Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ATAKA SOMALIO SOSTINĖJE
Somalio prezidentas po kruvinos viešbučio apsiausties žada sutriuškinti „al Shabaab“
BNS
Twitter
Sugriautas viešbutis.

Somalio prezidentas Hassanas Sheikhas Mohamudas antradienį pažadėjo pradėti „visuotinį karą“ prieš grupuotę „al Shabaab“, pirmą kartą kreipdamasis į tautą po džihadistų surengtos kruvinos viešbučio Mogadiše apsiausties, trukusios 30 valandų.

Penktadienį vakare prasidėjęs džihadistų puolimas buvo didžiausia ataka Somalio sostinėje nuo tada, kai H. Sh. Mohamudas birželį pradėjo eiti prezidento pareigas. Jis išryškino sunkumus, su kuriais susiduriama bandant numalšinti 15 metų trunkantį su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusios grupuotės sukilimą.

Per populiaraus viešbučio „Hayat“ apsiaustį žuvo mažiausiai 21 žmogus, dar 117 buvo sužeisti. Tarp aukų esama Norvegijos piliečių, pranešė šios šalies vyriausybė.

„Žinau, kad Somalio žmonės pavargo nuo nesibaigiančių užuojautų ir gedulo, žinau, kad per kiekvieną teroristų išpuolį netenkame garbingų žmonių“, – sakė prezidentas antradienį išplatintame pareiškime.

„Todėl raginu jus būti pasirengusius visuotiniam karui su negailestingais (žmonėmis), kurie priešinasi mūsų taikai“, – sakė jis.

„Esame pasiryžę kovoti su mūsų žmones žudančiais teroristais, kol bus išvaduotos visos jų kontroliuojamos teritorijos. Tai yra mūsų vyriausybės prioritetas – šio plano rengimas ir įgyvendinimas tęsiamas“, – sakė H. Sh. Mohamudas, nepateikdamas detalių.

Anksčiau antradienį prezidentas sušaukė nacionalinio saugumo komiteto posėdį, kuriame dalyvavo ministras pirmininkas, vidaus reikalų ir užsienio reikalų ministrai, taip pat šalies gynybos vadovai.

Antradienį vakare per televiziją transliuotame kreipimesi H. Sh. Mohamudas sakė piliečiams neabejoti, kad „Somalis nugalės priešą, kuris engia šalį, žmones ir religiją“.

„Mūsų vyriausybė, kariuomenė ir žmonės nepasiduos, kol pasieksime, kad Somalyje nebebūtų teroristų“, – sakė jis.

Viešbutis, „Hayat“, populiarus tarp vyriausybės pareigūnų, buvo smarkiai apgadintas per ilgiau nei parą trukusią apsiaustį.

Pasak policijos, puolimas prasidėjo nuo mirtininko sprogdintojo atakos, atvėrusios kelia kitiems kovotojams įsiveržti į viešbutį.

Kiek vėliau, kai gelbėtojai ir saugumo pajėgos atskubėjo padėti sužeistiesiems, driokstelėjo kitas sprogimas.

Apsiaustis baigėsi tik šeštadienį prieš vidurnaktį, kai saugumo pajėgos bombardavo pastatą, sugriaudamos didžiąją jo dalį.

Somalio sąjungininkės, įskaitant Jungtines Valstijas, Jungtinę Karalystę ir Turkiją, taip pat Jungtinės Tautos ir kariuomenei padedančios Afrikos Sąjungos pajėgos griežtai pasmerkė džihadistų ataką.

2022 08 24 09:46
Spausdinti