Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Sėkmės atveju J. Bidenas viceprezidente žada skirti moterį
BNS
Scanpix
JAV Demokratų partijos kandidatu į prezidentus siekiantis tapti Joe Bidenas.

JAV Demokratų partijos kandidatu į prezidentus siekiantis tapti Joe Bidenas sekmadienį pareiškė, kad pergalės atveju į savo viceprezidento postą siūlys moterį.

„Jei būsiu išrinktas prezidentu, mano kabinetas, mano administracija atrodys kaip [mūsų] šalis, ir pažadu, kad, tiesą sakant, savo viceprezidente paskirsiu moterį“, – per debatus su savo varžovu demokratų pirminiuose rinkimuose Bernie Sandersu pareiškė J. Bidenas, pats dirbęs viceprezidentu Baracko Obamos administracijoje. „Yra nemažai moterų, kurios yra kvalifikuotos būti viceprezidente“, – pridūrė jis.

Kairuolis B. Sandersas savo ruožtu pareiškė, kad esama „didelės tikimybės“, jog jis pasielgs taip pat. „Man tai nėra vien moters paskyrimas. Tai – užtikrinimas, kad turime progresyvių moterų, o progresyvių moterų yra“, – kalbėjo jis.

Iki šiol tik du Demokratų ir Respublikonų partijų kandidatai į prezidentus savo pretendentais į viceprezidento postą buvo pasirinkę moteris.

1984-aisiais prezidentu siekęs tapti demokratas Walteris Mondale'as buvo išsirinkęs Geraldine Ferraro, o 2008-aisiais kandidatavęs respublikonas Johnas McCainas – Sarah Palin, bet jie pralaimėjo rinkimus. Iki šiol nebuvo paslaptis, kad tiek J. Bidenas, tiek B. Sandersas rimtai svarsto paskirti moterį kandidate į viceprezidentus.

Tarp galimų J. Bideno kandidačių minima senatorė Kamala Harris, kuri buvo Kalifornijos generalinė prokurorė, iš Minesotos kilusi nuosaikių pažiūrų Senato narė Amy Klobuchar ar net senatorė Elizabeth Warren – visos jos varžėsi dėl teisės tapti Demokratų partijos kandidate į prezidentus šį lapkritį įvyksiančiuose rinkimuose, bet iš kovos pasitraukė.

Dar viena pretendentė į viceprezidento postą yra Stacey Abrams, buvusi Džordžijos valstijos įstatymų leidėja, 2018 metais vos nelaimėjusi šios valstijos gubernatoriaus rinkimų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 16 09:20
Spausdinti