Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BYRANTI POLITINĖ DINASTIJA
Šri Lankos prezidentas po konflikto oro uoste nori iš šalies išvykti jūra
BNS
KhaledBeydoun/Twitter
Protestuotojai šturmavo prezidento namus reikalaudami atsistatydinimo.

Šri Lankos prezidentas po žeminamo konflikto su imigracijos pareigūnais oro uoste galvoja iš šalies pabėgti karinio jūrų laivyno patruliniu laivu, antradienį sakė šaltiniai.

Gotabaya Rajapaksa pažadėjo trečiadienį atsistatydinti ir sudaryti sąlygas „taikiai pereigai“ po didelio masto protestų prieš jį dėl šalies išgyvenamos didžiausios ekonominės krizės.

73 metų lyderis iš savo oficialiosios rezidencijos Kolombe pabėgo į ją šeštadienį veržiantis dešimtims tūkstančių protestuotojų. Tuomet prezidentas norėjo išvykti į Dubajų, sakė pareigūnai.

Kaip prezidentas, G. Rajapaksa turi neliečiamybę ir negali būti areštuotas. Manoma, jog prieš atsistatydinimą jis nori išvykti į užsienį ir taip išvengti galimo sulaikymo.

Tačiau imigracijos pareigūnai atsisakė eiti į labai svarbiems asmenims skirtą patalpą uždėti antspaudo jo pase, o jis pats tvirtino, kad nesinaudos visiems skirtais keliais, baimindamasis kitų oro uosto klientų keršto.

Prezidentas ir jo žmona negalėjo įsėsti į keturis lėktuvus, išskridusius į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE), ir naktį praleido karinėje bazėje šalia pagrindinio Bandaranaike tarptautinio oro uosto.

G. Rajapaksos jauniausias brolis Basilas, kuris balandžio mėnesį atsistatydino iš finansų ministro posto, anksti antradienį dėl panašaus konflikto su oro uosto darbuotojais taip pat praleido savo skrydį į Dubajų.

Basilas, kuris turi Šri Lankos ir JAV pilietybes, bandė pasinaudoti mokamomis konsjeržo paslaugomis keliaujantiems verslininkams, bet oro uosto ir imigracijos darbuotojai pareiškė nebeteiksiantys paslaugų pagreitinta tvarka.

„Buvo keleivių, protestavusių prieš tai, kad Basilas liptų į jų lėktuvą, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas oro uosto pareigūnas. – Situacija buvo įtempta, tad jis skubiai išvyko iš oro uosto.“

Skubus pasitraukimas iš prezidentūros

Basilas turėjo gauti naują JAV pasą, nes paliko savąjį prezidentūroje, kai šeštadienį Rajapaksos skubiai iš jos išvyko, kad išvengtų minios, sakė diplomatinis šaltinis.

Oficialūs šaltiniai teigė, kad prezidentūroje taip pat buvo paliktas lagaminas su dokumentais ir 17,85 mln. rupijų (apie 49 tūkst. eurų) grynaisiais, kurie dabar perduoti Kolombo teismui.

Prezidento kanceliarija nepaskelbė jokių oficialių pranešimų apie G. Rajapaksos buvimo vietą, tačiau jis tebėra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, disponuojantis kariniais ištekliais.

Vienas aukšto rango gynybos šaltinis sakė, kad prezidento artimiausi kariniai padėjėjai aptarinėjo galimybę jį ir jo palydą nugabenti į užsienį kariniu patruliniu laivu.

Šeštadienį karinio jūrų laivyno laivu G. Rajapaksa ir jo padėjėjai buvo nugabenti į šiaurės rytinį Trinkomalio uostamiestį, iš kurio pirmadienį jis sraigtasparniu buvo nuskraidintas į tarptautinį oro uostą.

„Dabar geriausia išeitis – išvykimas jūra, – sakė minėtas gynybos pareigūnas. – Jis galėtų nuvykti į Maldyvus arba Indiją ir išskristi į Dubajų.“

Jis pridūrė, kad kita alternatyva būtų užsakyti lėktuvą, kuris išskraidintų jį iš 2013 metais atidaryto antrojo šalies tarptautinio oro uosto Mataloje, pavadinto prezidento vyresniojo brolio Mahindos garbei.

Plačiai paplitusi nuomonė, kad šis oro uostas yra nereikalingas projektas; iš jo nevyksta reguliarūs tarptautiniai skrydžiai ir jis vadinamas bene mažiausiai naudojamu tarptautiniu oro uostu pasaulyje.

G. Rajapaksos atsistatydinimo atveju premjeras Ranilas Wickremesinghe automatiškai taptų laikinuoju prezidentu ir dirbtų, kol parlamentas į šį postą išrinks kurį nors parlamentarą, dirbsiantį iki 2024-ųjų lapkričio.

Tačiau R. Wickremesinghe ir pats paskelbė norintis atsistatydinti, jei bus pasiektas konsensusas dėl vienybės vyriausybės formavimo.

Šri Lanka yra priklausoma nuo pagalbos iš Indijos ir kitų valstybių, lyderiams bandant derėtis su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos. R. Wickremesinghe neseniai sakė, kad derybos su TVF yra sudėtingos, nes Šri Lanka dabar yra bankrutavusi valstybė.

Balandžio mėnesį Šri Lanka paskelbė, kad dėl užsienio valiutos trūkumo sustabdo užsienio skolų grąžinimą. Bendra šalies užsienio skola siekia 51 mlrd. dolerių (50 mlrd. eurų), o 28 mlrd. dolerių ji turi sugrąžinti iki 2027 metų pabaigos.

Mėnesius trunkančios demonstracijos kone išardė Rajapaksų politinę dinastiją, valdžiusią šalį beveik visą laiką pastaruosius du dešimtmečius, bet kaltinamą nekompetencija ir korupcija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 12 12:26
Spausdinti