Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Septynioliktoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
UNIAN
Rusijos palikti „trofėjai“.

23:44 Energetikos ministerija pareiškė, kad Ukrainos energetikos sistema yra stabili. Vartojimas elektros sistemoje šiek tiek padidėjo ir galiausiai stabilizavosi.

23:35 Rusijos kariai paleido raketą ir sunaikino maisto sandėlį Kyjivo srityje, Brovarų rajone.

22:40 Lvovo srityje pasieniečiai sulaikė buvusį separatistą, bandžiusį bėgti į Lenkiją.

...

22:31 Ukrainos uosto direkcija prarado ryšį su Mariupolio filialu, eksportui veikia tik du Ukrainos uostai, pranešė ministrų kabineto spaudos tarnyba.

22:09 Pasak Irinos Vereščiuk, Ukrainos ministro pirmininko pavaduotojos, šeštadienį, kovo 12 d., veikė 9 iš 14 humanitarinių koridorių.

Energodaro koridorius neveikė – įsibrovėliai neįsileido į miestą humanitarinės pagalbos konvojaus. Kijevo sritis veikė iš dalies: neveikė Vorzelio ir Irpino koridoriai, bet veikė Bucha, iš kur buvo išvežta beveik tūkstantis žmonių.

„Nexta“ skelbia, kad šiandien evakuota beveik 13 tūkst. žmonių.

21:56 Iš Zaporožės į Mariupolį išvykusią humanitarinę koloną rusų okupantai apiplėšė kiekviename Tokmako kaimo kontrolės punkte. Jie konfiskavo maisto produktus, drabužius ir asmens higienos reikmenis.

21:22 Chersono regiono taryba skubiai surengtame posėdyje atmetė „Chersono liaudies respublikos“ idėją:

„44 deputatai priėmė sprendimą, kad Chersono sritis yra Ukraina ir tame regione nebus pseudo-respublikos“.

21:09 Iki 80 Rusijos jūrų pėstininkų iš Krymo atsisakė dalyvauti karo veiksmuose prieš Ukrainą.

20:39 Per susirėmimą prie Mariupolio Valstybės sienos apsaugos tarnybos dalinys į nelaisvę paėmė 15 rusų karių.

20:22 Ukrainos ginkluotųjų sausumų pajėgos praneša, kad Chersono srityje buvo numušti du Rusijos sraigtasparniai. Vienas išgyvenęs pilotas buvo nugabentas į ligoninę.

...

19:55 Mobiliojo ryšio operatorius „Kyivstar“ atnaujino ryšį Sumuose ir netoli Mariupolio, apie tai pranešė įmonės atstovė Iryna Lelichenko.

19:42 Charkovo srities karinės valstybės administracijos vadovas Olegas Sinegubovas praneša, kad „Stinger“ numušė priešo lėktuvą.

19:25 Rusijos kariai Kyjivo regione šaudė ir moterų ir vaikų koloną, judėjusią sutartu humanitariniu koridoriumi. Anot gynybos ministerijos vyriausiasiojo žvalgybos direktorato, 7 žmonės mirė, vienas iš jų – vaikas. Kiek civilių buvo sužalota dar nežinoma.

19:10 Ukrainos kariuomenė iš okupantų išlaisvino dar dvi gyvenvietes Černigovo srityje ir užgrobė 10 vienetų priešo technikos.

18:43 Okupuoto Geničesko miesto tarybos tinklalapyje pasirodė pareiškimas apie mero atsistatydinimą. Meras Aleksandras Tulupovas sako, kad atsistatydinti yra privertas:

„Šiandien sunki diena man ir mano komandai. Turime konstatuoti, kad atsidūrėme tokioje vietoje, kai nebegalime dirbti ir įgyvendinti savo, kaip Ukrainos vietos savivaldos institucijos, įgaliojimų.“

18:04 Saugumo tarnyba netoli Charkovo slapta išgirdo okupantų pokalbį, kur jie sakė, kad jiems buvo įsakyta šaudyti į civilius.

17:25 Rusijos tankas Zaporožės srityje sutraiškė automobilį su dviem suaugusiais vyrais ir nepilnamečiu berniuku. Policija šiuo metu bando identifikuoti mirusiuosius.

...

17:18 Spaudos konferencijos metu Voldymyras Zelenskis pranešė, kad Melitopolio meras yra gyvas.

„Okupantai miesto merą kankina, nes jis atsisako į vaizdo kameras pasakyti, kad jam malonu matyti Rusijos kariuomenę. Jiems reikia vaizdo įrašo“, – sakė Ukrainos prezidentas.

16:59 Nuo karo pradžios Ukrainoje mirė 1,3 tūkst. šalį ginančių karių ir 10 kartų daugiau Rusijos karių, sako V. Zelenskis. Be to, Rusija prarado 362 tankus ir daugiau nei 1,2 tūkst. šarvuotų kovinių mašinų.

16:31 V. Zelenskis teigia, kad tūkstančiai žmonių mirė, nes Rusijos Federacija per pastaruosius dvejus metus niekada nepatvirtino, kad gali būti užmezgamas dialogas su Ukraina.

16:20 „Nexta“ skelbia, jog Gaisras naftos bazėje Vasilkovo mieste buvo užgesintas.

15:55 „Pravda“ praneša, kad beveik milijonas ukrainiečių neturi elektros, ketvirtis milijono – dujų.

15:32 Valstybinio tyrimų biuro tyrėjai surinko pakankamai duomenų, kad Liaudies deputatą Ilja Kiwi paskelbtų tarptautiniame ieškomų asmenų sąraše. Dokumentai bus išsiųsti užsienio kolegoms.

Generalinė prokuratūra I. Kiwi paskelbė įtarimus išdavyste ir pažeidus teritorinį vientisumą.

15:18 Krašto apsaugos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos direkcijos vadovas Kirilas Budanovas informaciją, kad okupuotame Kryme išspręsta vandens problema, pavadino „Rusijos propagandinėmis pasakomis“.

„Jie susprogdino vieną iš užtvankų, iš dalies vanduo nuėjo, galima sakyti, Šiaurės Krymo kanalu. Tačiau vanduo tiesiog negali eiti pats – tai reikia suprasti. Tai sudėtinga hidraulinių konstrukcijų sistema“, – sakė K. Budanovas.

15:16 Ukrainos saugumo tarnyba skelbia, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai sučiupo Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ kovotoją – jis atliko žvalgybą Novoukrainkos kaimo vietovėje, kad užpuolikai galėtų pasiekti Chersoną iš Donecko pusės.

15:11 Chersono regiono tarybos deputatas Sergejus Chlanas praneša, kad okupantai ruošia „referendumą“ dėl „Chersono liaudies respublikos“ sukūrimo.

14:49 Nikolajevo meras Aleksandras Senkevičius pranešė, kad per naktinį apšaudymą mieste sužeisti 8 žmonės, sugriauta 11 privačių namų, 167 namai, ligoninė, 11 švietimo įstaigų.

14:44 Ukrainos gynybos žvalgyba informuoja, kad okupacinė kariuomenė legalizuoja plėšikavimą.

„Dabar pagrindinė užpuolikų užduotis yra įsitvirtinti esamose pozicijose, pasislėpus už vietinių gyventojų. Tuo pat metu V. Putino kariuomenės daliniai neribotam laikui lieka atkirsti nuo tiekimo ir jiems buvo nurodyta pereiti prie „savarankiškumo“ iki kitų įsakymų. Tai yra, atimkite iš vietinių gyventojų viską, ko reikia, ir apiplėškite sandėlius, parduotuves, vaistines“, – teigia Ukrainos gynybos žvalgyba.

14:29 Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba paskelbė, kad Luhansko srityje jungtinis pasieniečių ir ginkluotųjų pajėgų karių būrys išvijo rusus iš vieno Ukrainos miesto pakraščio. Ukrainos kovotojai perėmė trofėjų – amfibinį šarvuotą žvalgybinį automobilį BRDM ir pagavo vieną okupantą.

14:20 Palydovas „Skysat“ užfiksavo Rusijos raketų sistemos buvimo vietą už kelių šimtų metrų nuo Mozyrio pasienio būrio netoli Prudok kaimo Baltarusijoje, praneša UNIAN.

...

14:18 UNIAN skelbia, kad Melitopolyje agresoriai užblokavo humanitarinę būstinę, į kurią iki okupacijos ateidavo vietos gyventojai maisto, drabužių ir vaistų.

13:50 Volodymyras Zelenskis teigia, kad karas su Ukraina, tai didžiausias smūgis Rusijos armijai per pastaruosius dešimtmečius.

Ukrainos prezidentas sakė, kad Rusija patiria precedento neturinčius nuostolius: per 16 karo dienų 31 jos kariuomenės bataliono taktinė grupė prarado kovinį pajėgumą, sunaikinta daugiau nei 360 tankų, 1205 šarvuočių, apie 60 lėktuvų ir 80 sraigtasparnių.

13:44 Serhiy Haidai, Luhansko srities valstybinės karinės administracijos vadovas, pasidalijo, kad per priešo apšaudymą Severodonetske, Luhansko srityje, buvo sužeista vietinė moteris ir du jos vaikai dvyniai.

...

13:41 Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko rašo, kad šios dienos rytą Rusijos kariuomenė apšaudė Očeretyno ir Avdiivkos bendruomenes.

Taip pat, anot P. Kyrylenko, priešo sviediniai nutraukė aukštos įtampos elektros liniją, todėl Troitske, Novobachmutivka, Novoselivka ir Oleksandropolis liko be elektros.

13:34 Prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad, padedamas pasaulio lyderių, bando rasti būdų, kaip išlaisvinti sulaikytą Melitopolio merą Ivaną Fedorovą.

„Visą naktį ir šiandien nuolat kalbamės su tarptautiniais partneriais apie šią situaciją su mūsų meru. Reikalavimas paprastas – nedelsiant paleisti jį iš nelaisvės. Kreipiamės į visus pasaulio lyderius, kalbančius su Maskva – Prancūziją, Vokietiją, Izraelį ir kitus“, – sakė Ukrainos prezidentas vaizdo pranešimo metu.

13:29 Buvusi NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoja Rose Gottemoeller „skeptiškai“ vertina Rusijos galimybes sėkmingai surengti Kijevo puolimą. Ji tai pasakė per BBC radijui.

13:23 Agresoriaus raketa pataikė į daugiabutį Charkive. Manoma, kad mirė 73 m. moteris, pranešė Ukrainos valstybės pagalbos tarnyba.

13:09 Okupuoto Chersono miesto meras Igoris Kolychajevas pranešė, kad trims ligoninėms pristatytas insulinas.

12:59 „Reuters“ paskelbė, kad Kijevo ir Donecko srityse vyksta atakos, kur buvo suplanuoti evakuacijų koridoriai civiliams. Tai pranešė abiejų sričių gubernatoriai.

12:52 Donecko srities valstybinės administracijos vadovas teigia, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos traukiasi iš Volnovachos, o apylinkėse tęsiasi kovos. Anot jo, Volnovachos miestas faktiškai nebeegzistuoja.

...

12:18 Rusija pareiškė, kad užsienio ginklų vilkstinės Ukrainai bus „teisėti taikiniai“ ginkluotosioms pajėgoms, skelbia „RIA Novosti“, remdamasi užsienio reikalų viceministru Sergejumi Riabkovu.

12:17 Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas pranešė, kad prie sienos su Ukraina buvo išsiųstos penkios bataliono-taktinės grupės, kurios pakeis dabar ten esančią kariuomenę.

Kartu jis neigia, kad tai yra dalis pasirengimo stoti į karą Rusijos Federacijos pusėje prieš Ukrainą.

12:01 Ukrainos užsienio reikalų ministerija paragino blokuoti Rusijos propagandos žiniasklaidos priemones, kuriuose pasakojama Kremliaus versija apie Rusijos ir Ukrainos karo įvykius.

Propagandos priemonėmis įvardytos RT, „Rossija 1“, NTV MIR, „Pervyj kanal“.

11:58 Lucko meras Igoris Poliščiukas pranešė, kad Lucko karinis aerodromas yra visiškai sunaikintas.

11:24 Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Rusijos pajėgos Mariupolio uostamiestyje apšaudė mečetę, kur tuo metu slėpėsi 80 civilių. Apšaudyti ir gyvenamieji pastatai.

11:13 Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius tikina, kad artimiausiomis savaitėmis Rusijos kariai bandys perkelti savo karius ir karinę techniką į tas sritis, kuriose jiems gali pasisekti.

Anot O. Arestovičiaus, tai yra aplinkos apsaugos zona, Mariupolis, Charkovas ir galbūt Kijevas.

11:01 Deputatas Oleksiy Honcharenko pranešė, kad netoli Brovarų okupantai griauna maisto sandėlius, siekdami atimti maistą iš civilių.

...

10:57 Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhiy Haidai tikina, kad dėl priešo apšaudymo daugelis Luhansko srities gyvenviečių liko be elektros, dujų, šildymo ir vandens.

10:53 Melitopolyje įsibrovėliai pagrobė aktyvistę Olgą Gaisumovą, protestuojančią prieš okupaciją, pranešė UNIAN.

10:44 UNIAN skelbia, kad per 16 karo dienų Ukrainoje žuvo apie 79 vaikai, beveik 100 buvo sužeisti. Daugiausia aukų buvo Kijevo, Charkovo, Donecko, Sumų, Chersono ir Žitomyro srityse.

Tikslus aukų skaičius nežinomas dėl tebevykstančio karo.

10:31 Vasilkovo merė tvirtina, kad dėl raketų atakos miesto aerodromas buvo sunaikintas: sugadintas pakilimo ir tūpimo takas, subombarduoti amunicijos ir degalų sandėliai.

10:26 JT vyriausiasis pabėgėlių komisaras Filippo Grandi sakė, kad iš Ukrainos pabėgusių žmonių skaičius pasiekė 2,5 mln.

10:16 Preliminariais skaičiavimais, nuo viso masto karo prieš Ukrainą pradžios Rusija prarado 362 tankus ir daugiau nei 1200 šarvuotų kovinių mašinų bei 12 tūkst. karių. Šiuos duomenis skelbia Ukrainos krašto apsaugos ministerija ir oro pajėgos.

...

10:07 Viačeslavas Chausas, Černigovo regiono valstybės administracijos vadovas skelbia, kad šeštadienio rytą Černigovas liko be elektros, dujų, vandens ir šildymo, tačiau miesto tarnybos taiso gedimus.

09:52 Rusijos įsibrovėliai paleido raketas į Kanatovo aerodromą, pranešė Kirovogrado regiono valstybinės administracijos vadovas.

...

09:40 Prezidento biuro vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenko pranešė, kad laikinai užimtame Zaparižios srities Melitopolyje gyventojai surengė mitingą, reikalaudami okupantų paleisti merą Ivaną Fiodorovą.

09:34 Kijevo srities policija pranešė, kad dėl galingo Rusijos oro smūgio Vasilkovo šaudmenų sandėlyje, kur šiuo metu detonuojami sviediniai, kilo gaisras.

...

09:22 Didžiosios Britanijos žvalgyba paskelbė, kad į šiaurės vakarus nuo Kijevo kovos tęsiasi su didžiąja Rusijos sausumos pajėgų dalimi, kurios dabar yra nutolusios apie 25 kilometrus nuo miesto centro. Anot britų, didelės rusų kolonos dalys į šiaurę nuo Kijevo buvo pergrupuotos. Tai gali rodyti rusų bandymą apsupti miestą.

09:16 Regionų vadovai teigė, kad naktis Kijeve, Černigove, Sumuose ir Charkove buvo įtempta, ginkluotosios pajėgos sunaikino Rusijos technikos vilkstinę Charkovo srityje, tačiau okupantai subombardavo oro uostą Kropivnickio mieste, Rusijos kontroliuojamoje Volnovachoje ir apgultame Mariupolyje.

09:09 Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba skelbia, kad kovo 12-osios rytą sostinėje dėl priešo apšaudymo kilo du gaisrai – miesto centre ir pakraščiuose.

Facebook
Gaisras.

09:05 Dnipro meras Borysas Filatovas pranešė, kad Dnipro priešlėktuvinių raketų brigados dalinys sunaikino priešo sparnuotąją raketą.

08:51 Ukrainos pietinio Melitopolio miesto meras penktadienį buvo pagrobtas agresoriaus, pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

08:48 Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino pulką įsibrovėlių iš Briansko srities. Apie tai savo feisbuke pranešė Odesos regiono karinės administracijos operatyvinio štabo atstovas Sergejus Bratchukas.

„12721 karinis dalinys, 488-asis pulkas (Klinciai, Briansko sritis) buvo visiškai sunaikintas!! Šlovė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms!“ – rašė jis.

08:47 Nikolajevo regiono karinės administracijos pirmininkas Vitalijus Kimas pranešė, kad rusų kariuomenė naktį chaotiškai apšaudė Nikolajevą – ligonines, internatą, katilinę. Buvo sužeisti 2 žmonės.

...

08:42 Kijevo regioninės karinės administracijos vadovas Oleksijus Kuleba pranešė, kad Vasilkive, esančiame tarp Kijevo ir Bila Cerkvos, po oro antskrydžio dega naftos bazė.

...

08:36 „Energoatom“ vadovas Petro Kotinas sakė, kad Zaporožės AE agresorius subūrė darbuotojus ir teigė, kad dabar stotis priklauso „Rosatom“.

08:28 Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba pranešė, kad subombarduotame Charkovo srities Slobožanskės kaime žuvusiųjų skaičius išaugo iki 5 žmonių, gelbėtojai po griuvėsiais aptiko dar vieną kūną.

08:25 Ukrainos pareigūnai penktadienį apkaltino Rusijos pajėgas subombardavus ir apgadinus onkologinių ligų ligoninę bei kelis gyvenamuosius pastatus pietiniame Mykolajivo mieste.

08:09 Remiantis „Europos tiesa“, CNN pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas perspėjo, kad Rusija sumokės „didelę kainą“, jeigu panaudos cheminį ginklą Ukrainoje.

08:01 Vidaus reikalų ministro patarėjas Vadimas Denisenka teigė, kad bandoma išplėsti humanitarinių koridorių mastą. Jis pažymėjo, kad šiandien vėl bus bandoma pristatyti humanitarinę pagalbą į Mariupolį.

07:56 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnys feisbuke rašė, kad kariai Kijevo srityje su Bayraktar TB2 pagalba sunaikino priešo REB sistemą.

...

07:35 Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba pranešė, kad kovo 12 d., naktį kilo gaisras Kijevo srities Kvitnevės kaime sandėlyje, kuriame laikomi šaldyti maisto produktai.

Facebook
Gaisras Kvitnevės kaime sandėlyje.

07:34 Ukrainos kariuomenės generalinis štabas pranešė apie Rusijos kariuomenės karių paėmimą į nelaisvę, taip pat apie „mažų priešo dezertyrų grupelių judėjimą valstybės sienos kryptimi“.

07:21 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad Ukrainos kariuomenė sustabdė agresorių kai kuriais maršrutais Donecko kryptimi.

Priešas Polissya, Siversky ir Pivdennobuzhsky zonose patyrė didelių nuostolių, buvo sustabdytas ir bando įsitvirtinti anksčiau užgrobtose vietose.

07:20 CNN, remdamasi JT priežiūros institucijomis, pranešė, kad bandoma atstatyti elektrą Černobylio atominėje elektrinėje.

07:14 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje rašoma, kad nuo karo veiksmų pradžios 31 priešo bataliono taktinė grupė, veikusi Ukrainos teritorijoje, yra neutralizuota.

06:58 Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas sakė, kad Rusija karui su Ukraina verbuoja samdinius iš viso pasaulio, įskaitant Libiją ir Siriją.

03:23 Serhiy Shumylo, Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Ukrainos istorijos instituto mokslininkas, skelbia, kad Černigovo miesto centre Rusijos kariai atakavo viešbutį „Ukraina“.

Facebook
Viešbutis „Ukraina“.

02:32 Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybė pranešė, kad kariuomenės oro pajėgos penktadienį surengė apie 10 antskrydžių į priešo technikos kolonas, pataikė į rusų naikintuvą ir dar 5 taikinius.

01:59 Sumų regiono administracijos vadovas Dmitrijus Zhyvytskyi skelbia, kad Sumų regione gynyba „surinko trofėjus“ – 3 priešo tankus ir ACS – ir sunaikino du priešo karius.

Telegram
Trofėjai.

01:39 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad Rusija provokuojančiai bando patraukti Baltarusiją „į karinę operaciją prieš Ukrainą“.

„Rusijos kariuomenė bombardavo pasienio gyvenvietes Kopanus, Buchlyčius ir Verchny Terebežą Baltarusijoje. Per sprogdinimus Baltarusijoje niekas nenukentėjo. Klastinga provokacija buvo įvykdyta siekiant įtraukti Baltarusijos Respublikos ginkluotąsias pajėgas į karinę operaciją prieš Ukrainą“, – sakoma pranešime.

01:01 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukrainos kariuomenė atsakys užpuolikams už kiekvieną Mariupolio okupacijos minutę.

00:45 Maksimas Beznosenko, Nikolaevo regiono valstybinės administracijos Sveikatos skyriaus vedėjas, feisbuke paskelbė, kad kovo 11-osios vakarą rusų „nežmonės“ apšaudė Nikolajevo onkologinę ligoninę. Aukų kol kas nėra.

00:39 Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba pranešė, kad Ukraina atmetė idėją pradėti derybas su TATENA ir Rusijos reguliavimo institucija dėl Ukrainos atominių elektrinių, nes rusai bando įsitvirtinti Ukrainos branduoliniuose objektuose.

00:39 „Energoatom“ pirmininkas Petro Kotinas sakė, kad „Rosatom State Holding“, kuriai priklauso keli šimtai Rusijos branduolinių kompanijų, dalyvauja Zaparižios atominės elektrinės užgrobime.

00:12 Donecko regiono valstybės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko pranešė, kad vakar (kovo 11 dieną) rusai Donecko srityje nužudė dar du civilius gyventojus.

„Bendras aukų skaičius Mariupolyje ir Volnovachoje dar negali būti nustatytas“, – sakė jis.

2022 03 12 07:52
Spausdinti