Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


NAFTA
Saudo Arabija paneigė pranešimus, kad naftos gamintojos diskutuoja apie gavybos didinimą
BNS
Unsplash

Saudo Arabija pirmadienį paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad naftos gamintojos artėjančiame susitikime diskutuos apie gavybos didinimą, sakydama, kad praėjusį mėnesį patvirtintas naftos gavybos sumažinimas galios iki 2023 metų pabaigos.

„The Wall Street Journal“ pirmadienį pranešė, kad Saudo Arabija, kartu su Rusija vadovaujanti OPEC+ karteliui, ir kitos narės svarsto galimybę „padidinti gavybą iki 500 tūkst. barelių per parą“.

Visgi oficiali Saudo Arabijos spaudos agentūra pirmadienio vakarą pareiškė, kad energetikos ministras princas Abdulazizas bin Salmanas „kategoriškai neigia“ tokius pranešimus.

„Gerai žinoma ir ne paslaptis, kad OPEC+ neaptaria jokių sprendimų prieš savo susitikimus“, – SPA citavo princą A. bin Salmaną.

Artimiausias OPEC+ susitikimas numatytas gruodžio 4 dieną.

Gavybos padidėjimas būtų iš dalies kompensavęs 2 mln. barelių per parą sumažinimą, apie kurį OPEC+ paskelbė spalį.

Žingsnis padidino įtampą tarp Vašingtono ir Rijado, o pastarasis paneigė kaltinimus dėl palaikymo Rusijai Ukrainos kare.

Be to, gavybos padidinimas įvyktų tuomet, kai kainos jau krenta.

Pasaulinės naftos kainos pirmadienį smuko daugiau nei 5 proc. ir pasiekė žemiausią lygį nuo sausio mėnesio, nes prognozuojama, kad paklausa Kinijoje sumažės.

Saudo Arabijos pareigūnai ryžtingai gynė pastarojo meto gavybos sumažinimą, kai buvo kritikuojami Vašingtono, sakydami, kad sprendimą lėmė tik rinkos sąlygos ir kad viskas gali pasikeisti pasikeitus rinkos sąlygoms.

Princas A. bin Salmanas pirmadienį pakartojo šią poziciją.

„Dabartinis sprendimas dėl OPEC+ gavybos sumažinimo 2 mln. barelių per parą galios iki 2023 metų pabaigos ir, jei reikės imtis papildomų priemonių mažinant gavybą, kad būtų subalansuota pasiūla ir paklausa, mes visada esame pasirengę įsikišti“, – sakė jis.

2022 11 22 09:53
Spausdinti