Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


PIXABAY
Šiaurės Korėjos kalbos apie COVID-19 vertinamos skeptiškai
BNS
Pixabay
Šiaurės Korėja.

Šiaurės Korėjoje nėra naujojo koronaviruso, ketvirtadienį pareiškė Pchenjano sveikatos priežiūros aukšto rango pareigūnas. Užsienyje tokie šios šalies pareiškimai vertinami vis skeptiškiau, patvirtintų infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui pasaulyje artėjant prie milijono.  

Izoliuota, branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja sausį suskubo uždaryti savo sienas, kai kaimyninėje Kinijoje buvo aptiktas naujasis užkratas, ir ėmėsi griežtų karantino priemonių.    

Šiaurės Korėjos centrinio nepaprastųjų situacijų valdymo antiepideminio štabo epidemijų departamento direktorius Pak Myong Su pabrėžė, kad šalies pastangos užkirsti kelią užkrato patekimui į šalį buvo sėkmingos.  

„Iki šiol mūsų šalyje nė vienas asmuo neužsikrėtė naujuoju koronavirusu, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Ėmėmės prevencinių ir mokslinių priemonių, tokių kaip visų į mūsų šalį atvykstančių asmenų apžiūra ir karantinavimas, visų prekių kruopštus dezinfekavimas, taip pat sienų uždarymas bei jūrų ir oro kelių blokavimas“.      

Koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų nustatyta beveik visose šalyse. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pranešė, kad visame pasaulyje patvirtinta beveik milijonas užsikrėtimo atvejų.  Be Kinijos, vienas didžiausių šios infekcijos, visame pasaulyje jau nusinešusios per 45 tūkst. gyvybių, protrūkių buvo kilęs Pietų Korėjoje. Šaliai pavyko jį suvaldyti.    

Ekspertai sako, kad Šiaurės Korėja yra itin pažeidžiama kalbant apie COVID-19, nes jos sveikatos priežiūros sistema yra silpna. Be to, iš šalies pabėgę asmenys kaltina Pchenjaną slepiant protrūkį. 

JAV pajėgų Korėjoje (USFK) vadas generolas Robertas Abramsas praėjusį mėnesį sakė esąs „gana tikras“, kad Šiaurės Korėjoje esama nustatytų užsikrėtimo atvejų. JAV prezidentas Donaldas Trumpas taip pat sakė, kad Šiaurės Korėjoje „kažkas vyksta“. Laiške Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui jis pasiūlė „bendradarbiauti kovojant su epidemija“.  

Šiaurės Korėja, kuriai taikoma virtinė tarptautinių sankcijų už jos branduolinę ir balistinių raketų programas, paprašė medicininės pagalbos.  Vasarį Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė nusiuntusi Pchenjanui 1500 koronaviruso testų rinkinių. Anot ministerijos, tai buvo padaryta Šiaurės Korėjos prašymu. 

Jungtinės Tautos suteikė sankcijų išimtis pagalbos organizacijoms, įskaitant „Gydytojus be sienų“ (MSF) ir JT vaikų fondą (UNICEF), kad jos galėtų pristatyti Šiaurės Korėjai tokių prekių, kaip diagnostiniai rinkiniai, medicininės kaukės, asmens apsaugos priemonės, dezinfektantai. 

Kol kas neaišku, ar Šiaurės Korėją pasiekė šios priemonės. Nė viena iš šių pagalbos organizacijų į naujienų agentūros AFP nusiųstus klausimus neatsakė. 

PSO planuoja skirti 824 tūkst. eurų)paremti Pchenjano kovą su koronavirusu, rodo duomenys, paskelbti JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro tinklalapyje.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 02 12:38
Spausdinti