Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
S. Cichanouskaja nelaiko savo veiklos vyriausybės tremtyje darbu
BNS
Fotobankas
Sviatlana Cichanouskaja.

Buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja, šiuo metu pasitraukusi į Lietuvą, penktadienį pareiškė, kad tikisi greitai sugrįžti į savo šalį ir kad dabartinės savo veiklos nelaiko vyriausybės tremtyje darbu.

„Atskirai S. Cichanouskaja pabrėžė, kad savo veiklos nelaiko vyriausybėje tremtyje darbu: „Išvažiuoti mane privertė aplinkybės, tačiau Baltarusija – mano Tėvynė. Esu įsitikinusi, kad greitai galėsime grįžti į laisvą šalį“, – opozicijos kandidatė cituojama žinutėje, paskelbtoje jos oficialiame kanale „Telegram“ po anksčiau penktadienį opozicinės Koordinacinės tarybos narių surengtos spaudos konferencijos.

„S. Cichanouskaja ir KT [Koordinacinė taryba] toliau taikiais ir teisėtais būdais siekia derybų dėl naujų rinkimų ir ragina Baltarusijos valdininkus prisijungti prie šio proceso“,  – sakoma pranešime. Anksčiau šią savaitę per S. Cichanouskajos „Telegram“ kanalą buvo paskelbta, kad opozicijos lyderė pradėjo formuoti šešėlinę vyriausybę.  

Savo ruožtu Koordinacinės tarybos narys Pavelas Latuška pakomentavo sankcijas, kurias ES anksčiau penktadienį paskelbė maždaug 40-iai Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo narių už prezidento rinkimų klastojimą ir represijas prieš protestuotojus.

Pasak jo, „Europa pasisakė vieningai ir parodė solidarumą su Baltarusija“. P. Latuška taip pat nusistebėjo Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimu, „kaltinančiu ES nenoru vesti dialogą“. „Būtent Koordinacinė taryba, palaikoma tarptautinių institucijų, ne kartą siūlė ieškoti išeities iš politinės krizės dialogo keliu“, – priminė jis.

Baltarusijoje jau antrą mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenka praėjusią savaitę surengė slaptą inauguraciją, tačiau nemažai šalių paskelbė nepripažįstančios jo teisėtu Baltarusijos prezidentu. Nuo pat rinkimų Baltarusijoje vykstantys masiniai protestai buvo slopinami kruvinomis priemonėmis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 02 16:20
Spausdinti