Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
S. Cichanouskaja giria „stiprų sankcijų signalą“
BNS
Scanpix
S. Cichanouskaja.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pirmadienį sakė, kad koordinuotomis Vakarų sankcijomis buvo pasiųstas stiprus signalas autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui.

„Tai aiški žinia režimui, kad mes toliau drauge dirbame prieš žmogaus teisių pažeidimus, prieš savivalę“, – Briuselyje duodama interviu naujienų agentūrai APF sakė S. Cichanouskaja.

Pasak jos, „sankcijos stipresnės, kai yra vieningos“.

S. Cichanouskaja išreiškė viltį, jog beprecedentis asmenų, kuriems taikomos sankcijos sąrašas, į kurį, be kitų, įtraukti gynybos ir transporto ministrai, milicijos vadovai, yra prokurorų, teisėjų ir universitetų rektorių, „reiškia, kad sankcijos paveiks režimą ir jis turės siekti dialogo su pilietine visuomene“.

Vienas prioritetų yra pasiekti, kad A. Lukašenkos administracija paleistų „maždaug tris tūkstančius“ politinių kalinių, tarp jų S. Cichanouskajos vyrą Siarhejų Cichanouskį, pagrindinį opozicijos kandidatą į Baltarusijos prezidentus, suimtą likus trims mėnesiams iki pernai rugpjūtį įvykusių rinkimų.

S. Cichanouskaja rinkimuose dalyvavo vietoje savo vyro ir pareiškė užtikrintai juos laimėjusi. Tačiau rinkimų nugalėtoju pasiskelbus A. Lukašenkai, šalį geležiniu kumščiu valdančiam nuo 1994 metų, S. Cichanouskaja buvo priversta pasitraukti į užsienį. Šiuo metu ji gyvena Lietuvoje. 

„Žinoma, ilgiuosi savo vyro. Žinoma, jis yra svarbiausias žmogus man ir mano vaikams... Bet yra tūkstančiai, taip pat turintys žmonas, vyrus, laukiantys jų. Visi turi teisę būti paleisti“, – sakė ji.

A. Lukašenkos valdymui labai svarbi Rusijos parama. Tačiau S. Cichanouskaja sakė mananti, jog net prezidentas Vladimiras Putinas „supranta, kad padėtį Baltarusijoje reikia išspręsti.“

Paklausta, ar tai galėtų būti sunku padaryti, ar Baltarusija galėtų nueiti Venesuelos, kur nepaisydamas sankcijų ir šalies skurdo valdžios įsikibęs kitas tarptautinės bendrijos izoliuojamas ir V. Putino remiamas lyderis, keliu, S. Cichanouskaja paprieštaravo tokiai galimybei.

„Negalime lyginti savo situacijos su padėtimi Ukrainoje, Venesueloje ar kokioje nors kitoje šalyje; kiekvienas turi savo kelią į permainas“, – sakė ji.

R. Pratasevičius – „įkaitas“

Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Kanada pirmadienį padidino spaudimą A. Lukašenkai, paskelbdamos koordinuotas sankcijas.

S. Cichanouskaja sakė, kad Vakarų sankcijos „paveiks situaciją“, bet pripažino, kad patys baltarusiai turės atnaujinti po rinkimų kelis mėnesius vykusius beprecedenčius protestus, šių metų pradžioje nurimusius dėl nuožmaus slopinimo.

„Žmonės pavargę nuo nestabilumo, pavargę nuo šio režimo. Bet jie tikrai nori permainų, – sakė ji. – Ir aš esu tikra, kad vieną dieną šios demonstracijos sugrįš.“

Pasak opozicijos lyderės, paskelbtas naujas raginimas dalyvauti nacionaliniame streike.

„Dėl vidaus ir išorės spaudimo derinio šis pokytis bus įmanomas“, – pridūrė ji.

ES sankcijos nukreiptos pirmiausia prieš tuos A. Lukašenkos režimo pareigūnus, kurie atsakingi už jo oponentų persekiojimą, bet septyni pareigūnai į sąrašą įtraukti dėl „Ryanair“ keleivinio lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske.

S. Cichanouskaja apgailestavo dėl dviejų per Baltarusijos valstybinę televiziją parodytų vaizdo įrašų, kuriuose matyti žurnalistas disidentas Ramanas Pratasevičius, areštuotas lėktuvui vos nutūpus Minsko oro uoste. Kartu su R. Pratasevičiumi buvo sulaikyta ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega. 

„Nežinome, kuo jam grasinta“, kad jis padarytų tokius pareiškimus, bet „jis yra įkaitas“, sakė S. Cichanouskaja.

„Jis dabar rodomas kaip trofėjus, – sakė ji. – Jo užduotis dabar yra ten išgyventi.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 22 10:40
Spausdinti