Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


IŠPUOLIS
Šaudynės Vokietijoje: mažiausiai devyni žmonės žuvo, šaulys rastas negyvas
BNS
Scanpix
Išpuolis Vokietijoje.

Vokietijoje per dviejuose kaljano baruose surengtas šaudynes trečiadienio vakarą žuvo mažiausiai devyni žmonės, o po intensyvių paieškų anksti ketvirtadienį įtariamas šaulys buvo rastas negyvas savo namuose.

Šaudynės vyko dviejuose baruose Hanau mieste, esančiame apie 20 km nuo Frankfurto, o užpuoliko arba užpuolikų netrukus ėmė ieškoti ginkluotos policijos pajėgos, buvo pasitelkti ir sraigtasparniai.

Centrinės Heseno žemės policija pranešė aptikusi įtariamą kaltininką jo namuose Hanau, kai buvo surastas automobilis, kuriuo jis paspruko ir kurį matė liudininkai. Tuose namuose buvo rastas dar vienas lavonas. „Įtariamas kaltininkas buvo rastas negyvas, – pranešė Heseno policija. – Šiuo metu nėra jokių ženklų, kad yra kitų kaltininkų.“

Vokietijos federaliniai prokurorai ketvirtadienį pareiškė perimantys tyrimą. Tai jie nusprendė vokiečių žiniasklaidai paskelbus, kad vienas su įtariamuoju siejamas vaizdo įrašas sufleruoja, jog jis galėjo turėti kraštutinių dešiniųjų motyvą.

Pirmoji ataka įvyko Hanau centre esančiame bare „Midnight“ apie 22 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku, nurodė policija ir žiniasklaida. Pasak vietos žiniasklaidos, prie pastato buvo nušauti trys žmonės, o liudininkai pasakojo girdėję keliolika šūvių.

Leidinys „Bild“ pranešė, kad visi asmenys, nužudyti šiame bare, buvo kurdų kilmės. Pasak policijos, užpuolikas arba užpuolikai paspruko iš įvykio vietos automobiliu. Netrukus įvyko antros šaudynės.

Kaip pranešama, šaulys paspaudė skambutį prie įėjimo ir ėmė šaudyti į kaljano bare „Arena Bar“ esančius žmones. Žuvo penki žmonės, tarp jų viena moteris, skelbia „Bild“.  „Aukos buvo žmonės, kuriuos pažinojome daugybę metų, – kalbėjo vieno iš užpultų barų vadovo sūnus, kurį cituoja naujienų agentūra DPA. – Visi šokiruoti.“

Pasak vyro, kurio šaudynių metu bare nebuvo, tarp nužudytųjų yra du darbuotojai. Policija nurodė, kad mirė vienas iš sužeistų žmonių. Anksčiau skelbta apie aštuonias aukas ir penkis sužeistuosius.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas iš įvykio vietos pranešė matęs apie 30 policijos automobilių, išvažiuojančių iš Hanau policijos nuovados. Liudininkai pasakojo, kad mieste dislokuoti automatais ginkluoti policininkai.

Prie baro „Arena Bar“ už policijos užtvarų buvo matyti sidabrinės spalvos automobilis „Mercedes-Benz“, uždengtas metalizuotą gelbėtojų pledą primenančiu užklotu, o aplink buvo pabirusių stiklų. „Kuo skubiausiai vyksta įtariamųjų paieška. Kol kas nėra jokios aiškios informacijos dėl motyvo“, – nurodė pareigūnai.

„Siaubinga naktis“

Hanau meras Clausas Kaminsky „Bild“ sakė, kad tai buvo „siaubinga naktis“. „Negalėtum įsivaizduoti blogesnės nakties. Žinoma, dėl to ilgam turėsime darbo, ir tai liks liūdnu prisiminimu“, – teigė jis.

„Esu giliai sujaudintas. Vien faktas, kad aštuoni žmonės neteko savo gyvybių, sukrėtė mane. Bet prašau visų piliečių nespėlioti, – kalbėjo C. Kaminsky. – Policija privalo turėti galimybę išaiškinti ir ištirti šią situaciją – iki tol turėtume atsargiai laukti, kad ir kaip būtų sunku.“

Regionui atstovaujanti parlamento narė Katja Leikert pavadino incidentą „tikro siaubo scenarijumi“. „Šį siaubingą vakarą Hanau norėčiau išreikšti giliausią užuojautą nužudytųjų artimiesiems. Tikiuosi, kad sužeistieji greitai pasveiks“, – sakė ji.

Pastaraisiais metais Vokietiją sukrėtė kelios ekstremistų atakos. Per vieną jų 2016-ųjų gruodį Berlyno centre žuvo 12 žmonių. Dešiniojo sparno ekstremistų atakos kelia itin didelį susirūpinimą vokiečių pareigūnams.

Spalį rytiniame Halės mieste per šaudynes, kurios atkreipė dėmesį į augančią neonacių smurto grėsmę, žuvo du žmonės; ataka prieš vietos sinagogą buvo įvykdyta žydams švenčiant svarbią religinę šventę Jom Kipurą. Užpuolikas ataką tiesiogiai transliavo internetu, o prieš tai buvo paskelbęs antisemitinį „manifestą“.

Pernai birželį migrantus rėmęs vietos politikas Walteris Lubcke buvo nušautas savo namuose Heseno žemėje. Pagrindinis įtariamasis šioje nužudymo byloje laikosi ultradešiniųjų įsitikinimų.

Praėjusią savaitę policija sulaikė 12 asmenų, įtariamų planavus „sukrečiančių“ didelio masto atakų prieš mečetes, panašių į pernai Naujojoje Zelandijoje surengtus išpuolius.

Maždaug 900 mečečių Vokietijoje finansuojanti turkų ir vokiečių musulmoniška organizacija „Ditib“ ragina labiau saugoti šalies musulmonus ir tvirtina, kad jie „nebesijaučia saugūs“ Vokietijoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 20 10:29
Spausdinti