Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


PASAULIS 2024
Slenkančios sutemos: bent vienas 2024 m. įvykis yra užtikrintas
Geoffrey Carras
NASA
Prigesinta saulė virš Kapitolijaus.

Pamatyti Saulės užtemimą nelengva. Šešėlio, susidarančio Mėnuliui praskriejant tarp Žemės ir Saulės, maršrutą galima apskaičiuoti tūkstantmečius į priekį, bet tie šešėliai kartais nepatogiai krenta ant vandenyno arba menkai apgyventose vietose.

Iš 17 visiškų užtemimų, įvykusių nuo 2000 m., du buvo matomi tik iš Antarktidos ir aplinkinių vandenynų. Dar vienas praslinko virš Šiaurės ašigalio. O ketvirtas sukvietė visos planetos smalsuolius į Velykų salą, kuri su Tristanu da Kunja varžosi dėl „atokiausios apgyventos teritorijos“ titulo.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Kai kurie užtemimų stebėtojai visa tai laiko iššūkiu ir su malonumu keliauja į vietas, kurias kitu atveju vargu ar aplankytų. Tačiau dauguma žmonių tiesiog laukia, kol užtemimas pats ateis pas juos. Todėl „The Economist“ skuba nudžiuginti savo skaitytojus, kurių pusė gyvena Šiaurės Amerikoje, kad balandžio 8 d. užtemimas vyks visai netoli.

2024 01 19 16:00
Spausdinti