Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SIRIJA
Sirijos kurdų valdžia perduoda tadžikams beveik 150 su IS susijusių moterų ir vaikų
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Sirijos pusiau autonominio kurdų regiono administracija perdavė Tadžikistanui 146 moteris ir vaikus, susijusius su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS), pirmadienį pranešė vienas kurdų pareigūnas.

Tai pirma tokia Tadžikistano piliečių repatriacija iš stovyklų Sirijoje.

Prie IS kovotojų Sirijoje ir Irake prisijungė tūkstančiai ekstremistų iš užsienio. Dauguma jų atsivežė savo žmonas ir vaikus, kad galėtų drauge gyventi 2014 metais džihadistų grupuotės užimtose teritorijose paskelbtame „kalifate“.

2019 metais JAV vadovaujamos koalicijos remiamos kurdų pajėgos išstūmė džihadistus iš jų kontroliuoto paskutinio teritorijos lopinėlio Sirijoje, o kurdų valdžios institucijos ne kartą ragino šalis repatrijuoti savo piliečius iš perpildytų stovyklų, skirtų šalies viduje perkeltiesiems asmenims.

Tačiau valstybės juos dažniausiai organizuodavo tik pavienius sugrąžinimus, baimindamosi politinių reakcijų šalių viduje.

Kurdai perdavė „42 moteris ir 104 vaikus, įskaitant našlaičius, kurie buvo laikomi Holo ir Rodžo stovyklose“ Sirijos šiaurės rytuose, Tadžikistano ambasadoriui Kuveite Zabidullah Zabidovui, sakė kurdų užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Fanaras al Kaeetas.

Z. Zabidovas tvarko repatriacijos į Tadžikistaną procedūras.

Per spaudos konferenciją šiaurės rytiniame Kamišli mieste F. al Kaeetas sakė, kad buvusi sovietinė respublika „jau kelis mėnesius“ palaikė ryšius su Sirijos kurdais, kad galėtų sugrąžinti savo piliečius.

Tos moterys „neįvykdė jokių nusikaltimų ar teroro aktų šiaurės rytų Sirijoje“, pabrėžė jis.

Holo ir Rodžo stovyklose gyvena dešimtys tūkstančių IS kovotojų giminaičių iš Sirijos ir užsienio. Vien Hole laikoma 10 tūkst. užsieniečių.

Teisių gynėjų grupės jau seniai kritikuoja žmonėms netinkamas gyvenimo sąlygas ir plintantį nusikalstamumą Sirijos šiaurėje esančiose stovyklose, kur laikomi džihadistų artimieji.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) duomenimis, stovyklose ir kalėjimuose šiaurės rytų Sirijoje dėl įtariamų ryšių su IS laikoma daugiau kaip 41 tūkst. užsienio piliečių, kurių dauguma yra jaunesni nei 12 metų.

2022 07 25 15:17
Spausdinti