Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PANDEMIJA
Smūgis švietimui: universitetai Australijoje gali netekti 11 mlrd. JAV dolerių
BNS
PIxabay
Studentas.

Australijos universitetai gali netekti iki 11 mlrd. JAV dolerių dėl koronaviruso pandemijos, nes įvestas neterminuotas karantinas užkirto kelią studentų iš užsienio srautams, kurie palaiko šį sektorių, trečiadienį pranešė pramonės organizacija.

Australijos universitetų lobistų grupė teigė, kad pajamų trūkumas turės ilgalaikį poveikį ne tik aukštojo mokslo įstaigų personalui ir infrastruktūrai, bet ir pakenks pasaulinio lygio moksliniams tyrimams ir naujovėms sektoriuje.

Švietimas yra trečias pagal dydį Australijos eksportas, nusileidžiantis tik geležies rūdos ir anglių eksportui. Praėjusiais metais šalyje mokėsi daugiau nei 500 tūkst. tarptautinių studentų, kurie ekonomikai atnešė 32 mlrd. Australijos dolerių (22 mlrd. JAV dolerių).

Australijos universitetai teigė, kad parengti modeliai numato, jog sektorius gali tikėtis su koronavirusu susijusių nuostolių, siekiančių iki 4,8 mlrd. Australijos dolerių 2020 metais, o iki 2023 metų nuostoliai gali išaugti iki 16 mlrd. Australijos dolerių.

„Šios pajamos ne tik padeda išlaikyti darbuotojus ir infrastruktūrą, reikalingą naujos kartos kvalifikuotų darbuotojų mokymui, bet ir padengia didžiąją dalį tyrimų ir inovacijų, kurios palaiko Australijos konkurencingumą tarptautiniu mastu, išlaidų“, – teigė grupės generalinė direktorė Catriona Jackson. 

Universitetai šiuo metu susiduria su grynųjų trūkumu, nes pandemijos metu nebuvo pripažinti turintys teisę gauti valstybės subsidijų darbuotojų atlyginimams, o pavojus iškilo daugiau nei 20 tūkst. akademinio ir pagalbinio personalo darbo vietų.

Australijos mokyklos buvo beveik įpusėjusios pirmąjį semestrą, kai ministras pirmininkas Scottas Morrisonas balandžio 3 dieną paragino tarptautinius studentus „grįžti namo“, šaliai pradėjus įvesti ribojančiąsias priemones, siekiant sustabdyti COVID-19 plitimą.

Visgi daugelis studentų liko įstrigę šalyje ir gali pasikliauti tik labdaros organizacijomis, kadangi nebuvo įtraukti į vyriausybės paramos programą, skirtą sušvelninti epidemijos ekonominius padarinius.

S. Morrisonas teigė, kad draudimas atvykti keliautojams iš užsienio greičiausiai truks ne vieną mėnesį, nors kai kurios valstijos svarsto padaryti išimtis užsienio studentams, pasirengusiems iškęsti privalomą 14 dienų karantiną.

Australija taip pat buvo viena iš pirmųjų šalių, pradiniame koronaviruso protrūkio etape užvėrusi duris Kinijos piliečiams, taip nutraukdama didžiausią šalyje užsienio studentų šaltinį.

Universitetų sektoriaus priklausomybė nuo Kinijos studentų kelia daugybę kitų ginčų, o 2019 metais studentų stovyklose net kilo susirėmimų tarp Pekino šalininkų ir priešininkų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 03 10:01
Spausdinti