Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ALJANSO PLĖTRA
Šį kartą nemeluoja? Vengrija žada dėl Švedijos narystės NATO balsuoti pirmadienį
BNS
Unsplash
NATO ir Švedijos vėliavos.

Švedijos stojimo į NATO procesas artėja prie pabaigos? Vengrija, paskutinė šalis, stabdanti Švedijos siekį įstoti į NATO, pirmadienį balsuos dėl šio klausimo.

Mate Kocsisas, „Fidesz“ parlamentinės frakcijos vadovas, antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė paprašęs pirmininko „į 2024 metų vasario 26 dienos sesijos darbotvarkę įtraukti galutinį balsavimą [...] dėl Švedijos Karalystės prisijungimo prie Šiaurės Atlanto sutarties protokolo“.

Jis pridūrė, kad „Fidesz“ parlamentinė frakcija ketina paremti Švedijos siekį tapti NATO nare. Tiesa, anksčiau Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas teigė, kad jo šalis nebus paskutinė, kuri ratifikuos susitarimą. Vis dėlto po ilgo atidėliojimo Turkijai ir anksčiau visoms kitoms NATO šalims pritarus Švedijos narystei, šis klausimas strigo būtent Budapešte.

Taip pat prane6ta, kad Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas penktadienį susitiks su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu. Premjerų, be kita ko, bus aptartas „Vengrijos ir Švedijos bendradarbiavimas gynybos ir saugumo politikos srityje“.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Švedija 2022-ųjų gegužę, tuo pačiu metu kaip ir Suomija, pateikė paraišką prisijungti prie JAV vadovaujamo Vakarų karinio aljanso.

Nors Budapeštas iš esmės remia Stokholmą, vengrai vilkina procesą, prašydami Švedijos liautis daryti tai, ką vadina Vengrijos vyriausybės, kurią kritikai kaltina autoritarizmu, juodinimu.

Suomija pernai balandį tapo 31-ąja NATO nare.

2024 02 20 10:33
Spausdinti