Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


SLOVĖNIJA
Slovėnijos parlamento rinkimai: kaip netapti Mažąja Vengrija
IQ
IQ
R. Golobas (kairėje) mėgins užkirsti kelią J. Janšai ketvirtą kartą tapti Slovėnijos premjeru.

Slovėnijos politinėje arenoje kaunasi daug partijų, tad mažosioms dažnai tenka auksinė korta formuojant koalicijas. Tačiau balandžio 24 d. vyksiančiuose parlamento rinkimuose aršiausia kova vyks tarp valdančiosios Demokratų partijos (DP) ir vos prieš kelis mėnesius sukurto Laisvės sąjūdžio (LS). „Politico“ duomenimis, abiejų varžovių reitingas kovo viduryje siekė po 23 proc., o dar 2021 m. pabaigoje LS pirmtakė teturėjo 2 proc. pasitikėjimą.

Tai bus ir dviejų asmenybių kova.

Dabartinis Slovėnijos premjeras ir DP lyderis Janezas Janša (63 metų) jaunystėje buvo komunistas, vėliau liberalus disidentas, socialdemokratas ir galiausiai radikalus dešinysis. Jis lyginamas ir su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu, ir su asmeniniu draugu Vengrijos premjeru Viktoru Orbánu, kurio jau balandžio pradžioje irgi laukia rinkimų išbandymas. J. Janša premjeru buvo 2004–2008, 2012–2013 m. ir trečią kartą paskirtas 2020-aisiais. 1991 m., per Slovėnijos nepriklausomybės karą, jis buvo gynybos ministru.

Pasaulio žiniasklaidos pašaipų J. Janša sulaukė 2020-aisiais pasveikinęs D. Trumpą su pergale JAV prezidento rinkimuose. Jei užsitikrintų daugumą parlamente, jis Slovėniją mėgintų vesti Lenkijos ir Vengrijos pramintu „neliberalios demokratijos“ keliu. J. Janšos taikiklyje jau atsidūrė visuomeninis transliuotojas ir valstybinė naujienų agentūra. Tačiau jį remia žiniasklaida, kurios dalininkai yra su V. Orbánu susiję verslininkai. 2014 m. J. Janša buvo patekęs į kalėjimą už korupciją.

2022 04 23 06:45
Spausdinti