Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AZIJA
Šiaurės Korėja paleido dvi balistines raketas, dėl eskalacijos kaltina JAV
BNS
Unsplash

Šiaurės Korėja ketvirtadienį paleido dvi balistines raketas ir pareiškė, kad jos pastarojo meto ginklų bandymų virtinė yra būtina atsakomoji priemonė dėl JAV ir Pietų Korėjos bendrų karinių pratybų.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai susirinkus aptarti antradienį Pchenjano įvykdyto vidutinio nuotolio balistinės raketos paleidimo virš Japonijos, Šiaurės Korėja kaltino Vašingtoną „karinės įtampos Korėjos pusiasalyje eskalavimu“.

Šeši Pchenjano raketų paleidimai per mažiau nei dvi savaites yra „Korėjos liaudies armijos teisėtos atsakomosios priemonės dėl Pietų Korėjos ir JAV bendrų pratybų“, sakoma Šiaurės Korėjos Užsienio reikalų ministerijos ketvirtadienio pareiškime.

Seulas, Tokijas ir Vašingtonas pastarosiomis savaitėmis rengė bendras karines pratybas, įskaitant didelio masto karinių jūrų laivynų ir kovos su povandeniniais laivais mokymus.

JAV į vandenis prie Pietų Korėjos rytinių pakrančių sugrąžins savo atominį lėktuvnešį „USS Ronald Reagan“, trečiadienį pranešė Seulas. Šis lėktuvnešis praėjusį mėnesį jau dalyvavo bendrose pratybose su Pietų Korėjos kariniu jūrų laivynu.

Šiaurės Korėjos Užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kurį citavo oficialioji naujienų agentūra KCNA, sakoma, kad tai kelia „rimtą grėsmę padėties Korėjos pusiasalyje stabilumui“.

Anksti ketvirtadienį Pietų Korėjos kariškiai pranešė pastebėję dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, paleistas iš Pchenjano Samsoko rajono Japonijos jūros link.

Pirmoji raketa, kuri buvo pakilusi į 80 km aukštį, nuskriejo 350 km, rodo Pietų Korėjos kariškių analizė. Antroji raketa buvo pakilusi į 60 km aukštį ir nuskriejo 800 kilometrų.

Raketų iš Samsoko paleista turbūt pirmą kartą, reporteriams sakė vienas pareigūnas iš Pietų Korėjos Jungtinio štabų vadų komiteto.

Jis pridūrė, kad tai atrodė kaip „kitokios trumpojo nuotolio balistinės raketos“, palyginti su ankstesniais bandymais.

Tokijas patvirtino, kad buvo paleistos dvi raketos. Gynybos ministras Yasukazu Hamada reporteriams sakė, jog svarbu „nepražiūrėti reikšmingo [Šiaurės Korėjos] raketų technologijos patobulinimo“.

2022 10 06 09:25
Spausdinti