Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAE IR IZRAELIS
Spyris į skruzdėlyną: netikėta sumaištis Artimuosiuose Rytuose
IQ

Rugpjūčio 13 d. paskelbus apie Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) ir Izraelio diplomatinių ryšių užmezgimą, sujudo visas Artimųjų Rytų regionas. Tai yra kol kas tik trečia arabų šalis po Egipto ir Jordanijos, su kuria Izraeliui pavyko užmegzti diplomatinius ryšius. JAV prezidentas Donaldas Trumpas nedelsė prisiimti dalies laurų pareikšdamas, kad buvo itin reikšmingu tarpininku, ir manoma, kad tai bus vienas svariausių jo užsienio politikos kozirių artėjančiuose prezidento rinkimų debatuose.

Mainais už Izraelio pripažinimą šalies premjeras Benjaminas Netanyahu pažadėjo atidėti tolimesnius Palestinos aneksijos planus. Dėl šios priežasties pritarimą susitarimui išreiškė beveik visa Vakarų pasaulio bendruomenė, įskaitant ir ES – tikimasi, kad aneksijos atidėjimas Izraelį ir Palestiną priartins prie ilgai laukiamo dviejų valstybių įkūrimo.

Tačiau artimesni dviejų šalių kaimynai toli gražu nėra tokie patenkinti susitarimu. Iranas jau pranešė už šią „išdavystę“ į JAE nukreipęs raketas, galinčias taikinį pasiekti per aštuonias minutes. Turkija taip pat nedelsė ir pareiškė svarstanti su Izraeliu nutraukti visus ryšius. Omanas ir Bahreinas Izraeliui ir JAE nusiuntė sveikinimus, bet Saudo Arabija, turinti daugiausia įtakos Persijos įlankoje, kol kas tyli – atrodo, kad karalystė pateko į gana nepalankią padėtį. JAE yra vieni ištikimiausių Saudo Arabijos šalininkų, todėl pasaulio bendruomenė tikisi, kad ilgainiui ji paseks kaimynės pavyzdžiu. Kita vertus, Saudo Arabija, įnirtingai kovojanti dėl įtakos regione su Iranu ir savo dinastijos legitimumą teisinanti kaip islamo sergėtoja, negali apleisti vieno didžiausių skaudulių arabų bendruomenėje – Palestinos. Analitikai ir ekspertai prognozuoja, kad Saudo Arabijai Izraelio pripažinimo procesas užtruks gerokai ilgiau.

Vakarai kaip visada laukia domino efekto – esą JAE turėtų parodyti pavyzdį kitoms arabų valstybėms. Nereikia pamiršti, kad Egipto prezidentui toks susitarimas kainavo daugiau nei dešimtmetį trukusią šalies izoliaciją ir galiausiai gyvybę, o Jordanijos karaliui teko susidoroti su kadaise ištikima sąjungininke – Musulmonų brolija.

2020 08 29 06:00
Spausdinti