Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


MINTIES LAISVĖ
Sacharovo premijos laureatai: baltarusių opozicija tikisi Europos solidarumo
BNS
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas.

Grupė baltarusių opozicionierių, šįmet pelniusių Andrejaus Sacharovo premiją už minties laisvę, Europos Parlamente pabrėžė europiečių paramos baltarusių protestų judėjimui svarbą. 

„Jų parama neįkainojama. Norėčiau kiekvienam jūsų iš visos širdies padėkoti už kiekvieną poelgį, skirtą parodyti solidarumą su mumis. Už tai, kad jūs suprantate, už ką kovoja Baltarusija, ir suvokiate, kad Europa negali likti nuošaly“, – sakė buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja. 

Pirmadienį S. Cichanouskaja kartu su bendražygiais, kuriems Andrejaus Sacharovo premija bus įteikta gruodžio 16 dieną, kreipėsi į europarlamentarus per bendrą Europos Sąjungos asamblėjos Užsienio reikalų ir Vystymosi komitetų bei Žmogaus teisių pakomitečio posėdį.     

„Ateinantys metai mums bus labai svarbūs. Jau akivaizdu, kad kova tęsis. Ir šioje situacijoje mums, žinoma, labai svarbūs tokie moralinės paramos signalai, kaip ši Andrejaus Sacharovo premija, kuri yra moralinis palaikymas visai baltarusių tautai. Reikšmingos ir kitos – tiek skubios, tiek ilgalaikės – priemonės, atspindinčios tarptautinį solidarumą ir pagalbą“, – savo ruožtu sakė teisių gynėjas ir buvęs politinis kalinys Alesis Bialiackis.  

„Dėkojame Europos Sąjungai už jos poziciją nepripažinti Aliaksandro Lukašenkos teisėtu prezidentu, už paramą Koordinacinei tarybai. Prašome jūsų ir toliau remti Baltarusiją, toliau reikšti savo solidarumą su politiniais kaliniais, savo šalyse rengti padėties Baltarusijoje svarstymus“, – sakė kita premijos laureatė Volha Kavalkova.   

Ji taip pat paragino pasitelkti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO) kaip platformą dialogui tarp opozicijos ir Minsko režimo, siekiant užbaigti politinę krizę ir toliau sankcijomis spausti A. Lukašenką ir „asmenis, kurie šiandien vykdo terorą prieš savo tautą“. 

Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli per plenarinę sesiją spalio 22 dieną paskelbė, kad prestižinė Europos Parlamento Andrejaus Sacharovo premija už minties laisvę šįmet atitenka Baltarusijos demokratinei opozicijai, vadovaujamai į Lietuvą pasitraukusios S. Cichanouskajos.

D. Sassoli premijos laureatais paskelbė Koordinacinės tarybos iniciatorius: buvusią kandidatę į prezidentus S. Cichanouskają, rašytoją, Nobelio literatūros premijos laureatę Sviatlaną Aleksijevič, aktyvistus Maryją Kalesnikavą, V. Kavalkovą, Veraniką Capkalą, Siarhejų Cichanouskį, A. Bialiackį, Siarhejų Dyleuskį, Sciapaną Pucilą, Mikalajų Statkevičių. 

Sacharovo premiją už minties laisvę Europos Parlamentas kasmet skiria žmonėms, reikšmingai prisidėjusiems prie kovos už žmogaus laisves.

Baltarusiją jau penktą mėnesį  krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę S. Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Pastarosiomis savaitėmis Minsko režimas ėmėsi griežtų priemonių protestams nuslopinti. Buvo sulaikyta šimtai žmonių, protestuotojams uždrausta rinktis Minsko centre.

Reaguodami į tai A. Lukašenkos oponentai pakeitė taktiką ir kviečia šalininkus rinktis nedidelėmis grupėmis Minsko mikrorajonuose, o ne į dideles demonstracijas sostinės centre.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 15 11:15
Spausdinti