Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SLOVĖNIJOS PREZIDENTO RINKIMAI
Slovėnijos prezidento rinkimuose bus reikalingas antrasis turas
BNS
Scanpix
A. Logaras ir N. Pirc Musar.

Slovėnijos prezidento rinkimuose sekmadienį konservatorių kandidatas Anže Logaras siekė pergalės jau pirmajame ture, tačiau, kaip rodo pirminiai rezultatai, prireiks antro raundo, kuriame jam teks susikauti su centro kairiųjų varžove.

Šalies konservatoriai šį balsavimą vertino kaip galimybę susigrąžinti dalį paramos po pralaimėjimo balandžio mėnesį vykusiuose parlamento rinkimuose.

Tačiau nebuvo tikimasi, kad kuris nors kandidatas surinks 50 proc. balsų, reikalingų pergalei pirmajame ture.

„Rezultatai patvirtino, kad piliečiai palankiai įvertino mūsų šūkį „dirbame kartu dėl ateities“, – sakė 46 metų A. Logaras, reaguodamas į pirminius rezultatus.

Sekmadienį rinkėjai nedidelėje 2 mln. gyventojų turinčioje Europos Sąjungai priklausančioje Alpių valstybėje rinkosi iš septynių kandidatų, pretenduojančių į šį iš esmės simbolinį postą.

Antrasis rinkimų turas vyks lapkričio mėnesį.

Suskaičiavus 60 proc. balsų, buvusios konservatorių vyriausybės užsienio reikalų ministras c surinko 33,75 proc. balsų.

Jo pagrindinė varžovė, buvusi Slovėnijos duomenų apsaugos institucijos vadovė, nepriklausoma centro kairiųjų kandidatė Nataša Pirc Musar gavo 27 proc. balsų.

Liberalas premjeras Robertas Golobas parėmė Europos Parlamento narį socialdemokratą Milaną Brglezą ir paragino centro kairiąsias partijas susivienyti, palaikant vieną kandidatą.

55 metų M. Brglezas liko trečias, surinkęs 15,7 proc. balsų.

Vėliau sekmadienį R. Golobas visuomeniniam televizijos kanalui „RTV Slovenija“ sakė: „Mes palaikysime Natašą Pirc Musar, nes vadovaujamės tokiomis pačiomis vertybėmis.“

Po masinių protestų dėl ankstesnės Janezo Janšos vyriausybės vykdyto pilietinių laisvių suvaržymo balandžio 24 dieną vykusiuose rinkimuose daugiau nei trečdalį balsų gavo politikos naujokas R. Golobas ir jo partija „Laisvės judėjimas“ (GS).

Kritikai kaltino triskart premjerą J. Janšą, kad per vėliausią savo kadenciją jis kėsinosi į žiniasklaidos laisvę, teismų sistemą ir kenkė teisinei valstybei.

Rinkimų kampanijos metu J. Janša neišreiškė viešo palaikymo A. Logarui, kuris žadėjo būti prezidentu, „vienijančiu“ visų partijų atstovus.

„Pateikiau save ir savo idėjas tokias, kokios jos yra: nuosaikias, ir mano kampanija tokia išliks“, – sakė A. Logaras likus kelioms minutėms iki J. Janšos atvykimo į jo būstinę jo pasveikinti sekmadienio vakarą.

N. Pirc Musar, kuri tikisi tapti pirmąja moterimi Slovėnijos prezidento poste, priešrinkiminės kampanijos metu susidūrė su aštria kritika dėl savo vyro pelningo verslo šalyje ir užsienyje.

Tačiau 54-erių politikę parėmė pirmasis nepriklausomos Slovėnijos prezidentas, buvęs komunistas Milanas Kučanas, kuris sakė, kad „atėjo laikas prezidentei moteriai“.

Dabartinis prezidentas Borutas Pahoras, buvęs socialdemokratas, po dviejų penkerių metų kadencijų dar kartą kandidatuoti negalėjo.

2022 10 24 11:12
Spausdinti