradarbiams ir sakė, kad jis žuvo per Rusijos raketų ataką prieš Časiv Jarą, rytinėje Donecko srityje. „Jis paskyrė savo gyvenimą tam, kad praneštų pasauliui tiesą “, - sakoma pranešime.

Sarajeve gimęs A. Soldinas buvo Prancūzijos pilietis, 2015 m. pradėję dirbti AFP biure Romoje stažuotoju, vėliau dirbo Londone. Jis priklausė pirmajai AFP komandai, pasiųstai į Ukrainą kitą dieną, kai 2022 m. vasario 24 d. Rusija pradėjo invaziją. A. Soldinas nuo rugsėjo gyveno Ukrainoje, vadovavo komandos filmavimo grupei ir nuolat keliavo į fronto linijas šalies rytuose ir pietuose.

Organizacijos „Žurnalistai be sienų“ ir Žurnalistų apsaugos komiteto duomenimis, po A. Soldino žūties Ukrainoje žuvusių žurnalistų ir žiniasklaidos komandų narių jau yra mažiausiai 11.

A. Soldiną pagerbė ir Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre bei JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Kolegos teigė, kad A. Soldinas mokėjo ypač jautriai papasakoti apie karo užkluptų paprastų žmonių gyvenimus. Anksčiau šį mėnesį jis netgi išgelbėjo sužeistą ežiuką, paėmė jį iš apkasų, slaugė ir gydė, pavadino Lakiu (Laiminguoju).

2023 05 10 09:37
Spausdinti