Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


SLOVAKIJA
Slovakijoje pašautas premjeras R. Fico papildyta
BNS
Scanpix
R. Fico.

Slovakijos premjeras Robertas Fico trečiadienį buvo sužalotas šaunamuoju ginklu po išvažiuojamojo vyriausybės posėdžio, jo gyvybei gresia pavojus, pranešė vyriausybė, pavadinusi incidentą pasikėsinimu nužudyti.

Jis buvo pašautas ir skubiai nuvežtas į ligoninę. Užpuolikas sulaikytas įvykio vietoje.

„Šiandien, po vyriausybės posėdžio Handlovoje, buvo pasikėsinta į Slovakijos Respublikos ministrą pirmininką Robertą Fico“, – sakoma vyriausybės pranešime socialiniuose tinkluose.

„Šiuo metu jis sraigtasparniu gabenamas į Banska Bystricą gyvybei pavojingos būklės, nes kelionė į Bratislavą užtruktų per ilgai dėl skubios intervencijos būtinybės“, – sakoma jame.

Į 59-erių R. Fico, vadinamą Kremliui draugišku populistu, buvo šauta kelis kartus, sakoma pranešime jo oficialiame „Facebook“ puslapyje.

„Patvirtiname, kad buvo įvykdytas išpuolis prieš ministrą pirmininką“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Matejus Neumannas.

Apie 150 km į šiaurės rytus nuo sostinės esančios Handlovos ligoninės direktorė Marta Eckhardtova sakė, kad „R. Fico buvo atvežtas į mūsų ligoninę ir gydomas mūsų kraujagyslių chirurgijos klinikoje“.

Ji nedetalizavo R. Fico, prie vyriausybės vairo stovinčio nuo praėjusių metų, patirtų sužalojimų.

Anot gerai informuoto leidinio „Standard“ šaltinio, šaulys R. Fico vienu šūviu pataikė į pilvą, viena kulka per pilvą pateko į klubo kaulą ir viena kulka pataikė į petį. Premjerui pilvo ertmėje prasidėjo kraujavimas, kurio gydytojai kol kas negali sustabdyti, nurodė leidinys.

Dienraštis „Dennik N“ teigė, kad jo reporteris girdėjo kelis šūvius ir matė, kaip apsaugininkai pakėlė premjerą nuo žemės ir įkėlė į automobilį.

Leidinio „Pravda“ puslapyje paviešintame vaizdo įraše girdimi penki paleidžiami šūviai.

Šalies prezidentė Zuzana Čaputova pranešė, kad policija sulaikė šaulį.

„Policija sulaikė užpuoliką ir kuo greičiau pateiks daugiau informacijos“, – teigiama Z. Čaputovos pareiškime.

Anot vietos televizijos, šauliui – 71 metai. Remiantis slovakų žiniasklaidos pranešimais, užpuolikas yra Jurajus Cintula, aktyvistas, žinomas Slovakijos rašytojas. Jo motyvai išlieka neaiškūs.

„Visiškai neįsivaizduoju, ką tėvas galvojo, ką planavo ir kodėl taip atsitiko“, – Slovakijos naujienų portalui „Aktuality“ sakė įtariamojo sūnus.

R. Fico taip pat vadovavo vyriausybei 2006–2010 ir 2012–2018 metais.

Nuo praėjusių metų spalio, kai stojo prie vyriausybės vairo, R. Fico išsakė keletą pastabų, kurios pablogino Slovakijos ir kaimynės Ukrainos santykius.

Jis, be kita ko, abejojo Ukrainos suverenumu ir ragino siekti kompromiso su Rusija.

Jis taip pat išprovokavo masinius protestus dėl prieštaringai vertinamų pakeitimų, įskaitant žiniasklaidos įstatymą, kuris, pasak kritikų, pakenks visuomeninės televizijos ir radijo nešališkumui.

Po incidento surengtoje spaudos konferencijoje parlamento narys Lubošas Blaha, priklausantis R. Fico partijai „Smer“, užsipuolė jo kritikus.

„Jūs, liberalioji žiniasklaida ir progresyvieji politikai, esate kalti. Robertas Fico kovoja už savo gyvybę dėl jūsų neapykantos“, – kalbėjo L. Blaha.

Ataką pasmerkė virtinė lyderių

Incidentą iškart pasmerkė virtinė Europos ir pasaulio šalių bei tarptautinių organizacijų atstovų.

Slovakijos prezidentė Z. Čaputova pasmerkė „brutalų ir negailestingą“ išpuolį prieš premjerą.

„Esu sukrėsta, – teigė Z. Čaputova. – Linkiu Robertui Fico daug stiprybės šiuo kritišku momentu ir greito atsigavimo po šio išpuolio.“

Išrinktasis šalies prezidentas, ilgametis R. Fico sąjungininkas Peteris Pellegrini, šį išpuolį pavadino „precedento neturinčia grėsme Slovakijos demokratijai“.

„Jei kitas politines nuomones reiškiame su pistoletais aikštėse, o ne rinkimų apylinkėse, keliame pavojų viskam, ką kartu sukūrėme per 31-erius Slovakijos suvereniteto metus“, – teigė jis.

JAV prezidentas Joe Bidenas pasmerkė išpuolį kaip „siaubingą smurto aktą“.

J. Bidenas teigė, kad jis ir pirmoji ponia Jill Biden „meldžiasi, kad jis greitai pasveiktų, o mūsų mintys yra su jo šeima ir Slovakijos žmonėmis“.

Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala pavadino žinią apie išpuolį sukrečiančia.

„Tikiuosi, kad ministras pirmininkas kuo greičiau pasveiks. Negalime toleruoti smurto, jam neturi būti vietos visuomenėje“, – sakė jis socialiniame tinkle „X“.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas sakė: „Robertai, šią labai sunkią akimirką mintimis esu su jumis.“

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad yra „giliai sukrėstas žinios apie bailų išpuolį prieš Slovakijos ministrą pirmininką Fico“.

O. Scholzas „X“ taip pat paragino sustabdyti „smurtą [...] Europos politikoje“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas „X“ teigė esąs sukrėstas įvykio ir jį pasmerkė.

„Mano mintys ir solidarumas su juo, jo šeima ir Slovakijos žmonėmis“, – sakė jis.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen pavadino incidentą „bjauriu išpuoliu“.

„Griežtai smerkiu bjaurų išpuolį prieš ministrą pirmininką Robertą Fico. Tokiems smurto aktams nėra vietos mūsų visuomenėje ir jie kenkia demokratijai, mūsų brangiausiam bendram gėriui. Savo mintimis esu su premjeru Fico, jo šeima“, – socialiniame tinkle „X“ sakė U. von der Leyen.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis taip pat „X“ pareiškė esąs „sukrėstas šios naujienos“.

„Niekas negali pateisinti smurto ar tokių išpuolių. Savo mintimis esu su ministru pirmininku ir jo šeima“, – sakė jis.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė buvęs sukrėstas ir esąs pasibaisėjęs dėl trečiadienio incidento.

„Linkiu jam stiprybės greitai pasveikti. Mintimis esu su Robertu Fico, jo artimaisiais ir Slovakijos žmonėmis“, – rašė J. Stoltenbergas.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pasmerkė „šokiruojantį išpuolį prieš Slovakijos ministrą pirmininką“, pranešė jo biuras.

A. Guterreso atstovas spaudai Farhanas Haqas pareiškime sakė, kad „šią sunkią akimirką jis mintimis yra su ministru pirmininku ir jo artimaisiais“.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas trečiadienį pareiškė esąs labai sukrėstas dėl „baisaus išpuolio prieš mano draugą“ R. Fico.

„Mane labai sukrėtė baisus išpuolis prieš mano draugą ministrą pirmininką Robertą Fico. Meldžiamės už jo sveikatą ir greitą pasveikimą! Telaimina Dievas jį ir jo šalį!“ – rašė nacionalistu vadinamas vengrų lyderis „X“.

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni irgi sakė esanti sukrėsta.

„Su giliu sukrėtimu sužinojau žinią apie bailų išpuolį“, – sakoma jos pareiškime, kuriame pabrėžiama, kad Italijos vyriausybė „griežčiausiai smerkia visų formų smurtą ir išpuolius prieš pagrindinius demokratijos ir laisvės principus“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat pasmerkė ataką, pavadindamas ją siaubinga, ir palinkėjo jam greitai pasveikti.

„Griežtai smerkiame šį smurto aktą prieš mūsų kaimyninės valstybės partnerės vyriausybės vadovą. Reikėtų dėti visas pastangas, kad smurtas netaptų norma jokioje šalyje, jokioje formoje ar sferoje“, – sakoma jo žinutėje.

Įvykį pasmerkė ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, išpuolį prieš R. Ficą pavadindamas „baisiu nusikaltimu“ ir išreikšdamas viltį, kad jis greitai atsistatys.

„Pažįstu Robertą Fico kaip drąsų ir tvirtą žmogų. Labai tikiuosi, kad šios savybės padės jam atlaikyti šią sudėtingą situaciją“, – sakoma Kremliaus išplatintame V. Putino pareiškime.

2024 05 15 17:43
Spausdinti