Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PAGALBA UKRAINAI
Slovakija ir Lenkija sutinka Ukrainai atsiųsti sovietų laikų naikintuvų
BNS
Scanpix
MiG-29.

Slovakijos vyriausybė pritarė planui perduoti Ukrainai savo sovietinių laikų naikintuvų MiG-29.

Apie vieningai priimtą vyriausybės sprendimą penktadienį pranešė ministras pirmininkas Eduardas Hegeris. Slovakija nebenaudoja šių lėktuvų.

„Slovakijos vyriausybė ką tik pritarė 13 MiG-29 siuntimui į Ukrainą! Pažadai turi būti vykdomi, o kai [Ukrainos vadovas Volodymyras] Zelenskis paprašė daugiau ginklų, įskaitant naikintuvus, pasakiau, kad padarysime viską, ką galime. Džiaugiuosi, kad kiti daro tą patį. Karinė pagalba turi užtikrinti, kad Ukraina galės apginti save ir visą Europą nuo Rusijos“, – parašė slovakų premjeras socialiniame tinkle „Twitter“.

E. Hegeris žurnalistams taip pat sakė, kad Bratislava pristatys Ukrainai ir oro gynybos sistemą „Kub“.

Šiuo sprendimu Slovakija tapo antrąja NATO valstybe nare, sutikusia patenkinti Ukrainos vyriausybės prašymus suteikti karo lėktuvų, kurie padėtų apsiginti nuo Rusijos invazijos.

Ketvirtadienį Lenkijos prezidentas pareiškė, kad jo šalis Ukrainai atsiųs keliolika naikintuvų MiG-29. Prezidentas Andrzejus Duda sakė, kad Lenkija artimiausiomis dienomis perduos keturis sovietų gamybos kovinius lėktuvus, o kiti, kuriems reikia aptarnavimo, bus pristatyti vėliau.

Penktadienį Kremlius savo ruožtu pareiškė, kad Lenkijos ir Slovakijos Ukrainai perduoti naikintuvai bus sunaikinti, o Vakarų ginklų tiekimas Kyjivui nepakeis Rusijos karinių tikslų.

„Šios karinės įrangos tiekimas – kaip jau ne kartą sakėme – nepakeis specialiosios karinės operacijos rezultatų... Žinoma, visa ši įranga bus sunaikinta“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, pavartodamas oficialų Maskvos terminą karui Ukrainoje pavadinti.

2023 03 17 12:30
Spausdinti