Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KLIMATO KAITA
Spalis Europoje buvo šilčiausias per stebėjimų istoriją
BNS
Unsplash

Oro temperatūra šį spalį Europoje buvo aukščiausia per visą stebėjimų istoriją ir beveik dviem Celsijaus laipsniais viršijo temperatūrą 1991–2020 metų referenciniu laikotarpiu, antradienį pranešė Europos Sąjungos Koperniko klimato kaitos tarnyba (C3S).

„Sunkios klimato kaitos pasekmės šiandien aiškiai matomos ir mums reikia ambicingų veiksmų dėl klimato [konferencijoje] COP27, kad užtikrintume taršos sumažėjimą ir temperatūros stabilizavimąsi ties Paryžiaus susitarime numatytu tikslu [pasaulio šiltėjimą apriboti] 1,5 laipsnio“, – sakė C3S direktoriaus pavaduotoja Samantha Burgess, paminėdama šiuo metu Šarm aš Šeiche Egipte vykstančią Jungtinių Tautų klimato konferenciją.

Klimatą stebinti C3S nurodo, kad šilti orai nulėmė „rekordines dienos temperatūras Vakarų Europoje ir rekordiškai šiltą spalį Austrijoje, Šveicarijoje bei Prancūzijoje“.

Didelėse Italijos ir Ispanijos dalyse praėjusį mėnesį taip pat pasiekta temperatūros rekordų.

„Rekordinė šiluma užfiksuota Kanadoje, daug šiltesnės už vidutines sąlygos taip pat buvo Grenlandijoje ir Sibire“, – sakoma C3S pranešime.

Jame pažymima, kad šaltesni už vidutinius orai buvo Australijoje, Rusijos Tolimuosiuose Rytuose ir kai kuriose vakarinėse Antarkties dalyse.

Pranešimas pasirodė pasaulio lyderiams susirinkus Egipte į svarbias klimato derybas. Lyderiai yra raginami skubiai mažinti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, kad būtų išvengta tolesnės pražūtingos klimato kaitos.

JT vadovas Antonio Guterresas įspėjo, kad valstybės privalo bendradarbiauti dėl klimato, nes antraip gresia „kolektyvinė savižudybė“.

„Žmonija gali rinktis: bendradarbiauk arba žūk“, – COP27 sakė jis.

2022 11 08 14:13
Spausdinti