Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


SAUDO ARABIJA
Saudo Arabijos pasieniečiai nužudė šimtus migrantų iš Etiopijos
BNS
Scanpix
Etiopijos migrantai.

Saudo Arabijos pasieniečiai šaudė į Etiopijos migrantus, mėginančius per Jemeną patekti į šią Persijos įlankos karalystę, ir nuo praėjusių metų nužudė šimtus žmonių, teigiama žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje.

Vienas Saudo Arabijos vyriausybės šaltinis šiuos kaltinimus, susijusius su tuo, kad pavojingame vadinamajame Rytų kelyje iš Afrikos Kyšulio į Saudo Arabiją, kur gyvena ir dirba šimtai tūkstančių etiopų, smarkiai padažnėjo piktnaudžiavimo atvejų, pavadino nepagrįstais.

„Saudo Arabijos pareigūnai nužudo šimtus migrantų ir prieglobsčio prašytojų šioje atokioje pasienio zonoje, nematant likusiam pasauliui“, – pareiškime sakė HRW tyrėja Nadia Hardman.

„Milijardų išleidimas, siekiant pagerinti Saudo Arabijos įvaizdį, perkant profesionalius golfo, futbolo klubus ir didelius pramoginius renginius, neturėtų nukreipti dėmesio nuo šių siaubingų nusikaltimų“, – sakė ji.

Saudo Arabijos vyriausybės šaltinis teigė naujienų agentūrai AFP: „Human Rights Watch“ ataskaitoje pateikti kaltinimai apie Saudo Arabijos pasieniečių šaudymą į etiopus, kai jie kirto Saudo Arabijos ir Jemeno sieną, yra nepagrįsti ir nesiremia patikimais šaltiniais.“

Niujorke įsikūrusi grupė jau beveik dešimtmetį fiksuoja Etiopijos migrantų išnaudojimą Saudo Arabijoje ir Jemene, tačiau naujausios žudynės, anot HRW, atrodo, yra plačiai paplitusios ir sistemingos ir gali būti prilygintos nusikaltimams žmoniškumui.

Pernai Jungtinių Tautų ekspertai pranešė apie susirūpinimą keliančius įtarimus, kad „per pirmuosius keturis 2022 metų mėnesius pietų Saudo Arabijoje ir šiaurės Jemene nuo Saudo Arabijos saugumo pajėgų tarpvalstybinio artilerijos apšaudymo ir šaudymo iš šaulių ginklų žuvo apie 430 migrantų.“

HRW ataskaitoje teigiama, kad į laiškus, kuriuos ji išsiuntė Saudo Arabijos vidaus reikalų ir gynybos ministerijoms, Žmogaus teisių komisijai ir šiaurės Jemeną kontroliuojantiems husių sukilėliams, nebuvo atsakyta.

2015 metais Saudo Arabijos pareigūnai sutelkė karinę koaliciją, kad sustabdytų Irano remiamų husių, kurie ankstesniais metais iš tarptautiniu mastu pripažintos vyriausybės užėmė Jemeno sostinę Saną, judėjimą.

Dėl karo Jemene susidarė prasta humanitarinė padėtis, kurią JT vadina viena blogiausių pasaulyje.

Tačiau daugelis HRW aprašytų pažeidimų galėjo būti įvykdyti per 2022 metų balandį įsigaliojusias paliaubas, kurios iš esmės laikėsi, nors oficialiai baigėsi praėjusių metų spalį.

Šaudymas iš arti

HRW ataskaitoje remiamasi interviu su 38 migrantais iš Etiopijos, kurie bandė kirsti Saudo Arabiją iš Jemeno, taip pat palydovinėmis nuotraukomis, vaizdo įrašais ir nuotraukomis, paskelbtomis socialiniuose tinkluose arba surinktomis iš kitų šaltinių.

Ataskaitoje teigiama, kad apklaustieji aprašė 28 incidentus, susijusius su sprogstamaisiais ginklais, įskaitant išpuolius minosvaidžio sviediniais.

Kai kurie išgyvenusieji papasakojo apie išpuolius iš arti, kai Saudo Arabijos pasieniečiai klausinėjo etiopų, „į kurią kūno galūnę jie norėtų būti nušauti“, sakoma joje.

„Visi apklaustieji aprašė siaubo scenas: moterys, vyrai ir vaikai, išmėtyti kalnuotame kraštovaizdyje, sunkiai sužeisti, sukapoti ar jau mirę“, – teigiama joje.

Viena 20-metė moteris iš Etiopijos Oromijos regiono pasakojo, kad Saudo Arabijos pasieniečiai apšaudė grupę migrantų, kuriuos jie ką tik buvo paleidę iš areštinės.

„Mačiau pagalbos besišaukiantį vaikiną, jis neteko abiejų kojų. Jis rėkė; jis sakė: „Ar jūs mane čia paliekate? Prašau, nepalikite manęs.“ Mes negalėjome jam padėti, nes bėgome gelbėdami savo gyvybes“, – kalbėjo ji.

HRW paragino Rijadą nedelsiant atšaukti bet kokią mirtinos jėgos naudojimo prieš migrantus ir prieglobsčio prašytojus politiką ir paragino JT ištirti įtariamus nužudymus.

2023 08 21 13:54
Spausdinti