Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


Septintoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Unian

20:28 Konotopo (Sumų sritis) meras Artiomas Semenichinas praneša, kad miestiečiai susirinko į visuotinį susirinkimą (Večę) ir apsiprendė patys ginti miestą.

20:00 Rusijos gynybos ministerija pirmą kartą paskelbė apie Ukrainoje patirtus nuostolius – 498 kareiviai.

19:47 Ukrainos Generalinis štabas pranešė, kad nuo karos pradžios Rusija į Ukrainos teritoriją paleido bent 180 raketų. Per pastarąją parą, bombarduoti daugiausiai civilių taikinių, per Ukrainos sieną skrido 30 Rusijos lėktuvų. Dauguma jų kilo iš Baltarusijos teritorijos.

19:38 Ukrainos uostų administracija praneša, kad Rusijos karo laivai Ukrainos Olivjės uoste apšaudė taikų laivą su Bangladešo vėliava netoli Mikolaivo.

19:29 Estijos Gynybos ministerija praneša, kad Ukraina jau gavo naują prieštankinių sistemų „Javelin“ siuntą.

18:58 Ukrainos užsienio reikalų ministras D. Kuleba skelbia, kad ES skirs 450 mln. eurų, už kuriuos Ukraina galės pirkti ginkluotę.

18:41 Ukrainos policija vietoje konfiskuoja neblaivių vairuotojų automobilius. Pirmasis atvejis šiandien užfiksuotas Rivnėje (į vakarus nuo Kijevo).

18:17 Ukrainos kariuomenė pranešė, kad išmušė okupantus iš Makarivo gyvenvietės ir joje įsitvirtino. Labiau į vakarus nei Hostomelis, Bučia ir Vorzelis nuo Kijevo nutolusi gyvenvietė yra Ukrainos sostinę norinčių apsupti Rusijos pajėgų kelyje.

18:08 Rusijos pajėgos apšaudė Voznesensko (Mariupolio sritis) centrą iš „Grad“ sistemų ir į žengė į miestą, praneša vietos gyventojai.

17:39 Mariupolio apšaudymas tęsiasi jau 14 valandų be pertraukos, skelbia miesto taryba.

17:24 Aukščiausiosios Rados deputatas Aleksejus Gončarenka pranešė, kad vakar Charkivo slėptuvėje gimę dvynukai šiandien jau tapo našlaičiais – jų tėvai žuvo bombardavimo metu.

17:18 Paviešinti „Bayraktar“ drono atakos ties Mariupoliu vaizdai.

...

17:09 Rusijos pajėgos įžengė į neginamą Balaklėjos miestą Charkivo srityje. Miesto valdžia pranešėa nesitrauksianti ir su okupantais nebendradarbiausianti.

17:08 Kijevo srities Buzovajos kaime rusų tankas apšaudė slėptis mėginusią šeimą. Žuvo 14-metis paauglys.

16:47 Viešinama vis daugiau vaizdų iš bombarduojamo Charkivo.

...

16:35 Ukrainos VRM paskelbė, kad rusus belaisvius atiduos jų motinoms, jei šios pačios atvažiuos jų pasiimti.

16:16 Buvęs Kazachstano Nacionalinio saugumo komiteto vadovas Alnuras Musajevas pranešė, kad Kirgizija ir Tadžikistanas sutiko „teikti pagalbą“ Rusijos karui Ukrainoje. Anot jo, iš šių Vidurio Azijos šalių į Rusiją jau gabenama karinė technika ir galbūt kareiviai.

15:59 Donecko srities administracija praneša, kad nuo invazijos pradžios Mariupolyje sužeisti 138 civiliai. Žuvusiųjų skaičius tikslinamas.

15:51 Rusijos Dūmoje užregistruotos Baudžiamojo kodekso pataisos, kuriomis siūloma už „dezinformaciją“ apie Rusijos armijos veiksmus bausti iki 15 metų laisvės atėmimu. „Specialiosios operacijos“ pavadinimas karu jau įteisintas, kaip „dezinformacija“.

15:47 Chersono meras Igoris Kolychajevas kreipėsi į viso pasaulio žiniasklaidą, prašydamas padėti atidaryti humanitarinį koridorių, kad iš miesto būtų išgabenti sužeistieji ir žuvusiųjų kūnai.

15:46 Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitro Kuleba pranešė, kad į Ukrainą atvyksta daugiau nei 1000 savanorių iš 16 valstybių.

15:41 Achtyrkoje (Sumų sritis) policija ir savanoriai sulaikė 10 marodieriaujančių rusų kareivių.

15:32 Okupuotame Melitopolyje (Zaporožės sritis) vyksta taikių gyventojų protestai.

...

15:14 Mikolaivo meras praneša, kad mieste užminuoti tiltai per Ingulo ir Pietų Bugo upes, o miestiečiai ruošiasi kautynėms gatvėse. Miesto šturmo atveju tiltai bus susprogdinti.

15:12 Nuo Rusijos pajėgų ugnies jau žuvo daugiau nei 2000 Ukrainos civilių, praneša šalies Nepaprastųjų situacijų tarnyba.

15:08 Ukrainos 58-oji Atskiroji motošaulių brigada pranešė trofėjais paėmusi 1 šarvuotį BMP-3 ir šarvuotą automobilį „Tigr“.

15:05 Jungtinių Tautų duomenimis Ukrainą paliko apie 830 000 pabėgėlių.

14:50 Ukrainos Pasienio tarnyba skelbia, kad Kryme mobilizuojama apie 3500 vietos gyventojų ir planuojama juos siųsti į Chersono sritį.

14:40 Konotopo (Sumų sritis) karinė administracija derėjosi su į miestą įžengusiomis Rusijos pajėgomis. Susitarta šiuo metu nutraukti ugnį. Abi pusės lieka savo pozicijose.

14:37 Ukrainos prezidento administracija praneša, kad Rusijos pajėgos vis dar telkiamos į šiaurės – vakarus nuo Kijevo, tačiau priešakiniai daliniai į priekį juda lėta – juos stabdo Ukrainos kariuomenė.

14:16 Ukrainos Karinės oro pajėgos praneša, kad šiąnakt Kijevo srityje vyko oro mūšis, kurios metu numušti 2 Rusijos lėktuvai Su-35S ir 1 ukraniečių MiG-29.

14:04 Ukrainos prezidento administracijos teigimu, kol kas negauta patvirtinimo, kad Ukrainos teritorijoje kariauja Baltarusijos daliniai.

13:53 Kijevo metro policija sulaikė 5 diversantus. Vienas iš jų – Baltarusijos pilietis.

13:52 Ukrainos kariuomenė užminavo Umanės (Čerkasų sritis) aerodromą.

13:39 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad Rusijos laivynas ruošiasi desanto operacijoms Odesos ir Zatokos pakrantėje.

13:18 Baštankoje (Mikolaivo sritis) sunaikintas Rusijos priešlėktuvinis kompleksas „Pancyr“.

...

13:10 Černihivo meras Aleksandras Atrošenka paragino gyventojus ruoštis gatvių kautynėms. „Mes visi ginsime Černihivą“, – sakė meras.

12:58 Ukrainos geležinkeliai kreipėsi į Raudonąjį kryžių, prašydami humanitarinio koridoriaus į Donecko srities Volnovachos miestą. Keletą parų nepaliaujamai apšaudomas miestas patiria humanitarinę katastrofą, apšaudomi ir civilių evakuacijos konvojai. Vakar dėl humanitarinio koridoriaus nesėkmingai bandyta derėtis su Rusijos pajėgomis.

12:43 128-oji Atskiroji Užkarpatės kalnų brigada privertė bėgti Rusijos pajėgas. Paimti trofėjai – 2 tankai, 2 šarvuočiai ir 3 amunicijos sunkvežimiai. Apie tai praneša Ukrainos Sausumos pajėgos.

12:41 Per šiandieninius apšaudymus Charkive žuvo mažiausiai 4 civiliai, 9 sužeisti.

12:38 Ukrainos generalinis štabas uždraudė jūrinį eismą šiaurės – vakarinėje Juodosios jūros dalyje. Taip padaryta todėl, kad Rusijos karo laivai, norėdami priartėti prie Ukrainos pakrantės, verčia kartu su jais judėti ir prekybinius laivus, naudodami juos, kaip gyvąjį skydą. Nuo karo pradžios Rusijos laivai apšaudė jau 2 taikius laivus.

12:08 Ukrainos kariuomenė ir Nacionalinė gvardija septintą dieną gina Mariupolį. Aktyviai naudojama oro žvalgyba, o sausumos daliniai pagal jos duomenis rengia išpuolius ir naikina priešo kolonas, praneša kariuomenės Operatyvinis štabas.

11:51 Energodaro (Zaporožės sritis) gyventojai blokuoja miesto prieigas.

...

11:39 Kariauti Ukrainos pusėje užsiregistravo apie 400 švedų savanorių, praneša „Svenska Dagbladet“.

11:19 Starobilske (Luhansko sritis) taikūs gyventojai blokavo kelią rusų technikai.

...

11:08 Kovo 1 d. sociologinės grupės „Reiting“ atlikta apklausa parodė, kad 90 proc. ukrainiečių tiki, kad jų šaliai pavyks atremti Rusijos agresiją. 80 proc. pasirengę grumtis su ginklu rankose.

10:58 Okupantų pajėgos apšaudo Odesą.

...

10:55 Ties Charkivu tik šarvuočius ir 1 „Javelin“ sistemą turėjęs ukrainiečių bataljonas trofėjais paėmė 6 naujausius rusiškus tankus T-80BVM. Ukrainiečių bataljono vadas bus apdovanotas Ukrainos didvyrio ordinu, pranešė censor.net.

10:42 Ukrainiečių desantininkai atakavo nuo 2014 m. okupuotą Horlivką (Donecko sritis). 95-ios brigados desantininkai atsitraukė, tačiau planuoja naują šturmą, kurio tikslas – įsitvirtinti mieste, praneša UNIAN.

10:24 Balatrusių opozicionierė Ana Krasulina teigia, kad Mozyriaus miesto morgai „ukimšti“ Rusijos kareivių kūnais. Pasak jos, tai daugiausiai žuvę čečėnai. Jų kūnai paruošti ilgalaikiam saugojimui. Anot baltarusių opozicijos, šitaip mėginama nuslėpti jų mirtį nuo artimųjų Čečėnijoje, kur galėtų kilti didelis nepasitenkinimas.

09:49 Per pastarąją parą Charkive žuvo 21 žmogus, 112 sužeista.

09:47 Programišių grupuotės „Anonymous“ nulaužė Rusijos kosmoso agentūros palydovų valdymo centro sistemas. Tai reiškia, kad Rusija šiuo metu nekontroliuoja savo žvalgybos palydovų, stebinčių Ukrainos teritoriją, praneša censor.net.

09:38 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos pajėgų nuostolius: 5840 kareivių, 211 tankų, 862 šarvuočiai, 85 artilerijos sistemos, 40 salvinės ugnies sistemų, 9 priešlėktuviniai kompleksai, 30 lėktuvų, 31 sraigtasparnis, 355 automobiliai, 2 lengvieji greitaeigiai kateriai, 60 degalų cisternų, 3 dronai.

09:29 Išplatinti prie Charkivo sunaikintos Rusijos artilerijos kolonos vaizdai.

...

09:14 Šį rytą okupantai apšaudė Mariupolio gimdymo namus, praneša miesto administracija. Informacijos apie nukentėjusius nėra.

08:44 Magistralė Sumai – Maskva atkarpą iki Rusijos sienos kontroliuoja ukrainiečių savanoriai, praneša srities administracija. Pasienyje suręstos užtvaros.

08:41 Subombarduotas Charkivo policijos pastatas.

...

08:35 Mikolaivo prieigose ukrainiečių aviacija subombardavo Rusijos technikos koloną. Panikuojančius okupantus galutinai išsklaidė Teritorinės gynybos savanoriai.

08:32 Prie Charkivo karinės ligoninės įvyko grumtynės. Šiuo metu situaciją kontroliuoja ukrainiečių gynėjai, praneša vietos policija. Informacija apie mieste išsilaipinusius rusų desantininkus nepasitvirtino.

08:15 Rusijos pajėgų antskrydis Žitomire nusinešė 2 gyvybes, 16 žmonių sužeista, praneša Ukrainos Nepaprastųjų situacijų tarnyba.

2022 03 02 08:12
Spausdinti