Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TURIZMAS
Saudo Arabijos planuose – trigubai didesnis turistų iš užsienio skaičius 2022-aisiais
BNS
Unsplash
Meka.

Saudo Arabija siekia šiais metais patrigubinti turistų iš užsienio skaičių švelnėjant pandeminiams apribojimams, grįžtant chadžą atliekantiems piligrimams ir atveriant pirmuosius sosto įpėdinio princo pavyzdinių projektų elementus, sekmadienį naujienų agentūrai AFP teigė šalies turizmo ministras.

Garsioji konservatyvi ir uždara karalystė turistines vizas pradėjo dalinti 2019 metų rugsėjį, likus vos keliems mėnesiams iki koronaviruso pandemijos, pakirtusios turizmo pramonę visame pasaulyje, pradžios.

2020 ir 2021 metais išaugęs vietos gyventojų kelionių skaičius – praėjusiais metais institucijos suskaičiavo rekordinius 64 mln. „vidaus apsilankymų“ – padėjo išgelbėti besiformuojantį Saudo Arabijos turizmo sektorių nuo žlugimo, o dabar šalis nori užimti daugiau tarptautinės rinkos, duotame interviu teigė turizmo ministras Ahmedas al Khateebas.

„Dabar mes judame į priekį, kad pritrauktume daugiau <...> lankytojų iš užsienio“, – kalbėjo jis ir patikslino, kad šių metų tikslas yra 12 mln. turistų, palyginti su 4 mln. 2021 metais.

„Grįžtame ir esame nusiteikę labai optimistiškai. Šalys pradėjo atverti sienas, ėmė švelnėti apribojimai ir žmonės pradėjo keliauti", – kalbėjo jis.

Saudo Arabija planuoja iki 2030 metų pritraukti 100 mln. lankytojų. Tai yra sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano plano „Vision 2030“, skirto diversifikuoti nuo naftos priklausomą ekonomiką ir atsiverti pasauliui, dalis.

Nors pastaraisiais metais karalystė sušvelnino taisykles, draudžiančias lankytis kino teatruose, koncertus ir sportinius renginius, kuriuose lankosi abiejų lyčių žiūrovai, kiti reglamentai, įskaitant alkoholio draudimą, tebegalioja, o tai gali sumažinti šalies patrauklumą turistų akyse.

A. al Khateebas sekmadienį patikslino, kad100 mln. turistų skaičius, kurį planuojama pasiekti iki 2030 metų, turėtų apimti 30 mln. lankytojų iš užsienio, o likusieji būtų šalies gyventojai, keliaujantys Saudo Arabijoje.

Apie 30 mln. apsilankymų sudarys religinės tiek vietos gyventojų, tiek užsieniečių kelionės, daugiausia į Meką ir Mediną – dvi švenčiausias islamo vietas.

Kitą mėnesį institucijos planuoja po dvejų metų pertraukos leisti 1 mln. piligrimų atlikti chadžą.

Kiti garsūs turizmo skatinimui skirti projektai yra vadinamieji gigaprojektai, kurių įgyvendinimui vadovauja princas Mohammedas bin Salmanas, įskaitant planuojamą 500 mlrd. JAV dolerių vertės futuristinį megamiestą, žinomą kaip NEOM, ir Diriją – pirmosios Saudo Arabijos valstybės sostinę, kurioje formuojama paveldo apsaugos ir pramogų vieta.

Restoranų rajonas Dirijoje turėtų būti atidarytas rugsėjį, o kiti tokių projektų elementai internete bus prieinami „nuo 2025 m.“, pažymėjo A. al Khateebas.

„Tai naujas turizmo lygis, kurio šiandien dar nėra“, – teigė NEOM valdybos narys A. al Khateebas.

„Saudo Arabija pakeis turizmo kraštovaizdį visame pasaulyje <...>. Kryptys, kurias Saudo Arabija pasiūlys iki 2030 metų, bus visiškai kitokios“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 06 10:59
Spausdinti