Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS AGRESIJA
S. Lavrovas: Rusijos tikslas – nuversti Ukrainos prezidentą
BNS
Scanpix
S. Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui pareiškus, kad svarbiausias Maskvos tikslas yra nuversti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybę, viešai deklaruojama Maskvos pozicija atrodo kardinaliai pasikeitusi.

Rusams iš artilerijos pabūklų ir karo lėktuvų toliau apšaudant Ukrainos miestus, S. Lavrovas pasiuntiniams per Arabų Lygos susitikimą Kaire vėlai sekmadienį sakė, kad Maskva yra pasiryžusi padėti ukrainiečiams „nusikratyti šio absoliučiai nepriimtino režimo naštos“.

Jo komentaras pasirodė Ukrainai stengiantis atnaujinti grūdų eksportą iš savo Juodosios jūros uostų, turintį švelninti pasaulinę maisto krizę. Grūdai iš Ukrainos turi būti plukdomi pagal naują susitarimą, jau turėjusį atlaikyti savaitgalį Odesai Rusijos suduotą smūgį.

S. Lavrovas apkaltino Kyjivą ir jo „sąjungininkus Vakaruose“ propaganda siekiant paversti Ukrainą „amžina Rusijos prieše“.

„Rusai ir ukrainiečiai toliau gyvens drauge, mes tikrai padėsime ukrainiečiams nusikratyti režimo, absoliučiai prieštaraujančio žmonių interesams ir istorijai“, – pareiškė jis.

Komentaras kardinaliai prieštarauja karo pradžioje Kremliaus deklaruotai linijai, kai Rusijos pareigūnai ne kartą pabrėžė nesiekiantys nuversti V. Zelenskio vyriausybės.

S. Lavrovas tvirtino, kad Rusija kovo mėnesį buvo pasirengusi derėtis dėl susitarimo nutraukti karo veiksmus, kai Kyjivas pakeitė taktiką ir deklaravo savo ketinimus sutriuškinti Rusiją mūšio lauke. Jo teigimu, Vakarai skatino Ukrainą kovoti toliau.

„Vakarai tvirtina, kad Ukraina negali pradėti derybų, kol Rusija nenugalėta mūšio lauke“, – sakė S. Lavrovas.

Kol kas neaišku, kada Ukraina vėl pradės išvežti grūdus pagal penktadienį Stambule Rusijos ir Ukrainos su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija pasirašytus atskirus, bet identiškus susitarimus. Pagal juos Juodojoje jūroje turi būti nustatyti saugūs koridoriai milijonų tonų grūdų eksportui iš trijų Ukrainos uostų ir palengvintos sąlygos rusiškų grūdų bei trąšų eksportui.

Ukrainiečių infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas, vadovavęs Ukrainos delegacijai Stambule vykusiose derybose dėl grūdų eksporto, pirmadienį išreiškė viltį, kad pirmieji javų kroviniai turėtų būti išplukdyti artimiausiomis savaitėmis.

Kremlius savo ruožtu pirmadienį tvirtino, kad praeitą savaitgalį surengto raketų smūgio Odesos uostui taikiniai buvo kariniai ir kad tai nepaveiks grūdų eksporto.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas reporteriams sakė, kad minimas smūgis yra susijęs „tik su karine infrastruktūra“.

„Tai niekaip nesusiję su infrastruktūra, reikalinga įgyvendinant susitarimus ir eksportuojant grūdus. Taigi, tai negali ir neturėtų kaip nors paveikti gabenimo proceso pradžios“, – sakė D. Peskovas.

Jis taip pat teigė, kad Maskva nesuinteresuota stabdyti visą dujų tiekimą Europai ir kad pastarojo meto rusiškų dujų tiekimo Europos šalims suvaržymai „paprasčiausiai yra europiečių įvestų suvaržymų pasekmės ir patys europiečiai kenčia nuo šių suvaržymų“.

„Rusija yra atsakinga dujų tiekėja, ir nesvarbu, kas ką sako Europos Komisijoje, Europos sostinėse, Jungtinėse Valstijose. Rusija buvo ir yra šalis, didele dalimi užtikrinanti Europos energetinį saugumą“, – teigė D. Peskovas.

2022 07 25 16:21
Spausdinti